Dershaneciler 'hak kayıplarını' dile getirmek için AYM üyelerine mektup gönderdi

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü, dershaneleri kapatan yasanın Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde olduğunu belirterek, “ÖZ-DE-BİR, GÜVEN-DER ve TÖDER adına Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na yazılarak,...

Google Haberlere Abone ol
Dershaneciler 'hak kayıplarını' dile getirmek için AYM üyelerine mektup gönderdi

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü, dershaneleri kapatan yasanın Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde olduğunu belirterek, “ÖZ-DE-BİR, GÜVEN-DER ve TÖDER adına Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na yazılarak, ‘dershanelerin kapatılmasının uygulamada yaratacağı sorunların teknik detaylarının dernek temsilcileri düzeyindeki ilgililerden dinlenmesi’ mahkemeden talep edilmiştir. ÖZ-DE-BİR, GÜVEN-DER ve TÖDER ‘Mahkeme üyelerinin hiçbir baskı altında kalmadan karar vereceklerine olan inançlarını ve olası hak kayıplarını dile getirmek’ üzere Anayasa Mahkemesi üyelerine konuyla ilgili mektuplar yazmalarını dernek üyelerinden istemişlerdir.” dedi.

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) ve Güven Dershaneleri Sahipleri Derneği (GÜVEN-DER) üyesi dershane kurucuları Kocatepe Kültür Merkezi’nde ‘Dershaneler Süreci Değerlendirme Toplantısı’ düzenledi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, ÖZ-DE-BİR Başkanı Faruk Köprülü ve GÜVEN-DER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı ortak basın açıklaması yaptı. Basın toplantısında ayrıca ÖZDEBİR yönetim kurulu üyeleri Naci Atalay, Hasan Karacan, Ali Koçal, GÜVEN-DER yönetim kurulu üyeleri Hakkı Artuç ve İsmail Özeren de hazır bulundu.

ÖZ-DE-BİR Başkanı Faruk Köprülü, 27 Mayıs 2014’te İstanbul’da dershanelerle ilgili süreci değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini hatırlatarak, “Sektör temsilcileri ortak bazı çalışmalar yapılmasında görüş birliğine varmışlardır. Bu çerçevede dershaneleri kapatan yasanın Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde olması nedeniyle üç dernek adına Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na yazılarak, 'dershanelerin kapatılmasının uygulamada yaratacağı sorunların teknik detaylarının dernek temsilcileri düzeyindeki ilgililerden dinlenmesi' mahkemeden talep edilmiştir. Yine üç dernek adına ÖZ-DE-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü tarafından Anayasa Mahkemesi başkan ve üyelerine dershane tartışmalarını somutlayan bir dosya gönderilmiş, Anayasa Mahkemesi başkan ve üyelerinden randevu talep edilmiştir. ÖZ-DE-BİR, GÜVEN-DER ve TÖDER ‘Mahkeme üyelerinin hiçbir baskı altında kalmadan karar vereceklerine olan inançlarını ve olası hak kayıplarını dile getirmek’ üzere Anayasa Mahkemesi üyelerine konuyla ilgili mektuplar yazmalarını dernek üyelerinden istemişlerdir.” diye konuştu.

"YASA, DÖNÜŞÜMDEN ÖTE, DERSHANELERİ KAPANMAYLA KARŞI KARŞIYA BIRAKTI"

Dershaneleri, 1 Eylül 2015’ten itibaren kapatan, MEB kadrolarını boşaltan kanunun, kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir dönüşüm yasası olmaktan öte, dershaneleri kapanmayla karşı karşıya bıraktığını belirten Köprülü, “Bu yasanın, eğitimin dershanelerden kaynaklı olduğu iddia edilen sorunlarına hiçbir çözüm getiremeyeceği açıktır. İlgili kanun teklifinin Meclis'e gönderilmesi öncesinde, konunun taraflarının memnun olacağı bir düzenleme içereceği, başta Sayın Bakan olmak üzere en yetkili ağızlarca dile getirilmesine karşın sonuç böyle olmamıştır. Özel okul ve özel dershane temsilcilerinin düzenlemeye karşı olmadıkları, ancak dönüşümün isteğe bağlı ve pilot uygulamalarla olmaması halinde dershane ve etüt merkezleri yanında başta özel okullar olmak üzere tüm özel öğretim kurumlarının zarar göreceği yönündeki uyarıları dikkate alınmamıştır. Özel okulların ve tüm sektörün zarar göreceği herkesçe bilinmekte ve uygulanabilirliği tartışmalı, teşvik vaadiyle özel okullar ve sektör iknaya çalışılmaktadır. Sektör temsilcileri bu durumu birçok ortamda seslendirmektedirler.” şeklinde konuştu.

"GENÇLERİMİZİN KARANLIK EMELI OLANLARIN KUCAĞINA İTİLECEĞİ ENDİŞESİNİ TAŞIYORUZ"

Eğitimciler olarak, meseleye, hiçbir zaman maddi açıdan bakmadıklarını açıkça belirtmek istediklerini kaydeden Köprülü, şöyle devam etti: “Çocuklarımızın gelecekleriyle ilgili olarak; ülkemizde bilhassa Doğu ve Güneydoğu'da gençlerin ders dışı zamanlarında ciddi boşluk oluşacağı ve daha fazla gencimizin karanlık emeli olanların kucağına itileceği endişesini taşıyoruz. Ayrıca, bugün artık açıkça görülüyor ki dershanelerin kapatılması konusu; ‘eğitim sorunlarına çözüm bulma’ amacından, giderek uzaklaşmaktadır. Kapatmayla başlayan süreç bir taraftan dönüştürme olarak değiştirilip sektörün karşı çıkmaması beklenirken, bir taraftan da öğrencilerin dershanelere kayıt yaptırmamaları çağrısı yapılmakta, serbest ticaret kurallarına aykırı olarak dershanelerin günlük faaliyetleri engellenmektedir. Öyle ki özel okulları teşvik ve özel okullara dönüşüm olarak yola çıkılan bu düzenlemenin bugün geldiği nokta, özel okullardan devlet okullarına geçişin teşviki ve kolaylaştırılmasıyla özel okulların boşaltılmasına kadar yönelmiştir.”

Dershaneciler olarak, beklentilerinin tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi, dönüşümün zorlama yaklaşımlarından uzak serbest piyasa şartlarında, isteğe bağlı olarak gerçekleşeceği bir düzenleme ile yapılması olduğunu hatırlatan Köprülü, “Devletten her türlü izni alarak açılmış olan bu kurumların ve çalışanlarının kazanılmış haklarını geriye dönük olarak engelleyen; girişim ve serbest ticaret yapma, çalışma, çalıştırma, öğretme ve öğrenme özgürlüklerine kısıtlama ve yasak getiren, anayasal düzene, evrensel hukuk kurallarına aykırı bulduğumuz, kabul edilemez haksızlıklar içeren bu düzenleme karşısında hukukun üstünlüğüne inanan duyarlı kamuoyunun, üyelerimiz olan olmayan dershane kurucularımızın, hukuksal ve siyasal kurumların, değerli basınımızın da desteğiyle adaletin yerini bulacağına inanıyoruz.” diye ifade etti. CİHAN

Yorumlar