Derneklerin beyanname verme süresi 30 Nisan’da sona eriyor

Manisa İl Dernekler Müdürü Hidayet Erdal Çapraz, derneklerin beyanname verme sürelerinin 30 Nisan’da sona ereceğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Derneklerin beyanname verme süresi 30 Nisan’da sona eriyor

Manisa İl Dernekler Müdürü Hidayet Erdal Çapraz, derneklerin beyanname verme sürelerinin 30 Nisan’da sona ereceğini bildirdi.

Kamu yararına dernekleri iki yılda bir zorunlu denetlediklerini belirten Müdür Çapraz, Manisa’da kamu yararına çalışan dernek sayısı şubeler bazında 26 tane olduğunu söyledi. Diğer dernekleri şikayet olduğunda veya gerek görüldüğünde denetlediklerini dile getiren Çapraz, “Beyanname süreleri 30 Nisan’da sona eriyor. Beyannamelerde uyuşmazlık söz konusu olduğunda bilgilerde bunları denetleyerek o uyuşmazlıkların sebeplerini araştırıyoruz. Dernekçilerimiz son günlerini beklemesinler. Önceden girerlerse bizde kontrol edip yanlışlıklarını düzeltmek için fırsat tanıyoruz.” dedi.

Dışarıdan gelip Manisa’da bazı derneklerin isimlerini kullanarak satış yapanların olduğunu da aktaran Çapraz, “Satış yapanlara iktisadi işletme ve kapıdan satış yapma izinlerinin olup olmadığı sorulması lazım. Korsan satıcıları kolluk kuvvetlerine ihbar ederek gerçekten engelli vatandaşlarımızın veya dezavantajlı gruplarda bulunan insanların sömürülmesine engel olabiliriz. Bu bizim bir vatandaşlık görevidir. Çünkü bu tür satıcılar Manisa’ya çok sayıda geliyorlar.” diye konuştu.

Derneklerle ilgili şikayetlerin genellikle üye aidatları konusunda geldiğini aktaran Çapraz, “Türkiye geneline bakarsak, en az şikayet Manisa’da oluyor. Derneklerimiz kanunlara uyuyorlar. Derneklerimiz iyi niyetli aslında. Bizde idari ve adli cezalar var. İdari cezaları biz keserken, adli cezaları ise mahkeme kesiyor. En düşük idari cezamız 759 TL’dir. Bu cezaları çok uygulamıyoruz. Öncelikle dernekleri uyarıyoruz. Bir de bizde dernek lokallerimiz var. Manisa merkezde 12 dernek lokali bulunuyor. Dernekler mutlaka 3 yılda bir genel kurullarını gerçekleştirmek zorundadır. Yapmazlarsa cezai işlem uygulanır. Manisa’da 2013 yılında 42 derneğe ceza kesilirken, 2014’te ise 2 derneğe ceza kesildi. Bizim amacımız ceza kesmek değil, derneklere rehber olmaktır.” dedi. CİHAN

Yorumlar