‘Dernekler SEPA'ya geçmek için geç kalmasın'

Almanya'da 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren bankalar arası para havale ve tüketicilerin banka hesaplarından para çekilmesi işlemleri sadece SEPA uygulaması ile yapılacak.

Google Haberlere Abone ol
‘Dernekler SEPA'ya geçmek için geç kalmasın'

Almanya'da 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren bankalar arası para havale ve tüketicilerin banka hesaplarından para çekilmesi işlemleri sadece SEPA uygulaması ile yapılacak. Bireysel Euro Ödeme Bölgesi (SEPA) uygulamasından mağdur olmamak için özellikle derneklerin muhasebe yetkililerinin önemli adımlar atması gerekiyor.

Schwaben Ekonomi Akademisi ve Augsburg Uyum Meclisi tarafından Augsburg kentinde düzenlenen bir programda Bireysel Euro Ödeme Bölgesi (SEPA) hakkında dernek yöneticileri bilgilendirildi. Programda, 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren Almanya'da havale ve üye aidatlarının üyelerin banka hesaplarından otomatik olarak çekilmesi işlemlerinin SEPA işlemiyle yapılacağı konusunda uyarıldı. Buna göre yeni uygulamayla tüm vatandaşların banka hesap numaraları ve banka kodları 'IBAN' (Uluslararası Banka Hesap Numarası) ve 'BIC' (Uluslararası Banka Kodu) olarak değişiyor.

SEPA ile Almanya içi ve Almanya dışı Euro ödemeleri eşit yasa ve standartlarla kolay, hızlı ve güvenli yapılacak. Bu uygulamaya 28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ve İsviçre, Norveç, Lichtenstein ile İzlanda ülkeleri dahil oldu.

DERNEKLER ÜYELERİNİ BİLGİLENDİRMELİ

Yeni ödeme uygulamasına geçmesi gereken dernek yetkililerinin, bu uygulama hakkında bazı çalışmalar yapması gerekiyor. Dernek yetkililerinin ise ilk önce www.glaeubiger-id.bundesbank.de internet adresinden Alman Merkez Bankası’na müracaatta bulunup dernek için identifikasyon numarası (Glaeubiger-Identifikationsnummer) alması gerekiyor.

Daha önce üye aidatlarının banka üyelerinin banka hesaplarından çekilmesi için imza almayan dernek yetkililerinin, SEPA için üyelerinden mutlaka imza alması gerektiğini ifade eden Venture Service Şirketi Genel Müdürü Michael Wörle, üyelerin hesaplarından para çekilmeden 14 gün önce dernek yetkililerinin üyelerini SEPA hakkında bilgilendirmeleri gerektiğini söyledi.

Sürekli çekilen aidatlar için bir defaya mahsus bilgilendirmenin yeterli olduğunu kaydeden Wörle, bunun için üyelere bir bilgilendirme mektubunun gönderilmesi gerektiğini kaydetti. Mektubun içeriğinde yer alması gereken üyenin IBAN ve BIC numaralarının derneklerin çalıştığı bankadan öğrenebileceğini söyleyen uzman, derneğin kimlik numarasının ve üyenin IBAN ile BIC numaralarının aldığı mektuba üyeden herhangi bir itiraz gelmemesi durumunda işlemin tamamlanmış olacağını ve artık para çekme işlemlerinin SEPA ile yapılabileceğini anlattı.

Derneğe üye vatandaşların da gelen mektupta yanlışlık yada eksiklik olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Wörle, SEPA'ya dahil olan ülkeler içinde yapılan havalelerin bir gün içinde ilgili kişi yada merciye ulaştırılacağını kaydetti. Konu hakkında detaylı bilgi almak isteyen dernek yetkilileri, çalıştıkları banka ile görüşebiliyor.

Konu hakkında Zaman'a konuşan EXUV İşadamları Derneği Genel Müdürü Kemal Haner, uygulamanın dernek yöneticilerine ek iş getirdiğini ifade etti. SEPA'nın dernek üyelerine havale ettikleri aidatları sekiz hafta içinde geri çekme hakkı verdiğini sözlerine ekleyen Haner, SEPA uygulamasında üyelerin özel ve işadamı olarak ikiye ayrıldığını ve bunu dernek yöneticilerinin bankaya bildirmeleri gerektiğini söyledi.

Bavyera Okul Aile Birliği Derneği Başkanı Hüseyin Delemen de yeni uygulama hakkında henüz bilgileri olmadığını ifade etti. Yeni uygulamanın hangi sorunları beraberinde getireceğini bilmediğini belirten Delemen, kanunlar doğrultusunda gerekli çalışmaları yapacaklarını kaydetti.

1 Şubat 2014 tarihinden itibaren banka müşterileri de havalelerinde BIC ve IBAN numaralarını kullanacak. Ancak 31 Ocak 2016 tarihine kadar hesap numarası (Kontonummer) ve banka kodu’nu (Bankleitzahl) vererek de havale yapmak mümkün olacak. CİHAN

Yorumlar