Derecelendirme kuruluşları İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin notunu teyit etti

Dünyanın saygın derecelendirme kuruluşlarından Moody’s, son değerlendirmesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finans yapısını masaya yatırdı: “Güçlü faaliyet marjları ve dengeli nakit akışı, başarılı yönetim stratejisiyle birlikte kendi kendini finanse.

Google Haberlere Abone ol
Derecelendirme kuruluşları İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin notunu teyit etti

Dünyanın saygın derecelendirme kuruluşlarından Moody’s, son değerlendirmesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finans yapısını masaya yatırdı: “Güçlü faaliyet marjları ve dengeli nakit akışı, başarılı yönetim stratejisiyle birlikte kendi kendini finanse etme kapasitesi sağlıyor. Tüm borçlarının anapara ve faiz geri ödemelerini fazlasıyla karşılamaya yeterli nakit rezervi bulunuyor. Bu da belediyenin istikrarlı bir nakit yönetimi stratejisi izlemesinden kaynaklanıyor.”

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch Ratings, nisan ayında birer rapor yayımlayarak Büyükşehir Belediyesi’nin notlarını teyit etti. Moody’s tarafından açıklanan raporda, genişleyen gelir kaynaklarına ek olarak belediyenin, harcama dinamiklerini düşük seviyede tutmayı başardığını ve bunun sonucunda da faaliyet sonuçlarının, aynı dönemde faaliyet gelirinin ortalama yüzde 40’ına karşılık gelecek şekilde sağlıklı seviyelerde tekrar ettiği vurgulandı. Geçen beş yıl içinde toplam gelirlerinin yaklaşık yüzde 4’üne denk gelen finansman fazlalığı olduğu belirtildi. Moody’s ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin, yabancı para birimi borçlanmalarındaki kur riskinden korunmak için karşılık ayırdığını, özellikle Avrupa Yatırım Bankası (AYB) anapara ve faiz borç servisi geri ödemelerinden korunmak için risk hesabına fon ayırdığını, ayrılan fonun büyüklüğünün AYB’nin yıllık borç ödemelerini fazlasıyla karşıladığını da ifade etti.

Fitch Ratings ise açıkladığı, Türk Lirası’ndaki dalgalanmanın büyükşehir belediyelerinin yabancı para biriminden borç yükümlülüklerindeki etkisini analiz eden özel raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yabancı para birimi cinsinden uzun vadeli kredi derecelendirme notunu “BBB-” durağan görünümlü olarak teyit etti. Fitch, söz konusu raporunda belediyesi tarafından kur riskine karşın oluşturulan rezervlerin, tedbirli borç yönetim uygulamalarını yansıttığını belirtti. Euro cinsinden sadece AYB'ye borcu bulunduğu ve 15,5 yıllık geri ödeme vadesine sahip olduğu hatırlatıldı. Kur riskine karşı geri ödemeleri için rezervlerini güçlendirdiği kaydedilen raporda, 2013 yılı sonu itibariyle söz konusu borç için oluşturulan rezervlerin, Nisan 2016 sonuna kadar anapara ve faiz ödemelerini karşılayabileceği bilgisine de yer verildi. Son aylarda ortaya çıkan faiz oranı artışının, belediyenin değişken faiz oranlı borcunun toplam borç portföyü içerisinde küçük oranda olması ve kalan kısa vadesi sebebiyle sınırlı olacağını vurguladı. CİHAN

Yorumlar