Depresyon hastalarının çoğu tedaviden mahrum

Bertelsmann Vakfı, Almanya'da ağır depresyon geçiren hastaların yarıdan fazlasının yetersiz tedavi ile yetinmek zorunda kaldığını açıkladıç Hatta hastaların yüzde 18’i hiç tedavi görmüyor.

Google Haberlere Abone ol
Depresyon hastalarının çoğu tedaviden mahrum

Bertelsmann Vakfı, Almanya'da ağır depresyon geçiren hastaların yarıdan fazlasının yetersiz tedavi ile yetinmek zorunda kaldığını açıkladıç Hatta hastaların yüzde 18’i hiç tedavi görmüyor. Halbuki her beş kişiden birisi hayatı boyunca en az bir kere depresyon hastalığına yakalanıyor.

Araştırmayı yapan Hamburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Martin Härter Almanya’da hâlihazırda 9 milyon insanın tedavi edilmesi gereken depresyon hastalığına yakalandığını ifade ediyor.

Prof. Härter ayrıca, bu hastalığının sonuçlarının ürkütücü boyutlarda olduğuna dikkat çekerek, tedavi edilmemesi durumunda kronikleşebileceğinin altını çiziyor. En tehlikeli depresyon şeklinde hastanın intihar duyguları taşıdığına dikkat çeken Härter, “Her yedi depresyon hastasından biri intihar ediyor.” diyerek durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.

Ağır depresyon hastalarının tedavilerinde psikoterapi ile ilaç tedavisi öngörülüyor. Araştırma sonuçlarına bakılırsa ağır depresyon hastalarının ancak dörtte biri sadece ilaç tedavisi alıyor, büyük çoğunluk ise psikoterapi hiç görmüyor ya da çok kısa görüyor.

En iyi tedavi uygulanan eyaletler arasında Kuzey Ren- Vestfalya (KRV) ile Hessen sayılırken, en kötü durumda olanlar ise Thüringen ve Saarland olarak kayıtlara geçti. Bunun yanı sıra eyalet içindeki şehirlerde de durumlar birbirinden oldukça farklı. Buna sebep olarak da psikolog ve psikiyatrlerin azlığı gösterildi.

Muayenehanelerde randevu almak için uzun süre beklemek gerektiğini belirten Bertelsmann Vakfı’ndan Dr.Brigitte Mohn, “Ağır hastaların çabuk ve dengeli bir tedavi görmeleri için muayenehanelerin bölgelere göre dengeli dağıtımı gerekiyor.” diyor.
CİHAN

Yorumlar