Denizli’de kuş türü ve sayısı azalıyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Google Haberlere Abone ol
Denizli’de kuş türü ve sayısı azalıyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Urhan, son 15-20 yılda Denizli’de kuş türlerinin sayısının oldukça azaldığını söyledi. PAÜ Kuş Gözlem Topluluğu ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Denizli İl Şube Müdürlüğü arasında yapılan protokol dahilinde, 30-31 Ocak 2014 tarihlerinde kış ortası su kuşu sayımı (KOSKS) yapıldı. Urhan danışmanlığındaki PAÜ Kuş Gözlem Topluluğu (PAMUKKUŞ) ile Denizli İl Şube Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar personelinin katılımıyla Işıklı, Acıgöl ve Beylerli göllerindeki sayımlar iki gün sürdü. Sonuçta 31 türden yaklaşık 52 bin kuş sayıldı. Türkiye genelinde elde edilen veriler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından toplanarak rapor haline getirilecek.

Konu hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Urhan, “İki günde 31 farklı türden yaklaşık 52 bin kuş sayıldı. Kimilerine bu sayı çok fazla gelse de türlere göre dağılımına ve son 15-20 yıllık sürece baktığımızda, kış ayları için tür ve kuş sayısı oldukça azdır. Acıgöl’de göl suyunda endüstriyel kullanım, azalan yağışlara bağlı kuraklık, gölden su çekilmesi, yasak olmasına rağmen avcılık faaliyetleri, göl çevresindeki hayvancılık faaliyetleri ve kuşların yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve tüm bunlara ek olarak küresel iklim değişikliği nedeniyle Acıgöl, giderek acı sona yaklaşmaktadır. Özellikle flamingoların önemli kışlama alanlarından birisi olan Acıgöl’de, bu sayımlarda sadece 76 adet flamingonun görülmüş olması hem üzücü hem korkutucudur. Halbuki 1991 yılında flamingoların Acıgöl’den üreme kaydı vardır. Şimdilerde ise bırakın üremeyi, kışlamak için bile bu gölün daha az tercih edilmesi, birtakım ciddi önlemlerin alınması ve kuşların bu alanı daha az tercih etmesine sebep olan sorunların çözülmesi için ciddi adımlar atılması gerektiğini göstermektedir.” dedi.

Beylerli Gölü'nde ise kış mevsiminin ortasında olunmasına rağmen neredeyse hiç su kalmadığını dile getiren Raşit Urhan, “Bir zamanlar binlerce kuşun tercih ettiği bu alanda, bu yıl sadece 150 civarında su kuşu görülebilmiştir. Bu iki alan, özellikle göçmen kuşların konaklaması ve dinlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Işıklı Gölü'ne baktığımızda ise bu alandaki en ciddi problemler usulsüz ve kaçak avcılık, suyun kirlenmesi, besin kaynaklarının ve özellikle balık miktarının azalmasıdır. Bazı türlerin bu alanı çok daha fazla tercih etmesi, bu sayımlarda hiç görülmeyen ak pelikan, tepeli pelikan, pasbaş patka, tepeli patka ve sayıları geçen yıllara oranla ciddi şekilde azalmış olan bazı ördek türleri bu durumun bir göstergesidir.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar