Denizli’de 2 bin 250 yıllık kapalı pazaryeri günyüzüne çıkarıldı

Denizli'nin Buldan ilçesine bağlı Yenicekent beldesi yakınlarında, erozyonla toprak altında kalan Tripolis antik kentinde 2 bin 250 yıllık kapalı pazaryeri günyüzüne çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol
Denizli’de 2 bin 250 yıllık kapalı pazaryeri günyüzüne çıkarıldı

Denizli'nin Buldan ilçesine bağlı Yenicekent beldesi yakınlarında, erozyonla toprak altında kalan Tripolis antik kentinde 2 bin 250 yıllık kapalı pazaryeri günyüzüne çıkarıldı. 19 antik kentin bulunduğu Denizli'de, Hierapolis ve Laodikya'dan sonra en önemlilerinden birisi olan ve Lidyalılar tarafından kurulan Tripolis'in kapalı pazaryeri ve caddeleri, yeni yapılmış gibi ortaya çıkarılmaya başladı.

Pamukkale'ye yarım saat uzaklıktaki bir yamaca kurulan Tripolis'in, erozyondan dolayı toprak altında kaldığı için çevredeki en sağlam antik kentlerden biri olduğu belirtiliyor. Denizli Valiliği, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Buldan Kaymakamlığı, Yenicekent Belediyesi ve TÜRSAB tarafından desteklenen kazıda, bir yıllık sürede bedesten şeklindeki pazaryeri açıldı. Vali Abdülkadir Demir, antik kentte incelemelerde bulunarak Tripolis Kazı Heyeti Başkanı ve PAÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman'dan bilgi aldı. Duman, yaptığı açıklamada, "Geçen yıl nisan ayında çalışmalara başladık. 6–7 metrelik dolgu vardır burada. Dolguyu etap etap kazarak yapının kendisini ortaya çıkardık. Kazı çalışmalarından sonra restorasyona başladık. Burada yeni bir malzeme kullanılmadı. Orijinal yapıtaşlarını elden geçirerek yerlerine tekrar yerleştirdik. Şu anda 500 metrekarelik kapalı alana sahip Tripolis, gezilecek görülecek bir yer oldu.” dedi.

‘2013 DENİZLİ İÇİN ANTİK ŞEHİRLER YILI OLDU’

Vali Demir ise 2013'ün Denizli için antik şehirler yılı olduğunu ifade etti. Laodikya'da valiliğin verdiği destekle çok önemli çalışmalar yapıldığını belirten Demir, "Buldan ilçemizin sivil mimarisi ve el dokuması bizim için çok önemli. Tripolis’in Denizli turizmine kazandırılması gerekiyor. Burası talihsiz bir kazıydı, 15 yılda çok az kazı yapılmış ve sadece bir ana cadde çıkarılabilmiş. Şu anda 500 metrekarelik bir alana sahip olan bu pazaryeri, bölgemizde bulunan ve o dönemki hiçbir antik kentte bulunamayan kapalı bir alan büyüklüğündedir. Bugün yapılmış gibi günyüzüne çıkarıldı.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar