Deniz Kuvvetleri'ne güç katan deniz karakol uçakları törenle teslim edildi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın gücünü artırmak amacıyla Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın öncülüğünde İspanyol ve Fransız firmalarla birlikte 380 milyon dolara modernize edilen 6 adet deniz karakol uçağı, törenle teslim edildi....

Google Haberlere Abone ol
Deniz Kuvvetleri'ne güç katan deniz karakol uçakları törenle teslim edildi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın gücünü artırmak amacıyla Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın öncülüğünde İspanyol ve Fransız firmalarla birlikte 380 milyon dolara modernize edilen 6 adet deniz karakol uçağı, törenle teslim edildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile koordineli olarak gerçekleştirilen 'MELTEM-II Projesi' kapsamında modernize edilen CASA tipi deniz karakol uçakları, Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan Deniz Hava Komutanlığı'nda gerçekleştirilen törenle Deniz Kuvvetleri bünyesine katıldı. Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem'in ev sahipliğinde gerçekleşen törene, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Uçak Daire Başkanı Murat Ceran, Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile askeri yetkililer katıldı.

MELTEM-II Projesi kapsamında 3 adet uçak daha önce teslim edilmişti. Geriye kalan 6 adet CASA CN235 -100 M tipi uçak, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin tesislerinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından modernize edilerek son teknolojik cihazlarla donatıldı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Proje kapsamında modernize edilen deniz karakol uçakları üst olarak Kartepe'deki Deniz Hava Komutanlığı’nı kullanacak. Verilen görevler gereği başta Karadeniz olarak üzere Ege Denizi ve Akdeniz’de arama kurtarma, suüstü ve sualtı taarruz faaliyetlerinde denizlerin güvenliğinde kullanılacak. 200 mil mesafe uça bilen deniz karakol uçakları oldukça gelişmiş cihazlarla donatıldı.

YÜZDE 35 YERLİ KATKIYLA YAPILDI

Savunma Sanayii Müsteşarlığı Uçak Daire Başkanı Murat Ceran törende yaptığı konuşmada, "Maliyeti 380 milyon dolar olan projede yüzde 35’inden fazlası yerli katkıyla yapıldı. HAVELSAN, TUSAŞ, ASELSAN VE MILSOFT firmalarımızdan yararlanıldı." dedi.

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ise MELTEM –II projesi kapsamında modernize edilen uçakların Türkiye’ye hayırlı olması dileğinde bulundu. Demir, şunları kaydetti: "Bu proje gerek harekat etkinliği gerek ülkeler arası işbirliği ve gerekse savunma sanayiine sağladığı katkılar bakımından Türkiye'ye çok önemli avantajlar getirecektir. Her şeyden önce deniz karakol uçağının sahip olduğu gelişmiş radar sistemi, elektronik harp sistemleri ve üzerinde taşıdığı silah sistemleriyle Türk Hava Kuvvetleri'nin havada etkinliği ve caydırıcılığı önemi ölçüde artacak, bölge barışı için bir istikrar unsuru olmaya devam edecektir." Demir, bu projenin bir tedarik projesi olmasına rağmen içinde barındırdığı yerli katkı memnuniyet verici olduğunu anlattı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ise Deniz Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na MELTEM-II Projesi kapsamında tedarik edilen 6 adet deniz karakol uçağının teslim edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bostanoğlu, şunları söyledi: "Deniz ve hava sistemlerinin aynı araçlara monte edilmesinin birçok zorluğu bulunuyor. Bu zorlukları aşarak MELTEM-II projesinin imzalandığı 2002 yılından bugüne kadar geçen 12 yılın sonunda deniz karakol uçaklarımızı bugün başarıyla teslim almış bulunuyoruz. MELTEM-II projesiyle deniz karakol uçağı alanında ivme kazanan Türk deniz havacılığı, MELTEM-III projesi kapsamında da 2017 yılından itibaren envantere girecek 6 adet deniz karakol uçağıyla etkin hava kuvvetleri haline gelecek." Davetliler tören sonunda deniz karakolu uçakları gezdi ve yetkililerden bilgi aldı. CİHAN

Yorumlar