Deniz karakol uçaklarının gösterisi nefes kesti

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın bünyesinde bulunan deniz karakol uçaklarının Marmara Deniz'indeki uçuş harekatı ve kabiliyetleri nefes kesti.

Google Haberlere Abone ol
Deniz karakol uçaklarının gösterisi nefes kesti

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın bünyesinde bulunan deniz karakol uçaklarının Marmara Deniz'indeki uçuş harekatı ve kabiliyetleri nefes kesti. Deniz karakol uçaklarının tanımı için basın gezisi düzenlendi. Bu kapsamda hazırlanan senaryoya göre, deniz karakol uçaklarının su üstü harbi görev fonksiyonu olan keşif harekatı kapsamında, Cengiz Topel Havaalanı'ndan kalkan deniz karakol uçağının Marmara Denizi'nde yerine getirdiği keşif harekatı sırasında tespit ettiği temasları TCG Büyükada'ya aktarıldı. Elektronik sistemler üzerinden sağlanan bu iz aktarım işlemi basın mensupları tarafından TCG Büyükada'nın savaş Harekat Merkezi’nden takip edildi.
Senaryoya göre CN-235 deniz karakol uçakları tarafından tehdit güdümlü mermilere karşı, 'uçak kendini koruma sistemi' kapsamında yanıltıcı fişek atışı yapıldı. Yanıltıcı fişekten sonra uçak ani manevrayla bölgeden uzaklaştı. Ardından denizaltı savunma harekâtı kapsamında uçak tarafından portatif sonarlarla deniz altının yeri tespit edilerek torpidoya hücum edildi.

    Hasar alan denizaltı TCG I. önünü su üstüne çıkmaya zorlandı. Deniz karakol uçağı tarafından denizaltının aldığı hasar tespit edilerek kontrol gemisi olan Büyükada gemisine aktarıldı. Daha sonra denize düşen bir personelin haberini alan deniz karakol uçakları kazazedenin yerini tespit ederek kurtarmak için denize can salı bıraktı. Can salına yüzerek çıkan kazazedeyi S-70B Seahawk helikopteri olay yerine gelerek kurtarıcı yüzücü personeliyle denizden aldı. Kazazede en yakın sağlık merkezine gönderildi. Senaryo sonunda 3 adet deniz karakol uçağı alçak irtifada TCG Büyükada'yı selamladı.

    DENİZ KARAKOL UÇAKLARI

    Verilen bilgilerde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na etkin bir deniz hava gücü kazandırılması çalışmaları kapsamında 2002 yılında uçakların alımı ile başlayan Meltem Projeleri neticesinde, modern görev sistemleri ile donatılan CN-235 D/K uçakları 2013 yılı itibariyle aktif göreve başladığı kaydedildi. Modernizasyon kapsamında gelişmiş keşif ve gözetleme sistemleri ile donatılan uçaklar, Denizaltı Savunma Harbi ve Suüstü Harbi'nde etkinlikle rol aldığı, gerektiğinde deniz üzerinde yapılan arama kurtarma faaliyetlerine havadan destek sağladığı aktarıldı. Hâlihazırda 4 adet D/K uçağı ile görev ve eğitimlere devam edildiği 2014 yılı itibariyle 6 adet CN-235 D/K uçağı operasyonel hale geleceği belirtildi. CN-235 deniz karakol uçaklarının faaliyet alanları şöyle: “Deniz harekâtının deniz hava desteğini sağlamak. Dost ve müttefik ülkelerle işbirliğini geliştirmek maksadıyla müşterek eğitim/ tatbikatlara iştirak etmek. Deniz ulaştırma yollarının güvenliğini sağlamak maksadıyla yapılan ulusal ve uluslararası görevlere iştirak etmek. Deniz faaliyet sahalarımızda deniz trafiğinin kesintisiz takip ve kontrolüne destek sağlamak. Denizdeki yaşa dışı faaliyetleri engellemek ve kontrol etmek maksadıyla Deniz Kuvvetleri K.lığınca iştirak edilen görevlerin deniz hava desteğini sağlamak.”

    CN-235 deniz uçaklarının görev sistemleri ise şu şekilde: “Gelişmiş Komuta Kontrol ve Seyrüsefer Sistemi. Suüstü ve Hava Radarı. IFF Sorgulama Sistemi. Elektronik Harp Sistemi. Kızılötesi Görüntüleme Sistemi. Manyetik Anomali Tespit Sistemi. Akustik Sistemi. Sonoboy Düşürme Sistemi. Kendini Koruma Sistemi. Gelişmiş Muhabere ve Link Sistemleri. Torpido Atış Kontrol Sistemi. Deniz Üzeri Arama Kurtarma Destek Sistemi.” CİHAN

Yorumlar