Deniz haydutlarına göz açtırmayan Göksu Fırkateyni’ne görkemli karşılama

Aden Körfezi, Hint Okyanusu, Arap Denizi ve Somali açıklarında icra ettiği ‘Deniz Haydutluğu ile Mücadele’ görevini tamamlayarak Gölcük Donanma Komutanlığı’na dönen TCG Göksu Fırkateyni törenle karşılandı.

Google Haberlere Abone ol
Deniz haydutlarına göz açtırmayan Göksu Fırkateyni’ne görkemli karşılama

Aden Körfezi, Hint Okyanusu, Arap Denizi ve Somali açıklarında icra ettiği ‘Deniz Haydutluğu ile Mücadele’ görevini tamamlayarak Gölcük Donanma Komutanlığı’na dönen TCG Göksu Fırkateyni törenle karşılandı. Tören sonrasında ailelerin kavuşma anında duygusal anlar yaşandı.

Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı’nda karşılama törenine, Gölcük Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, komutanlar ve görevden dönen fırkateyindeki personelin yakınları katıldı. Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, tören öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kuzey Görev Grup Komutanlığı bağlısı 11 fırkateyn, 1 Heybeliada sınıfı korvet ve 9 hücumbottan oluşan görev grubunun unsurlarından biri olan TCG GÖKSU fırkateyninin 7 ay 8 gündür devam eden ve ana üssüne dönmesiyle sona erecek olan görevi kapsamında tören düzenledik.” dedi. Tuğamiral Dede, Türkiye tarafından ‘Deniz Haydutluğu ile Mücadele Görevi’ maksadıyla Aden Körfezi, Somali Havzası, Arap Denizi ve bu denizlere yakın bölgeden oluşan harekât alanına ilk kez 29 Ekim 2008 tarihinde TCG GÖKOVA Fırkateyni’nin gönderildiğini hatırlattı. Tuğamiral Dede, şunları kaydetti: “Belirtilen tarihten bu güne kadar toplam 15 Türk fırkateyni, söz konusu bölgede bu maksatla görevlendirilmiştir. Hâlihazırda TCG GÖKSU Fıkateyni’nden görevi devralan TCG GELİBOLU Fırkateyni deniz haydutluğu ile mücadele harekâtına iştirak etmektedir.”

3. Muhrip Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Kıdemli Albay Yalçın Payal da TCG GÖKSU fırkateyninin de görev icra ettiği 2013 yılı ile önceki yıllarda yaşanan deniz haydutluğu olaylarının sayısal istatistiğine değindi. Payal, “2009 yılı, kaçırma 50, saldırı 124, teşebbüs 19. 2010 yılı, kaçırma 52, saldırı 121, teşebbüs 41. 2011 yılı, kaçırma 23, saldırı 121, teşebbüs 58. 2012 yılı, kaçırma 7, saldırı 16, teşebbüs 9. 2013 yılı, kaçırma 0, saldırı 1, teşebbüs 12.” bilgisini paylaştı. Göreve başlanan 2009 yılında çok üst seviyede olan deniz haydutluğu olayları sağlanan istikrar ortamı ile neredeyse yok seviyesine indirildiğini belirten Payal, “TCG GÖKSU’nun görev periyodu süresince bölgede gemi kaçırma olayı meydana gelmemiştir. TCG GÖKSU fırkateyni, görev periyodunda 628 Türk ve Türkiye bağlantılı ticaret gemisinin Aden Körfezi ve çevre denizlerden emniyetle geçişine katkıda bulunmuştur.”diye konuştu.

TCG GÖKSU’nun 06 Haziran-05 Eylül 2013 tarihleri arasında Pakistanlı Amiral tarafından komuta edilen Birleşik Görev Kuvveti-151’de komuta gemisi olarak görev yaptığını dile getiren Payal, şunları aktardı: “ Yani görev kuvvetine TCG GÖKSU fırkateyninden komuta edilmiştir. TCG GÖKSU, Türkiye’den ayrı kaldığı bu 7 ay 8 gün (218 gün) boyunca 32 bin deniz mili mesafe kat etmiştir. Bu mesafe ekvator üzerinde dünyanın çevresini bir buçuk kez kat etme mesafesine denktir. TCG GÖKSU, 218 günlük görev süresince toplamda, 154 gün seyir yapmış, 64 gün liman ziyareti icra etmiştir.”

Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, yerini almasından sonra tören başladı. TCG Göksu Fırkateyni, limana girişinin başlamasıyla birlikte açıktaki gemiler tarafından gemi düdüğü ile selamlandı. Ayrıca, TCG Büyükada ve TCG Barbaros tarafından da batarya düdüğü ile selamlandı. TCG Göksu, bando eşliğinde 4 Numaralı Parmak İskele’nin batısına yanaştı. Bu sırada takdimci subay tarafından Poyraz Rıhtımı hakkında bilgi verildi. Ayrıca, şiir okundu ve bando tarafından marşlar çalındı. Sevinçle karşılanan TCG Göksu Fırkateyni gemi komutanı Dz.Kur.Yb.Ahmet Gül tarafından Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’ye görev sonu raporu takdim edildi.

Ailelerde tören öncesinde kavuşma anının heyecanla bekledi. Huriye İnan, duygularını "Çok şükür sağ salim geldiler çok mutluyuz. Onun verici gurur verici vatan sağ olsun." diyerek dile getirdi. Babasını bekleyen Mahmut Gündoğdu, "Benim babam 7 aydır yok. Çok hasretli geçti, geldiği için çok mutluyuz."dedi. 3,5 aylık bebeği Yağız ile birlikte eşi Volkan Yağız'ı karşılamaya gelen İlknur Yağız da duygularını şöyle dile getirdi: "3,5 ay sonra babasını tekrar görecek. Doğum için gelmişti ancak sonrasında 3,5 aydan beri görmüyor. Zor oldu ama ondan sonra bırakıp gitmek zorunda kaldı. Eşim sürekli oğlumuzun sesini duymak istiyordu ancak onun ağlamalarını duyuruyorduk. Eşimle gurur duyuyorum bu görevi gerçekleştirdi ve geliyor. Önceden hazırlıklar yaptık yemek listesi verdi. En çok sarma ve baklava istedi."

Yeşim Gül ise mutlu olduğunu belirterek, "Denizci bir ağabey ve eşe sahip olduğum için. Uzun zorlu bir süreçti ama bu zorluklar bizim için onur ve gurur kaynağı. İki kızımla onun yolunu dört gözle bekledik ve bugün kavuşma anımız."diye konuştu. Torununu kucağına alarak fırkateynin yanına gelen Sülbiye Özdemir'de heyacanla bekledi. Özdemir, torununa oğlunun da bulunduğu askerleri gösterdi.
Tören sonunda da aileler koşarak görevden dönen personele sarıldı. Görevden dönen Uğur Can, nişanlısını sarılması sırasında duygusal anlar yaşandı. Can, "Şuanda söyleyecek hiçbir şey yok şuanda çok mutluyum sadece. Nişanlımla ailemle hep birlikte burada çok mutluyuz."diye konuştu. Can'ın nişanlısı İpek Özdağ da "Allah herkese nasip etsin. Başka hiçbirşey diyemiyoruz." diyerek duygularını dile getirdi.

Aydın Can ise görevi başarıyla tamamlamanın gururunu yaşadıklarını ifade ederek, "Güzel bir görevdi. Yorucuydu başarıyla görevimizi tamamladık. Şimdi artık ailemizle birlikteyiz."ifadelerini kullandı. Eşi Nağihan Can da bekledikleri kişinin geldiğini belirterek,"Aylardan beri bugünü bekliyoruz bundan büyük mutluluk olmaza zaten."diye konuştu.

Osman Öğmeler de "Ailemizi çok özledik, Gururlu ve şerefli bir şeklide görevimizi yaptık."dedi. Eşi Sevcan Öğmeler ise çok mutlu olduklarını anlattı. Cüneyt Kale eşi ve çocuklarıyla hasret giderdikten sonra şunları kaydetti: "Zor bir görevdi. Ailemi çok seviyorum mutluluk bu. Zorluydu, bir daha olsa bir daha gideriz. Türk askeri burada." Eşi Bevran Kale de mutlu olduğunu ve gurur duyduğunu dile getirdi. Gemi Komutanı Dz.Kur.Yb.Ahmet Gül ve eşi Yeşim Gül ile yaptığı açıklamada, "Uluslararası bir hareket görevinden döndük. Görevimizi başarıyla tamamladığımızı düşünüyorum. Bizim görev yaptığımız periyotlarda hiçbir gemi deniz haydutları tarafından kaçırılmadı. Bunda bizimde katkımızın olduğunu düşünüyorum."diye konuştu. SAT Tim Komutanı Deniz Çetikli, yaptıkları görevin zorluğundan bahsetti. Çetikli, "Ani oluşabilecek durumla süratle müdahale etmek maksadıyla hazırlık durumda bulunduk."dedi. Tören sonunda aileler fırkateyni gezdi ve hatıra fotoğrafı çektirdi.
CİHAN

Yorumlar