Demirtaş: Sivas’ın hesabını bu iktidar soramaz

HDP Eş Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Madımak olayları ile ilgili olarak hükümeti eleştirdi. "Sivas’ın hesabını bugün iktidarda olanlar sormaz, onlar bunun hesabını vermek zorunda olanlardır." diyen Demirtaş, "Bu...

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: Sivas’ın hesabını bu iktidar soramaz

HDP Eş Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Madımak olayları ile ilgili olarak hükümeti eleştirdi. "Sivas’ın hesabını bugün iktidarda olanlar sormaz, onlar bunun hesabını vermek zorunda olanlardır." diyen Demirtaş, "Bu hesabı biz zaten onlardan soracağız. Yoksa onlar Sivas’ın hesabını kimseden sormayacak." şeklinde konuştu.

    Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te meydana gelen Madımak olaylarının 21. yıldönümü nedeniyle kente gelerek anma etkinliklerine katılan HDP Eş Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Otel önünde toplanan kalabalığa hitap etti.

    "Aslında sizin Sivas’ta yürek yüreğe omuz omuza duruşunuzdan daha büyük bir mesaj yoktur. Israrla toplumu, halkları, ezilenleri, bölmeye ve birbirine düşmanlaştırmaya çalışanlara karşı işte bu fotoğraf en büyük mesajdır." diyen Demirtaş, şöyle devam etti: "Bugün Soma’da Roboski'de, Gezi'de, Berkin’in yoldaşları da burada. Bundan daha büyük bir mesaj olamaz, çünkü biz özgürlüğün taşıyıcıları olarak, eğer ezilen kimliğimizle, Sünni’si, Alevi’si, Süryanisiyle, Türk'ü, Arap'ı, Yahudi’si, Ermeni’si ve Çerkez’iyle, bütün ezilenler el ele omuz omuza verebilirsek, yüreklerimiz bir olursa çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur. İşte şimdi 2 Temmuz’da Sivas vahşetinin, Sivas katliamının 21. yıldönümünde sizin verdiğiniz mesaj bu kadar güçlü bir mesajdır.”

    Olaylarda hayatını kaybedenleri saygıyla andığını kaydeden Demirtaş, “Sivas şehitlerinin anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Özellikle Alevi yurttaşlarımızın anayasal eşit yurttaşlık gibi meşru haklı talepleri bu topraklarda artık gerçekleşecek. Sadece Alevilerin değil ezilen bütün kimliklerin inançların halkların kardeşliği ve eşitliği çerçevesinde burada anavatanımız da kendi topraklarımızda gerçekleştiğini göreceğiz. Neye güvenerek söylüyorum, size güvenerek söylüyorum." dedi.

    Vatandaşlara birlik içinde olmalarını tavsiye eden Selahattin Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizi önce siz kurtarabilirsiniz. Sizin kaderiniz geleceğiniz sizin ellerinizdedir. Yeter ki birlik olun ve bu mesajı bütün dünyaya vermeye devam edin. Bizim bu mücadelede bir damlacık katkımız olursa biz önce bundan onur duyarız. Biz ezilen halkların bu onurlu yürüyüşünün yanında olmaktan ancak onur duyarız. Sizler alevi toplumunun ileri gelenleri, dernekleri ve vakıfları; ne olursa olsun yan yana durmaktan, birlik olmaktan asla geri durmayın."

    Geçmişte yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için ezilenlerin elele vermelerini isteyen Demirtaş, "Bugün bizleri dernek dernek, vakıf vakıf, parti parti bölüp inanınki kendi çirkin politikalarını sürdürmeye devam edecekler. Bizler bu topraklarda çocuklarımızın torunlarımızın mezhep, din ve kimlik savaşı yapmadan birbirine nefretle kinle bakmadan yaşamasını ve bizim çektiğimizi çekmesin, Maraş’ta, Çorum’da Gazi’de, Gezi’de, Sivas’ta yaşanılanı yaşamasın istiyorsak, işte onun çözümü el ele vermektir, bütün ezilenler el ele vereceğiz. Bu ilkenin gerçek sahipleri yani yoksullar, emekçiler, işçiler, kadınlar, gençler, bu ülkeyi biz özgürleştireceğiz. Buna yürekten inanan herkesle burada birlikte yürüyeceğiz. İşte Sivas’ın hesabı öyle sorulur.” görüşünü savundu.

    Sivas’ın hesabını iktidarın sormayacağını, onların bunun hesabını vermek zorunda olduğunu öne süren Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu hesabı biz zaten onlardan soracağız. Yoksa onlar Sivas’ın hesabını kimseden sormayacak. Halk iktidarı ancak inşa edilerek Sivas’ın hesabı sorulabilir. Sizlerin Türkiye’nin dört bir yanından gelerek yıllardır kendi yöresine sahip çıkması bizler açısından da büyük bir gururdur. Elele yürek yüreğe olmaya devam edeceğiz. Bir kez daha Sivas katliamını 21. yıldönümünde buradan kınıyoruz. Başta Alevi toplumu bütün halkımız ve şehit aileleri olmak üzere yanınızda olduğumuzu haykırmak için buradaydık, özgürlük ve kardeşlik üzerinde hepinizin yolu açık olsun." CİHAN

Yorumlar