Demirtaş: (Polislerin) sağlıklı yargılanmasından emin değilim

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, terör ve yolsuzluğu soruşturan polislere operasyon talimatının Başbakan Erdoğan tarafından verildiğinin bir sır olmadığını söyledi. Demirtaş, “Deliller ortaya çıktığı zaman bizler...

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: (Polislerin) sağlıklı yargılanmasından emin değilim

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, terör ve yolsuzluğu soruşturan polislere operasyon talimatının Başbakan Erdoğan tarafından verildiğinin bir sır olmadığını söyledi. Demirtaş, “Deliller ortaya çıktığı zaman bizler hukukla ilgili mevzu nedir anlayabiliriz, ama sağlıklı bir yargılama olur mu? Ondan emin değilim.” dedi.

Selahattin Demirtaş, Kadın Adayları Destekleme Derneği (Kader) tarafından düzenlenen, ‘Kadın örgütleri cumhurbaşkanı adaylarıyla buluşuyor’ etkinliğine katıldı. Sahur vakti gözaltına alınan terör ve yolsuzluğu soruşturan polislere yönelik operasyonu değerlendiren Demirtaş, talimatın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildiğinin bir sır olmadığını belirtti. Başbakanın bunu ifade ettiğini söyleyen Demirtaş, “Deliller ortaya çıktığı zaman bizler hukukla ilgili mevzu nedir anlayabiliriz, ama sağlıklı bir yargılama olur mu? Ondan emin değilim. Şimdiye kadar hiçbir zaman adil bir yargılama yapılamadı ki. Ne KCK ne Ergenekon da adil bir yargı süreci işlemedi ki. Burada da herhalde yine siyasi bir süreç işleyecek. Hazin bir durum, devletin, yargının olanaklarının böyle bir iç egemenlik çatışmasında, yarışında kullanılması Türkiye açısından hazin bir durumdur.” diye konuştu.

‘BAŞBAKAN’IN SUÇLADIĞINA ‘SUÇLUDUR’ DEMEMEK LAZIM’

Kendileri de dahil olmak üzere değişik kesimlere siyasi operasyonlar yapıldığına dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu: “Bütün bu siyasi operasyonlar sonrasında hükümet tarafı hep yanlış yaptığını açıkladı. Başta bu tür operasyonları büyük bir şevkle, heyecanla, alkışla karşıladılar. Sonrasında ‘bizi yanılttılar, bizi aldattılar, kandırdılar deyip işi temizlemeye çalıştılar. Bu da öyle olur mu? Bilemiyorum. Çünkü 1 yıl sonra 2 yıl sonra Başbakandan şöyle bir konuşma dinleyebiliriz; ‘Benim Pensilvanya’daki kardeşimle aramı açmaya çalıştılar, bunu bile yaptılar’ diyebilir. O yüzden temkinli olmak lazım. Başbakan’ın suçladığı herkes suçludur dememek lazım.”

“KELEPÇE BİR CEZALANDIRMA, BİR TEŞHİR ARACI OLARAK KULLANILAMAZ”

Kanunda ve insan hakları mevzuatında kelepçenin hangi durumlarda kullanılacağı belli olduğunu kaydeden Demirtaş, bunun bir cezalandırma ya da teşhir aracı olarak kullanılamayacağını söyledi. Demirtaş, “Bunun polis olması, KCK sanığı, Ergenekon sanığı olmasının arasında hiç fark yoktur. Siz zanlı olarak gözaltına aldığınız birini kelepçeleyerek, onu teşhir ederek peşinen cezalandıramazsınız. Bu ceza hukuku ilkesine aykırıdır, siyasi bir tutumdur. Yakalanan kişinin iddia edilen suçundan, varlığından, kimliğinden, düşüncesinden bağımsız tümüyle yanlış bir durum. Öç almak intikam almak duygusuyla yapmaya çalışıyorlar. Benim arkadaşlarıma da yapıldı, belediye başkanlarımıza, milletvekillerimize yapıldı. Fakat bunu yapan kişilere aynısı yapılsın diyemem. İntikam böyle alınsın diyemem. Kimse bizim adımıza başkası adına bu şekilde haksızlığa haksızlıkla cevap vererek intikam almaya çalışmasın.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar