Demirtaş: İzleme Heyeti Kırmızı Çizgimiz Değil

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, İzleme Heyeti ile ilgili, 'Bizim kırmızı çizgimiz değildir. Önemli olan sürecin işlemesidir.' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: İzleme Heyeti Kırmızı Çizgimiz Değil

Halkların Demokrat Partisi Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın izahatsıyla gündeme oturan İzleme Heyeti hakkında izahatlarda bulundu.

Selahattin Demirtaş, 'İzleme heyeti bizim çizgimiz değildir. Ama hükümetin 'olacak' demesi önemli. mühim bulunan sürecin işlemesidir.' dedi.

'ÜLKENİN MİLLİYETÇİLERİ APTAL DEĞİL HERHALDE'

Selahattin Demirtaş ve beraberindeki heyet, Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Merkezi'ni ziyaret etti. Ankara'da gerçekleştirdiği ziyaret sonrası matbuat mensuplarının gündeme ait sorularını cevaplayan Demirtaş, Bülent Arınç ile Melih Gökçek arasındaki tyükselişmanın çözüm süreci hakkında olup bulunmadığı sorusu için 'Kendi aralarında birbirilerine girmiş durumdalar. İnşallah daha çok birbirilerine girerler de ne kadar kir olmuş her vakit müşterek öğreniriz. Kim hangi parseli kime satmış, nasıl peşkeşler çekilmiş bunları her vakit müşterek öğreniriz. Çözüm sürecinden kaynaklı bir şey olduğunu ben düşünmüyorum. Asıl AK Parti içerisindeki cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki derin kırılmayı ve yarılmayı örtmeye çalışan bir ağız dalaşı ile belediye başkanı ile başbakan yardımcısı arasındaki seviyesiz tyükselişmayı seyrediyor Türkiye. Biz bunu izlemek durumunda değiliz. Bir araya gelsinler, birbirilerine ne söylüyorlarsa söylesinler. Bu seviyesizliği cemiyet izlemek durumunda mı? Devlet hesabına bu çeşit izahatlar yapılırken şahsi, şahsi hırslarını dinlemek durumunda mı Türkiye? Biz buna zorunlu değiliz. Türkiye bu seviyesizliği hak etmiyor. Cumhurbaşkanı ayrı bir seviyesiz üslupla küfürler, hakaretler yağdırıyor neslimize kadar. Seviye yerlerde. Bunun çözüm süreciyle alakası bulunmamakta onların seviyesizliği ile alakalı bir mevzu' dedi.

'İZLEME HEYETİ KIRIMIZI ÇİZGİMİZ DEĞİL'

İzleme Heyeti'nin HDP için bir kırmızı çizgi olup bulunmadığı ile heyetin kurulup kurulmayacağı sorulan Demirtaş, 'Biz bu ülkede sulh olsun istiyoruz. Belki çatışmalar durdu ama barışı kalıcı bir duruma getirmenin yolu barışı topluma mal etmektir. Bunun için de göze çarpan metodlar var. İzleme Kurulu da yardım sunar diye düşünüyoruz. Bir kırmızı çizgiden öte dünyada bu işler böyle olmuş. Küs olan, kavgalı bulunan taraflar oturup bir masada konuşurken bazıları hakemlik yapar, destekçi olur, ön açar. Olmazsa olmazdan bizim kırmızı çizgimizden öte sulh mevzularının olmazsa olmazıdır. Yoksa HDP'nin kırmızı çizgisi değildir. Biz gene de her halükarda sürece yardım sunarız. Ülkemizin barışı için önemsediğimiz için şu kırmızı çizgimizdir bunun şeklinde dayatmalarda bulunmayız. İnşallah önümüzdeki günlerde bunlar rahatlıkla çözülür ve yaşama geçer diye temenni ediyoruz. Hükümetin vereceği bir karar. Biz bu konu hakkında HDP şekilde karar versek bile yaşama geçmesi hükümetin onayına bağlı adaya gidiş konusu' diye konuştu.

'ÇÖZÜM SÜRECİYLE ALAKASI YOK...'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasındaki tyükselişmanın çözüm süreci ile bağlantısı olup bulunmadığı konusundaki düşünceleri sorulan Demirtaş, 'Kendi aralarında birbirilerine girmiş durumdalar. İnşallah daha çok birbirilerine girerler de ne kadar kir olmuş her vakit müşterek öğreniriz. Kim hangi parseli kime satmış, nasıl peşkeşler çekilmiş bunları her vakit müşterek öğreniriz. Çözüm sürecinden kaynaklı bir şey olduğunu ben düşünmüyorum. Asıl AK Parti içerisindeki cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki derin kırılmayı ve yarılmayı örtmeye çalışan bir ağız dalaşı ile belediye başkanı ile başbakan yardımcısı arasındaki seviyesiz tyükselişmayı seyrediyor Türkiye. Biz bunu izlemek durumunda değiliz. Bir araya gelsinler, birbirilerine ne söylüyorlarsa söylesinler. Bu seviyesizliği cemiyet izlemek durumunda mı? Devlet hesabına bu çeşit izahatlar yapılırken şahsi, şahsi hırslarını dinlemek durumunda mı Türkiye? Biz buna zorunlu değiliz. Türkiye bu seviyesizliği hak etmiyor. Cumhurbaşkanı ayrı bir seviyesiz üslupla küfürler, hakaretler yağdırıyor neslimize kadar. Seviye yerlerde. Bunun çözüm süreciyle alakası bulunmamakta onların seviyesizliği ile alakalı bir mevzu' ifadelerini kullandı.

'ÜLKENİN MİLLİYETÇİLERİ APTAL DEĞİL HERHALDE'

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çözüm sürecine ait şekilde İzleme Heyeti konusundaki izahatlarının milliyetçi oylara yönelik mesajlar olup olmayacağı sorulan Demirtaş, 'Belki olabilmekte ama ülkenin milliyetçileri de afedersiniz aptal değil herhalde. Bir iki atraksiyon yaptı diye milliyetçiler ardından koşacak değil. Milliyetçilerin de bir aklı mevcut iradesi var. Herkes olup biteni görüyor zannedersem. Onun için mi yapıyor bilemiyorum' halinde konuştu.

ARINÇ: İZLEME HEYETİ OLACAK

Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 'Çözüm süreci' kapsamında izleme heyetinin oluşturulacağını anlatım etmiş, 'Bu konu bizim kabulümüzdür çözüm süreci içerisinde böyle bir mekanizmaya gereksinim bulunduğu kararımız altına alınmıştır. Bu heyette bulunanların akil kişiler arasından olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun sayısının 5-6 içerisinde olacağını düşünüyorum. İzleme heyetine hangi vazife verilecek ne biçimde vazife yapacaklar bunu da belirlediğimiz bir listemiz var' sözlerini kullanmıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, İzleme heyeti konusuna müspet bakmadığını, bu konuyu devletin istihbaratının yönetebileceğini belirtmişti.

Erdoğan, 'Şunu aşırı açık, net söyleyeyim bu vakaya da ben müspet bakmıyorum. Çünkü başbakanlığım zamanında de 'Akil kişiler içerisinden bir grubun gitmesine nasıl bakarsınız, nasıl değerlendirirsiniz?' dedikleri zaman, bunları doğru bulmadığımı, böyle bir şey düşünmediğimizi o süre da söylemiştim. Aynı şeyi şimdi de söylüyorum. Bunlar doğru şeyler değil' ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar