Demirtaş: Bu, yargı sistemine siyasi bir müdahaledir

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, HSYK'da yapılan yeni düzenleme ile ilgili açıklamada bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: Bu, yargı sistemine siyasi bir müdahaledir

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, HSYK'da yapılan yeni düzenleme ile ilgili açıklamada bulundu. Demirtaş, "Bu, yargı sistemine yeni bir siyasi müdahaledir. Zaten referandum döneminde bir müdahale yapıldı. Şimdi durumu daha da kötüleştirecek bir müdahale yapıyor AK Parti Hükümeti." dedi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 46 sanıklı terör örgütü KCK davasına izleyici olarak katıldı.

Duruşmayı izlemeden önce basın açıklaması yapan Demirtaş, "Türkiye, siyasi yargılamalar ayıbından maalesef ki kurtulmadı. Gazeteci yargılamaları bu ayıpların belki de en büyüğüdür. Bu özel yetkili mahkemelerin artık hiçbir meşruiyetinin, hiçbir güvenirliliğinin kalmadığını Başbakanın ağzından duymaya başladık. Başbakan Türkiye'de bazı yargıçların savcıların paralel devlete çalıştıklarını, çete olduklarını kendi ağzıyla ifade etti. Şimdi doğrusu Adalet Bakanlığı'ndan biz bir mümkünse liste yayınlamasını bekliyoruz. Hangi mahkemeler çete mahkemesidir, hangi yargıçlar, hangi savcılar bu çetenin paralel devletin üyesidir, hangileri değil, bunları bilelim." diye konuştu.

Başbakan'ın gereğini yapmasını beklediklerini belirten Demirtaş, "Madem bu konuda itirafta bulundu artık gereğini yapması lazım. Paralel Devleti deşifre edecek mi? Tasviye edecek mi? belgesiyle bilgisiyle ortaya koyması lazım. Başbakanın kendi evladını emanet etmediği bu mahkemelere bu halkın yoksul, emekçi evlatlarını gazetecilerini, siyasetçilerini kimse emanet edemez." dedi.

DEMİRTAŞ, HSYK ÇALIŞMALARININ SİYASİ MÜDAHALE OLDUĞUNU SÖYLEDİ

HSYK çalışmaları ile ilgili bir soru üzerine Demirtaş, "Bu, yargı sistemine yeni bir siyasi müdahaledir. Zaten referandum döneminde bir müdahale yapıldı. Şimdi durumu daha da kötüleştirecek bir müdahale yapıyor AK Parti Hükümeti. Yanlış yapıyorlar. Evet Hakim Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) demokratik bir düzenlemeye ihtiyacı olduğu kesindir. Ama bu şekilde olmayacağı da herhalde uygulamalarla ortaya çıkmıştır. Bizim önerimiz Barış ve Demokrasi Partisi olarak Hakim Savcılar Yüksek Kurulu'nun gerçektende bağımsız, tarafsız çalışabileceği, hakim, savcıların güvencesini oluşturabileceği bir kurula dönüşmesi şeklindedir." şeklinde konuştu.

Anayasa değişiklik tekliflerinin halen parlementoda durduğunu belirten Demirtaş, "AKP bu konuda uzlaşmaya açık olursa bizde destekleriz. Ama AKP'nin şu haliyle sunduğu değişikliği biz doğru görmüyoruz, demokratik görmüyoruz, desteklemeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, açıklamanın ardından duruşmayı izlemek için duruşma salonuna girdi. Yaklaşık yarım saat sonra duruşma salonundan tekrar çıkan Demirtaş, saat 18.00'de Cumhurbaşkanlığı konutuna çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşeceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül'ün, parlamentonun görüşlerini alıyor olmasının doğru bir adım olduğunu belirten Demirtaş, "Biz de HSYK ve son süreçte yaşanan özellikle yargı ile ilgili tartışmaları sayın Cumhurbaşkanı ile paylaşacağız. Umut ediyoruz ki adil bir yargı düzeninin oluşturulmasında sayın Cumhurbaşkanının alymış olduğu insiyatif fayda getirir. Hem eleştirilerimiz var HSYK düzenlemesine, hem de önerilerimiz var. Bunu paylaşacağız." dedi.

Duruşmada sanık avukatlarının, bu mahkemelerin hiçbir meşruiyetinin olmadığını ve yargılamaların derhal durması gerektiğini söylediğini aktaran Demirtaş, "Umut ediyorum ki bu mahkemeler derhal yargılamayı durdurur ve hparlamento da gecikmeden özel yetkili mahkemeleri kaldıran, terörle mücadele kanununu kaldıran yasal düzenleme hızlı bir şekilde yapılır. HBYK düzenlemesi bununla birlikte olursa anlam ifade edebilir." diye konuştu. Demirtaş, açıklamasının ardından duruşma salonundan ayrıldı. CİHAN

Yorumlar