Demirtaş: Bizi destekleyenler şu adayı destekleyin diye oy vermiyorlar

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, adaylık toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı. Özellikle seçimlerin ikinci turunda tavırlarının ne olacağı yönündeki sorularla karşılaşan Demirtaş, "Bizi destekleyenler...

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: Bizi destekleyenler şu adayı destekleyin diye oy vermiyorlar

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, adaylık toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı. Özellikle seçimlerin ikinci turunda tavırlarının ne olacağı yönündeki sorularla karşılaşan Demirtaş, "Bizi destekleyenler bizden aldığınız oyla şu adaya destek verin diye oy vermiyorlar. İlkelere oy veriyorlar. İki aday da bu ilkelerin kenarından bile geçmiyor." dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Ekmel Bey'i desteklemek, Tayyip Bey'i desteklemek anlamına mı gelir? yönündeki soruyu cevaplayan Demirtaş, "Ekmel Bey ya da Tayyip Bey'i ikinci turda illa da destekleyeceğiz gibi bir kararımız yok. Bizi destekleyenler bizden aldığınız oyla şu adaya destek verin diye oy vermiyorlar. İlkelere oy veriyorlar. İki aday da bu ilkelerin kenarından bile geçmiyor. İki aday da bu ilkeleri savunabilecek bir çizgiyi temsil etmiyor. Bu nedenle biz bizi destekleyenleri bu iki seçenek arasında çaresiz bırakmamak için aday olduk. Yoksa Tayyip Bey'e karşı her hangi bir adayı desteklemek gibi bir ilke olamaz. Bunun adı ilke değildir. Tayyip olmasın kim olursa olsun sloganını ben ilkesel olarak da demokratik açıdan da yanlış buluyorum.Tayyip Bey olmasın ama biz olalım, bizim ilkelerimiz olsun." dedi.

Çankaya kalıcı barış açısından stratejik önem taşıyor' şeklindeki açıklamasını açmasını isteyen gazeteciyi cevaplayan Demirtaş, "Benim temsil ettiğim ilkeler ve kimlikler aslında Türkiye'deki barış sürecinin şifrelerini fısıldıyor. Burada anlattığımız her şey barış sürecinin içeriğine dairdir. Bu ilkelerin Çankaya'ya taşınması barış sürecinin stratejik olarak kalıcı hale gelmesinin belki de en önemli adımı olur. Diğer adayların barış derken başka bir şeyden bahsediyorlar, biz barış derken başka bir şey söylüyoruz." dedi.

İKİNCİ TURDA SEÇMENİN NE YAPACAĞINI SANDIKTA GÖRECEĞİZ

Seçimin ikinci turunda nasıl bir yol izleyeceklerine dair başka bir soruyu cevaplayan Demirtaş, "Bunlar kesin olarak bizim ikinci tura kalmayacağımız algısını güçlendirmek üzerine, bir tartışmadır ki bence yanlıştır. Çünkü seçmenin ne yapacağını sandıkta hep birlikte göreceğiz. Benim ikinci turda ne yapacağıma dair bu kadar kaygı besleyenlere şunu sormak istiyorum. İkinci 15 gündür bunlar 5 yıl orada ne yapacak. Sizin diğer oy verecekleriniz tam 5 yıl Çankaya'da olacaklar. Asıl sorulması, sorgulanması gereken budur." dedi.

YÜZDE ELLİ ARTI BİR HEDEFİM

Cumhurbaşkanlığı seçiminde hedef olarak, "Sunumda da gördünüz ben mütevazi bir adayım. Yüzde 50 artı bir alayım yeter diyorum." diyen Demirtaş, toplantı yapılan salonda neden Türk Bayrağı bulunmadığı yönündeki soruya da "Bayrak siyaseti de bizim ucuz bir şekilde yapacağımız siyaset değil. Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağı hepimizi temsil ediyor. Elbetteki Cumhurbaşkanı olsam da olmasam da Türkiye Cumhuriyeti Bayrağı'nın layık olduğu şekilde bütün toplumu temsil edeceği onurunu elbette ki korumak isterim. Biz belki tanık olmadık ama bu bayrak bir çok suçu ve günahı örtmek için de kullanıldı. Bayrağa en büyük hakareti de onlar yaptı." ifadelerini kullandı.

Bir cumhurbaşkanı olarak vicdani ret hakkını elbette ki savunacağını belirten Demirtaş, zorunlu askerliğin kaldırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar