Demirtaş: Arınç'ın Tahrikleriyle Bu İş Yürümüyor, Zorlanıyoruz

Demirtaş, Arınç'ı 'çözüm süreci bitsin' diye elinden geleni yapmakla itham ederek, 'İstifa etmesini tavsiye ederim. Tahrikleriyle bu iş yürümüyor. Zorlanıyoruz.' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: Arınç'ın Tahrikleriyle Bu İş Yürümüyor, Zorlanıyoruz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ı 'çözüm süreci bitsin' diye elinden geleni yapmakla itham ederek, 'Barış sürecine bu kadar tahammülsüzse kendisine istifa etmesini tavsiye ederim. Ya hükümet sözcülüğünden ve ya bakanlıktan ayrılsın. Kendisinin tahrikleriyle bu iş yürümüyor. Zorlanıyoruz doğrusu' dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Antalya'da çoğunluğunu iş adamlarının oluşturduğu 'Antalya Kahvaltı Grubu'yla, Ramada Plaza Otel'deki kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltı öncesi gazetecilerin soruları yanıt veren Selahattin Demirtaş, barajı aşmak üzere olduklarını söyledi, 'Oyumuz barajın sınırında artı eksi 1 olabilir' dedi.

Halen yapılması gereken örgütlenme çalışmaları olduğunu kaydeden, anketlerin fakat bu etaptan sonra anlamlı olacağını kaydeden Demirtaş, 'AKP'ye yakın birtakım firmaların yaptırdığı anketlerin de muhakkak güvenilirliği yoktur. Geçen hafta AKP'yi düşük belli eden bir anket şirketine polis baskını yapıldı. Bu kadar antidemokratik bir kamuoyu inceleme mekanizması var. Tümüyle yönlendirmeye dönük çalışan kamuoyu inceleme şirketleri de var' diye konuştu.

'ASLA BAŞKAN OLAMAYACAK'

Farklı firmaların ortalamasını alarak yaptıkları değerlendirmede oy oranlarının yüzde 9.5 ila 9.8 içerisinde olduğunu kaydeden Demirtaş, şunları söyledi: 'Barajın altında kalabiliriz. Ama bunu Türkiye'nin iri bir felaketi şekilde değerlendirmek de yanlıştır. Panik havasıyla, korku havasıyla 'AKP bir defa daha tek başına iktidar olacak, anayasayı değiştirip başkanlık sistemini oturtacak. Bizim geleceğimiz kararacak' diye korkmanın da bir manası yok. AKP tek başına iktidar olmayı başarsa, tek başına anayasa yapmayı başarsa dahi hileyle, aldatmayla oy hırsızlığıyla bunu başarsa dahi yeni anayasayı yapamayacak, başkanlık sistemini getiremeyecek. Bunun şartları yok. Şu hissiyatla HDP'ye oy verilme zorunda kalınmasın, biz ehven-i şer değiliz. Kötünün iyisi değiliz. İnsanlar AKP'den korktukları için HDP'ye oy versin istemiyoruz. Biz ne korku üstünden politika yapmak istiyoruz ne de geleceğe dair korkular üstünden politik bir rant elde etmek istiyoruz. Biz bu iktidarı şu veya bu biçimde alaşağı edeceğiz. Kendini sarayın sahibi zanneden sultanlar asla başkan olamayacaklar, başkanlığın tek bir gününü dahi yaşayamayacaklar.'

Demirtaş, partisinin baraj altında kalması gibi gidip evde oturmayacaklarını, Türkiye'nin 4'üncü iri partisi olduklarını yalnızca meclis grubu olmaksızın parti çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

'YASA ÇIKMADAN MECLİS KAPANABİLİR'

Selahattin Demirtaş, Mecli'ste görüşmeleri süren 'İç Güvenlik Reform Paketi'ne ait bir soruya ise yasanın, muhalefet iyi direnirse hukuk çıkmadan parlamentonun kapanabileceğini söyledi. Görüşmelerde geçen 2 hafta içerisinde oturumları yöneten meclis başkanvekillerinin AK Parti milletvekilleri olduğunu ve aşırı yanlı bir idare sergilediğini savunan Demirtaş, 'İktidarın, AKP grubunun haklarını korudular, muhalefetin haklarını ihlal ettiler. Buna karşın iki haftada yarısına gelindi. Önümüzdeki iki hafta muhalefetin iki mümessili parlamentoyu yönetecek. Dolayısıyla içtüzük tam şekilde uygulanırsa arka kalan yarıyı bir ayda fakat geçirebilirler. Bu da Mart'ın sonuna denk gelir ki parlamentonun kapanma zamanıdır' diye konuştu.

Demirtaş, yasanın arka çekilmesini ve komisyonda yine tyükselişılmasını önerdi ve 'Başbakan'ın bonzaiye, molotofa gereksinimi var. O maddeleri görüşelim, konuşalım, 2 maddeye düşürelim' çağrısı yaptı.

'ARINÇ ÇÖZÜM SÜRECİNDEN RAHATSIZ'

Demirtaş, açıkladığı taslak metindeki 10 maddeye ait Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 'Demirtaş başta olmak üzere Kandil'in ağzıyla konuşuyorlar' izahatlarının hatırlatılması üstüne çözüm sürecinin Arınç'ın tarzıyla sürdürülmesi zorunda bugünlere gelemeyeceğini söyledi.

Bülent Arınç'ın süreci bozmak için uzun süredir uğraştığını savunan Demirtaş, 'Çözüm süreci bir yerde tıkansın, biz de tıpkı üslupla yanıt verip süreci tıkayalım diye sayın Arınç uzun süredir gayret sarf ediyor. Bunun bilinmesinde yarar var. Büyük bir rahatsızlık duyduğunu biliyoruz. Bülent Arınç çözüm sürecinden rahatsızlık duyuyor. Bunu kulislerde de duyuyoruz. Söylemlerini de buna bağlıyorum' diye konuştu.

Dile getirdiği 10 maddeyi kafasından uydurmadığını izah eden Selahattin Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti: 'Sayın Arınç Bakanlar Kurulu'nda bu 10 maddeyi tyükselişmadınız mı? Bu 10 maddeyi hükümetin çözüm süreci kurulunda da tyükselişmadınız mı? İmralı'da bu 10 madde tyükselişılmadı mı? Bu ilkeler üstünde uzlaşma sağlanacağı üstüne sözler vermediniz mi? Verdiniz. Türkiye kamuoyundan niye saklıyoruz? Bu 10 madde gayrimeşru 10 madde midir? Türkiye'yi geriye götürecek, bölecek, parçalayacak 10 madde midir? Hayır. Evrensel, insan hakları standardını yükseltecek 10 maddeden bahsediyoruz. Dolayısıyla hükümet sözcüsü şekilde bu çeşit gayri mühim yaklaşımlarla süreci yürütemeyeceğinizi görmelisiniz.'

'ORTAK AÇIKLAMAYA KARŞI DEĞİLİZ'

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın bugün Başbakanlık Ofisi'nde HDP heyetiyle yaptığı görüşmede çözüm sürecine ait beraber izahat hakkında bir tyükselişmanın yürütüleceğini kaydeden Demirtaş, beraber izahat yapılmasına karşı olmadıklarını söyledi. Çözüm sürecinin geldiği evreyi saptama eden ve geleceğe dönük öngörüsü bulunan bir izahatnın, çağrının Türkiye'nin lehine olacağını izah eden Demirtaş, 'Hükümetle yapılacak görüşme bugün bu noktaya gelirse biz kamuoyuna beraber izahat yapmaktan memnuniyet duyarız. 10 maddeyle beraber öteki çağrılar da içerebilir. Biz bundan kaçmayacağız' dedi.

'İSTAFA ETMESİNİ TAVSİYE EDERİM'

Bu noktada her insanın kullandığı dile, üsluba dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Demirtaş, 'Türkiye'nin barışı HDP'den ve AKP'den kıymetlidir. Hükümet sözcüsünden bunu bekliyoruz. Gayriciddi yaklaşımları bırakmasında yarar var. Barışı ve çözüm sürecini desteklemeyen bir Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü olabilmektedir mi? Resmen hadise bitsin diye elinden geleni yapıyor. Barış sürecine bu kadar tahammülsüzse kendisine istifa etmesini tavsiye ederim. Ya hükümet sözcülüğünden ve ya bakanlıktan ayrılsın. Kendisinin tahrikleriyle bu iş yürümüyor. Zorlanıyoruz doğrusu' gibi konuştu.

'28 ŞUBAT ZİHNİYETİ DEVAM EDİYOR'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 28 Şubat'ın yıldönümü olduğunun hatırlatılması üstüne hiç bir biçimde hiç bir vesayetin siyasette kabul edilemeyeceğini söyledi. Bugün öteki bir antidemokratik binanın söz konusu olduğunu dile getiren Demirtaş, 'Bu ülkede şu anda 'tek adamlık' sistemi var. Geçmiş devirde ordu politika üstünde bir vesayet kuruyor idiyse şu anda bir kişi, sıfatı cumhurbaşkanı olmakla birlikte, Merkez Bankası'ndan bir kaymakama kadar, ressamdan şaire, yüksek mahkemeden parlamentoya her yere müdahale ederek emirler yağdırıyor. Bunun vesayetten nasıl bir farkı olabilmektedir ki, 28 Şubat zihniyetinden nasıl bir farkı olabilmektedir ki' diye konuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar