Demirtaş: Adaylığım ile yeni bir yaşam öneriyoruz

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, İstanbul'da düzenlediği ve adaylık sürecindeki vizyon görüşlerini açıkladığı toplantıda, "Yeni bir yaşam." çağrısında bulundu. Kendi çizgilerinin diğer iki adaydan farklı olduğunu söyleyen...

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: Adaylığım ile yeni bir yaşam öneriyoruz

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, İstanbul'da düzenlediği ve adaylık sürecindeki vizyon görüşlerini açıkladığı toplantıda, "Yeni bir yaşam." çağrısında bulundu. Kendi çizgilerinin diğer iki adaydan farklı olduğunu söyleyen Demirtaş, "Türkiye halkların barış mücadelesi müzakere sürecinin güvencesidir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde demokrasi güçlerinin kararlılığı barış sürecini hızlandırarak müzakerelerinin temellerini sağlamlaştıracaktır. Kürt sorunun çözümü Türkiye'nin demokratikleşmesi ile eş zamanlı yürüyecek bir süreçtir." dedi.

Şişli Kent Merkezi'nde düzenlenen toplantıya çok sayıda köşe yazarı, yazar, gazeteci ve davetli katıldı. Konuşmasının sunum bölümüne, "Çağrımız yeni yaşam çağrısı" diyerek başlayan Demirtaş, "Adaylığım ile Türkiye'ye sadece yeni bir cumhurbaşkanı değil, aynı zamanda yeni bir yaşam öneriyoruz. Bu öneri yıpranan kardeşliğin eşit temeller üzerinde yeniden tesisi için bir tekliftir." diyen Demirtaş, "Hayalini kurduğumuz cumhurbaşkanı sokakta halkın yanında halkla beraber olacaktır. Bunun anlamı beraber yönetmek yönetimi ortaklaştırmaktır. Yönetilmeyi değil, beraber eylemeyi gerçek kılacak bir irade. Kişilere değil halklara kazandıracaktır." dedi.

Kendi çizgilerini diğer iki adaydan farklı gördüklerini ve ortada 3 aday iki çizgi bulunduğunu savunan Demirtaş, "En iyi hükümet en az hükmedendir.” şiarına inanıyor, devletin küçüldüğü, yurttaşın ve demokrasinin büyüdüğü bir sistemi hedefliyoruz. Devleti korumak ve devlete hizmet üzerine kurgulanmış, kutsallaştırılmış hantal yapıyı araçsal, işlevsel ve hizmetkar bir devlet sistemine dönüştürmeyi öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda her türlü tekçiliğin son bulacağını ve bunun yerine demokratik ulus modelini güçlendireceklerini anlatan Demirtaş, "Türkiye halkların barış mücadelesi müzakere sürecinin güvencesidir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde demokrasi güçlerinin kararlılığı barış sürecini hızlandırarak müzakerelerinin temellerini sağlamlaştıracaktır. Kürt sorunun çözümü Türkiye'nin demokratikleşmesi ile eş zamanlı yürüyecek bir süreçtir. Sorun çözüldükçe Türkiye demokratikleşecek, Türkiye demokratikleştikçe çözüm hız kazanacaktır. Bunu sağlayacak irade yıllardır barış mücadelesini yürüten bizlerde, sizlerde ve demokrasi güçlerinde vardır. Çankaya hedefimiz kalıcı barış açısından stratejik bir öneme sahiptir. Farklılıklarımız bizi zayıflatmaz aksine güçlendirir diyeceğiz." şeklinde konuştu.

‘ANAYASA TOPYEKÜN DEĞİŞTİRİLMELİ’

Konuşmasında yeni anaya vurgusu da yapan Demirtaş, mevcut anayasayı yapanların ömür boyu hapse mahkum olduklarını hatırlattı. Mevcut anayasanın dilleri, kültürleri yok saydığını söyleyen Demirtaş, "Bu anayasanın topyekün değiştirilmesi artık ertelenemez bir zorunluluktur. Türkiye toplumunun çok etnisiteli, çok kültürle ve çok inançlı yapılardan oluşan çok kimlikli realitesi temel alınarak cinsiyetçi olmayan, ekolojik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyaç vardır. Yeni anayasa demokratik Türkiye'nin inşa sürecinin metni olmalı ve halk tarafından yapılmalıdır. Aleviler, Museviler, Hristiyanlar gibi ezilen ve dışlanan tüm inanç ve kültürel grupların üzerindeki baskılar kaldırılmalıdır. Cemevleri ve diğer inançlara ait yerler yasal statüye kazandırılmalıdır.” dedi. Demirtaş özgürlükçü laikliğin geliştirilmesi gerektiğnin altını çizdi. Demirtaş, çevre bilinci ile ilgili ortaya konulan direnişleri de konuşmasında hatırlattı. Çevre vurgusu yapan Demirtaş, yaşam hakkının sadece insanlar için olmadığını diğer canlıların da yaşam hakkını savunmanın temel ilkelerinden olacağını söyledi.

Gençliğin eğitim ve işsizlik gibi konularla kuşatılmış durumda olduğunu belirten Demirtaş, ana dilde eğitim ve laik eğitim modelleri konusunda açıklamalarda bulundu. Demirtaş, "Yeni yaşamda işsizlik, baskı ve yoksullukla terbiye edilmeye çalışılan gençler yönetimde söz sahibi olacak. Kuracağımız cumhur meclisleri içindeki gençlik meclisleri ile siyasetin ve hayatın her alanında gençliğin aktif katılımı sağlanacak ve gençlerin örgütlenmesinin önündeki tüm yasal engeller kaldırılacaktır. Gençlerin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını etkin bir şekilde yürütmesi devletin yükümlülüğünde olacaktır. Kamusal eğitime yapılan harcamalar artırılmalı, eğitim bütçesinin eşit ve adil şekilde kullanılması sağlanmalıdır. Eğitim sistemi milliyetçi cins ayrımı yapan öğelerden ayrılmalı, her yurttaşın özgür ve eşitçe faydalanacağı ezbercilikten uzak bireyin yaratıcığını geliştiren, bilimsel, demokratik, laik ve nitelikli bir eğitim sistemi sunulmalıdır. Zorunlu din dersleri kaldırılmalı, anadilde eğitim herkes için bir hak olarak kabul edilmeli, eğitimin her aşamasında resmi dil olan Türkçe'nin öğretilmesinin yanında anadilde eğitim görme imkanı sağlanmalıdır. Eğitim anadil temelli çok dilli bir yapıya kavuşturulmalıdır." ifadesini kullandı.

Selahattin Demirtaş, dış politika ile ilgili de değişiklik çağrısında bulunarak, "Ortadoğu'da kendisini mezhep çatışmasını körüklemek IŞİD gibi örgütlerle var etmeye çalışan Türk Dış Politikası, batıda nerede ise askıya alınmış AB süreci ve duraksamış reformlarla akamete uğramıştır." dedi.

CİHAN

Yorumlar