'Delil aranacağına sanık ve olmayan suç aranıyor'

'Hizmete kumpas' planına tepkiler devam ediyor. Eski Isparta Valisi şu an CHP Isparta Milletvekili olan Ali Haydar Öner, bir topluluğu önce suçlu ilan edip sonra delil aramanın hukuk dışı olduğunu söyledi. MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz...

Google Haberlere Abone ol
'Delil aranacağına sanık ve olmayan suç aranıyor'

'Hizmete kumpas' planına tepkiler devam ediyor. Eski Isparta Valisi şu an CHP Isparta Milletvekili olan Ali Haydar Öner, bir topluluğu önce suçlu ilan edip sonra delil aramanın hukuk dışı olduğunu söyledi. MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz da AKP'nin hukukla ilgili bu uygulamalarının gelecekte büyük bir utançla anılacağını dile getirdi.

    CHP Milletvekili Ali Haydar Öner, yapılanların hukuk dışı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Hukukta temel kural şudur; delilden sanığa gidilir. Önce sanık belirlenip sonra delil aranmaz. Deliller elde edilir, o deliller kime götürürse o adam işleme tabi tutulur. Bunlar böyle yapmıyor; önce 'Ahmet Efendi sen sanıksın' diyor, sonra delil araştırıyor. Böyle hukuk dışı bir tavır olmaz. Yani bir grubu, bir zümreyi, bir cemaati, bir topluluğu sorgulamak için önce o topluluğun suçlu olduğunu ilan edip sonra delil aramak hukuk dışıdır. Bunlar da bunu yapıyorlar. Hangi işlemleri hukuk dahilinde oldu ki! Deliller varsa o delilleri eline al, kime uzanıyorsa gitsin. Başbakan'a uzanıyorsa Başbakan'a gider, cemaate uzanıyorsa cemaate gider, partiye uzanıyorsa partiye gider. E Başbakan'a giden bütün yollar tıkanacak, suç delilleri ortadayken karartılacak; öbür tarafta olmayan delillerle iftira atılacak. Böyle hukuk dışı işler Allah korkusu olmayanların yaptığı iştir."

    MHP Milletvekili Nevzat Korkmaz da AKP'nin kimseye faydası olmayacak hukuk dışı bu uygulamalardan vazgeçmesi gerektiğini savunarak, şunları aktardı: "Türkiye AKP hükümeti ile hukuk devleti olmaktan çıktı. Hukuk devletlerinde önce deliller toplanır ondan sonra sanığa ve suça ulaşılmaya çalışılır. Ama maalesef AKP döneminde yine talimatla önce sanık ve suçlu teşkil ediliyor, ondan sonra bu sanığa ve suça uygun deliller oluşturulmaya çalışılıyor. AKP'nin hukukla ilgili bu uygulamaları gelecekte büyük bir utançla anılacak. AKP'nin kimseye faydası olmayan bu uygulamalardan vazgeçmesi lazım. Aksi taktirde AKP adalet dilenmeye başlayacak."

CİHAN

Yorumlar