"Değerlerimizi değersizleştiren 'her şey dahil' sisteminden vazgeçmeliyiz"

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cengiz Demir, dünya turizmine ait 2013 yılı rakamlarını değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
"Değerlerimizi değersizleştiren 'her şey dahil' sisteminden vazgeçmeliyiz"

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cengiz Demir, dünya turizmine ait 2013 yılı rakamlarını değerlendirdi. Dekan Prof.Dr. Cengiz Demir, dünya Turizminin 2013 yılında 1.087 milyar uluslararası turisti kaydettiğini, Türkiye’nin bu pastadan 39. 2 milyon uluslararası turisti çekerek dünyada 6. sıraya yerleştiğini belirtti. Türk Turizmine her şey dahil sistemin büyük darbe vurduğunu söyleyen Prof.Dr.Demir, Barselona Maçını izlemeye giden bir kişinin ödeyeceği en düşük ücretle Türkiye’de 5 yıldızlı konforda her şey dahil bir gün geçirebildiğini söyledi. Prof.Dr.Cengiz Demir, Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 50’den fazlasının Avrupa kıtasından geldiği halde neden ülkemizde daha az para harcadığı gerçeğinin sorgulanması gerektiğinin altını çizdi.

"TURİSTLER ÜLKEMİZE ORTALAMA KİŞİ BAŞI 824 ABD DOLARI PARA BIRAKIYOR"

Türkiye’nin 2013 yılı itibarıyla 32. 3 milyar dolar turizm geliri elde söyleyen İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Demir, ama bu rakamın kişi başına uluslararası turizm gelirleri açısından oldukça gerilerde kaldığını belirtti. Prof.Dr. Demir, “Uluslararası turistler ülkemizde ortalama 824 ABD Doları para harcarken, bu rakam en çok turizm geliri elde eden ABD’de kişi başına 2000 Dolar civarı gerçekleşmektedir” dedi.

Barselona maçını izlemeye giden turistin, ödeyeceği bilet parasıyla Türkiye’de 5 yıldızlı tatil yapabildiğine dikkat çeken Prof.Dr. Cengiz Demir, "Ülkemize gelen turistler özetle, yeme-içme, eğlenme, spa gibi hizmetlere tek bir fiyat ödeyerek otel dışına çıkmadan tekrar ülkelerine dönmektedirler. Örneğin; İspanya’da Barselona’yı ziyaret eden bir turistin otelde zamanını geçirmesi için fazlaca bir sebep yoktur. Oteller genellikle sadece oda fiyatı ya da oda-kahvaltı şeklinde hizmet sunar. Barselona Limanına yapılan bir ziyarette, tekne gezisine, sirke, teleferiğe, canlı eğlenceye, müze ziyaretlerine vb. katılarak; Türkiye’yi ziyaret eden bir turistin her şey dahil sistemde günlük ödediği tutardan çok daha fazlasını bu etkinliklere katılarak ödersiniz. Barselona Maçını izlemeye giden bir kişinin ödeyeceği en düşük giriş ücretiyle bile Türkiye’de 5 yıldızlı bir otelde her şey dahil bir gün geçirebilirsiniz." dedi.

Türkiye’de turizm sektöründe çalışanların yüzde 40’dan fazlasının sigortasız, kayıt dışı çalıştırıldığı gerçeğine işaret eden Prof.Dr. Demir, değerlerimizi değersizleştiren her şey dahil sisteminin Türk Turizmine her anlamda büyük darbe vurduğunu kaydetti. Prof.Dr. Demir, çözüm yollarını şöyle özetledi: "Türkiye’ye gelen turistin ekstra para harcama olasılığını biz kendi ellerimizle ortadan kaldırıyoruz. Yapılması gereken şey, tarihi, kültürel değerlerimize sahip çıkarak bunları belli bir bedel karşılığı konuklara sunmaktır. Otellerimizin doluluk oranı yaklaşık yüzde 45-50’dir. Bu oran, yatak kapasitemizin yarısını dahi satamadığımızı göstermektedir. Türkiye’de artık belli bölgeler hariç otel yapmaktan vazgeçmeli, sahip olduğumuz değerleri ön plana çıkarmalıyız. Medeniyetlere ve İmparatorluklara beşiklik etmiş ülkemizin doğal ve kültürel miraslarına sahip çıkarsak, konuk başına harcama miktarını ve turizmin çarpan etkisini arttırabilir, ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayabiliriz." CİHAN

Yorumlar