De Maiziere: Askerler istifa etmemem için ikna etti

Büyük Koalisyon hükümetinde Federal İçişleri Bakanı olan Thomas de Maiziere için dün Savunma Bakanlığı’nda askeri veda töreni düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
De Maiziere: Askerler istifa etmemem için ikna etti

Büyük Koalisyon hükümetinde Federal İçişleri Bakanı olan Thomas de Maiziere için dün Savunma Bakanlığı’nda askeri veda töreni düzenlendi. Halefi Ursula von der Leyen’in de hazır bulunduğu törendeMaiziere, Euro Hawk çerçevesinde tartışmalar sürerken istifayı aklından geçirdiğini, ancak askerlerin gitmemesi için kendisini ikna ettiğini anlattı.

Eski Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, orduyu yönettiği dönemde istifa etmeyi düşünecek noktaya kadar geldiğini söyledi. Dün Savunma Bakanlığı’nda düzenlenen askeri veda töreninde konuşan de Maiziere, orduyu yönettiği dönemde içinde birikenleri paylaştı. Halefi Ursula von der Leyen’in de bulunduğu törende konuşan yeni İçişleri Bakanı, “Alman Ordusu’nda tabii ki birçok şey yolunda gitmiyor, sadece silahlanma alanında değil.” dedi.

De Maiziere, bu kadar büyük bir kurumda bunun normal olduğunu belirtti. Askerlere yaptığı veda konuşmasında de Maiziere’nin, “Askerler, burada bir sırrı da ifşa etmiş oluyorum, beni istifa etmemem için ikna etmişlerdi.” diye açıklama yapması dikkat çekti.

De Maiziere’nin bu ifadeleri, devlete 500 milyon Euro’dan fazla zarara sebep olan ve başarısızlıkla sonuçlanan insansız hava aracı Euro Hawk projesini hatırlattı. Federal Meclis’te Euro Hawk Araştırma Komisyonu kurulmuş, eleştirilerin hedefine yerleşen de Maiziere ifadeye çağırılmış, istifası bile gündeme getirilmişti.

Konuşmasında Fransız ve İngiliz müttefiklerin Almanya’yı eleştirmesinin yersiz olduğunu vurgulayan de Maiziere, “Almanya’nın uluslararası görevlerde nasıl ve ne kadar oranda yer alacağı konusunda Avrupa’dan ders alma ihtiyacı yok, Fransa’dan da İngiltere’den de” şeklinde konuştu. De Maiziere, Almanya’nın üzerine düşen görevi yerine getirdiğini, uluslararası düzeyde Fransa’dan daha fazla angaje olduğunu sözlerine ekledi.

Büyük Koalisyon’da yeni İçişleri Bakanı olarak atanan de Maiziere, eski makamından en yüksek askeri tören olan Grosser Zapfenstreich ile uğurlandı. De Maiziere’nin isteği üzerine askeri bando 80’li yılların meşhur parçalarından “Life is Life” ve Hıristiyanların “Grosser Gott, wirlobendich” ilahisini çaldı.

Eski bakanlardan Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) ve Franz Josef Jung (CDU) için de askeri tören düzenlenmiş, ilki için bando “Smoke on the Water”, Jung için ise “Time to Say Goodbye” parçasını çalmıştı. Grosser Zapfenstreich askeri töreni ayrıca görevlerinden ayrılacak cumhurbaşkanı ve başbakanlar için de yapılıyor. CİHAN

Yorumlar