DDK'nın bağımlılık ve Yeşilay raporu yayımlandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatları doğrultusunda çalışmalarını yürüten Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) tanzim ettiği 3 ayrı denetleme, araştırma ve inceleme raporlarının özetleri yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol
DDK'nın bağımlılık ve Yeşilay raporu yayımlandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatları doğrultusunda çalışmalarını yürüten Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) tanzim ettiği 3 ayrı denetleme, araştırma ve inceleme raporlarının özetleri yayımlandı. Raporda özellikle Yeşilay’ın kamu yönetimince sunulabilecek imkân ve fırsatları değerlendirmeye yönelik bir vizyon içerisinde hareket etmesi gerektiğini vurgulandı.

30 Ocak 2014 tarih ve 2014/2 sayılı “Madde ve Diğer Bağımlılıklar ile Mücadele Kapasitesinin ve Bu Bağlamda Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin Değerlendirilmesi” konulu kaynakçalarıyla birlikte 827 sayfa tutan DDK raporu Cumhurbaşkanlığı internet sitesinin ‘faaliyetler’ bölümündeki ‘DDK raporları’ kısmında yayımlandı.
‘Bağımlılıklar hakkında genel bilgiler’, ‘Madde bağımlılıkları ile mücadele’, Davranış bağımlılıkları ile mücadele’, ‘Bağımlılıklarla mücadelede sivil toplum kuruluşları’ ile ‘Genel değerlendirme ve öneriler’ bölümlerinden oluşan raporun sadece sonuç bölümü internet sitesinde yer aldı.

Bağımlılık denildiği zaman akla ilk önce ilaç tanımına da uyan bazı kimyasal veya bitkisel maddelere duyulan bağımlılık gelmekle birlikte, günümüzde artık ‘alışveriş bağımlılığı’, ‘internet bağımlılığı’, ‘kumar bağımlılığı’, ‘seks bağımlılığı’ ve ‘yeme-içme bağımlılığı’ gibi tıbbi yardım gerektiren başka bağımlılık türlerinin varlığına da işaret edilen raporda; Gerçekten de yapılan araştırmalarda sigara, içki ve uyuşturucu bağımlılığı dışında
kumar, alışveriş, spor, siber, seks ve teknolojinin de beyinde bağımlılık oluşturduğuna dair veriler bulunmuştur. Maddeler, kimyevi uyarıcılar olduklarından beyni doğrudan etkilerken, sanal alışkanlıklar da beyinde iç kimyevi madde salgılatarak, madde kullanımıyla aynı etkiyi sağlamaktadır. Bağımlılıklarla mücadele günümüzde bir toplumsal sorun olarak kabul edilmekte, yapılacak mücadele usulleri ise değişik aşamalarda tanımlanmaktadır. Geleneksel olarak bağımlılıkla mücadele literatüründe bağımlılıklar madde ve davranış bağımlılığı şeklinde iki kategori halinde ele alınmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

'YEŞİLAY'IN ROLÜ YENİDEN TANIMLANMALI'

Raporun en sonunda, “Özetle, bağımlılıkla mücadelede mutlaka gerekli olan sivil toplum katkısının oluşturulması bir yandan kamu yönetiminin bağımlılıkla mücadeledeki geleneksel yaklaşımlarını değiştirmesine diğer yandan da Yeşilay ve benzeri sivil toplum kuruluşlarının bu alandaki rollerini yeniden tanımlamalarına bağlıdır. Bu açıdan, özellikle Yeşilay’ın kamu yönetimince sunulabilecek imkân ve fırsatları değerlendirmeye yönelik bir vizyon içerisinde hareket etmesi gerekmektedir.” denildi. CİHAN

Yorumlar