DDK: Türk Kızılayı adeta kısır bir döngü içine girmiştir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatları doğrultusunda çalışmalarını yürüten Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) tanzim ettiği 3 ayrı denetleme, araştırma ve inceleme raporlarının özetleri yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol
DDK: Türk Kızılayı adeta kısır bir döngü içine girmiştir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatları doğrultusunda çalışmalarını yürüten Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) tanzim ettiği 3 ayrı denetleme, araştırma ve inceleme raporlarının özetleri yayımlandı. Raporda “Derneğin uluslararası niteliğinin aşınması ve yerel amaç ve hedeflere ilişkin yardım faaliyetlerine ağırlık verilmesi, temel işlevlere ilişkin alanlarda dışlama etkisinin yoğun bir şekilde yaşanmasına sebep olmuştur. Bu çerçevede, dernek adeta kısır bir döngü içine girmiştir.” denildi.

Türkiye Kızılay Derneği’nin 2010, 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin faaliyet ve işlemlerin denetimi hakkında denetim raporu özetinde Kızılay insani yardım kuruluşu olarak güvenilir bir marka değerine sahip ve önemli işlevler yürüten güçlü bir sivil toplum kuruluşu olduğu vurgulandı. Derneğin temel işlevlerine yönelik faaliyetlerini büyük bir özveri ile yürütmeye çalışıldığının belirtildiği raporda, “Olağan dönemlerde marka değerine uygun genel bir olumlu algı olmakla birlikte, temel faaliyet alanlarına yönelik herhangi bir büyük ölçekli olay gerçekleştiği zaman, oluşan beklentileri karşılamak ve yönetmek noktasında haklı bazı eleştirilere maruz kalınmaktadır. Derneğe yönelik eleştiriler; daha ziyade deprem, sel baskını gibi doğal afet ile mülteci akını gibi insani kriz ve benzeri olağanüstü ve acil durumlarda ihtiyaç hissedilen müdahale ve eylem alanlarında, yeterince etkin, hızlı, planlı ve bütüncül çabaların ortaya konulamaması gibi temel işlevlere yönelik oluşan aksaklık, eksiklik ve yetersizlikler üzerinde yoğunlaşmıştır” eleştirileri yer aldı.

“YARDIM FAALİYETLERİ VE ALANLARINDA VAR OLMAYA ÇALIŞAN BİR DURUMA GELMİŞTİR”

Raporda ayrıca, “Türkiye Kızılay Derneği’nin bir bütün olarak tüm faaliyetlerine bakıldığı zaman, Derneğin yardım faaliyetlerine ilişkin temel amaç ve hedeflerinde ciddi bir dağınıklık ve kararsızlık olduğu görülmektedir. Kızılay, belli yardım alanlarında katkı sağlayan bir sivil toplum kuruluşu olmak yerine adeta tüm yardım faaliyet ve alanlarında var olmaya çalışan bir duruma gelmiştir” ifadelerine yer verildi.

“DERNEK ADETA KISIR DÖNGÜ İÇİNE GİRMİŞTİR”

Derneğin uluslararası faaliyetlerine de değinildiği raporda şu ifadeler yer aldı: “Dernek; uluslararası harekete ilişkin misyon ve faaliyet şablonlarından ciddi ölçüde sapma göstermiş olup, uluslararası boyutu ağır basan bir Dernek olmak yerine daha ziyade yerel amaç ve hedeflere yönelik faaliyetlerin ağırlıkla yürütüldüğü genel amaçlı bir ulusal yardım derneğine dönüşmüştür. Derneğin uluslararası niteliğinin aşınması ve yerel amaç ve hedeflere ilişkin yardım faaliyetlerine ağırlık verilmesi, temel işlevlere ilişkin alanlarda dışlama etkisinin yoğun bir şekilde yaşanmasına sebep olmuştur. Bu çerçevede, Dernek adeta kısır bir döngü içine girmiştir.” CİHAN

Yorumlar