Davutpaşa’nın gönüllü avukatı: Belediye başkanı da ceza almalıydı

Zeytinburnu Davutpaşa'da 2008 yılında 21 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili mağdur ailelere gönüllü avukatlık yapan Nermin Kaplan, önceki gün çıkan karara itiraz edeceklerini söyledi. Kadir Topbaş’ın da sanık olarak yer alması...

Google Haberlere Abone ol
Davutpaşa’nın gönüllü avukatı: Belediye başkanı da ceza almalıydı

Zeytinburnu Davutpaşa'da 2008 yılında 21 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili mağdur ailelere gönüllü avukatlık yapan Nermin Kaplan, önceki gün çıkan karara itiraz edeceklerini söyledi. Kadir Topbaş’ın da sanık olarak yer alması gerektiğini belirten Kaplan, “Ne yazık ki sanıkların amiri olan dosyadaki sanık Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise beraat etti, ceza almalıydı.” dedi.

Davutpaşa'daki patlamayla ilgili Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi önceki gün kararını açıkladı. Aralarında Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'ın da bulunduğu 3 kişi beraat etti, 7 kişi ise 2 ila 7 yıl 6 ay arasında hapis cezalarına çarptırıldı.

Davada mağdur ailelere gönüllü avukatlık yapan Nermin Kaplan, kararı ve dava sürecinde yaşadıklarını Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) anlattı. 7 yıllık bir mücadelenin ardından bu kararın çıktığını belirten Kaplan, "Biz bu davaları gönüllü olarak takip eden hukukçular olarak bir sonuç almaya çalıştık. Burada yakınlarını kaybedenlerin çok büyük bir çabasının sonucu diye düşünüyorum. Ruhsat müdürü ile zabıta müdürüne verilen 7,5 yıllık hapis cezası ve diğerlerine de para cezalarına çevrilebilen hapis cezaları çıktı. Ne yazık ki bunların hepsinin amiri olan dosyadaki sanık Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın beraat etti. Tek başına cezaların miktarına odaklanmıyoruz. Davanın sonucunu verilen cezaların oranı ile değerlendirmiyoruz. Bu bir adalet mücadelesiydi. Bugüne kadar neredeyse bu kadar ceza hatırladığımız yok. Sonuç alınmış dava dahi yok." diye konuştu.

‘TOPBAŞ, SANIK OLARAK DOSYADA YER ALMALIYDI’

Bütün sorumluların ceza alması gerektiğini anlatan Kaplan, "Öncelikle Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş. Bilirkişi raporunda Büyükşehir Belediye Başkanı sorumlu. İdari olarak hukuki olarak sorumluluğu kesinleşmiş durumda. Yani bunun sanık sıfatıyla dosyada yer alması gerekiyordu. Maalesef Danıştay tarafından reddedildi. Murat Aydın için de soruşturma izni verilmemişti daha sonra Danıştay izin verdi, sanık olarak dosyada yer aldı. Mahkeme vicdanı kanaatini kullandı. Bu karar yeterli değil ama eskisi kadar rahat olamayacaklarını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ"

Karara itiraz edeceklerini belirten Kaplan, dava sürecinde yaşadıkları zorlukları da anlattı. Olaydan 2,5 yıl sonra davanın açılabildiğini dile getiren Kaplan, "Olayın 3. ayında gayet kapsamlı bir bilirkişi raporu hazırlandı, 2,5 yıl dava açılmadı. Aileler Ankara'ya gittiler. Ölenlerin yakınları kendi acılarını bir kenara koydular, her Pazar Taksim Meydanı'nda oturma eylemi yaptılar. Hukukçular olarak gösterdiğimiz çabayı bir tarafa koyuyorum. Soruşturma savcımız Ali Haydaroğlu'ydu. Soruşturma izni verilmemesine dair itiraz İdare Mahkemesi'ne 15 günde ulaşmadı. Bütün bunların sonucunda Murat Aydın bu dosyaya sanık olarak katılabildi. Bir sürü engelleri aşa aşa bu dava açıldı. 4 yıl dava sürdü. Dava sürecinde mahkemede 3 tane başkan değişti. Kararı vermek üçüncü başkana kısmet oldu. Üç tane savcı değişti. 21 kişi öldü 114 kişi yaralandı. Ölenlerin yakınlarının vekilleri olarak dosyaya katıldık ama yaralıları dinlediğimde öncesinde o kadar farkında olmadığımı anladım. Yaralıları dinlediğimde tüylerim diken diken oldu. Gözünü kaybedenler vardı." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar