Davutpaşa duruşmasında 3 kişiye beraat talebi

Davutpaşa'da 21 kişinin öldüğü 117 kişinin yaralandığı maytap fabrikasındaki patlamayla ilgili davanın 17.

Google Haberlere Abone ol
Davutpaşa duruşmasında 3 kişiye beraat talebi

Davutpaşa'da 21 kişinin öldüğü 117 kişinin yaralandığı maytap fabrikasındaki patlamayla ilgili davanın 17. duruşması görüldü. 10 sanığın yargılandığı davada savcı mütallasında 7 sanığın 'Birden fazla kişinin taksirle ölüme veya yaralanmasına sebebiyet verme' suçundan cezalandırılması istendi. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürü Atakan Tanış’ın aralarında bulunduğu 3 kişi için ise beraat talebinde bulunuldu.

Davutpaşa'da 21 kişinin öldüğü 117 kişinin yaralandığı maytap fabrikasındaki patlamayla ilgili davanın 17. duruşması Bakırköy Adalet Sarayı 6. Ağır Ceza mahkemesinde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Şevket Yıldırım ve Hasan Altay katıldı. Sanık avukatları ile müdahil ailelerin avukatları da duruşmada hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Ferşat Aydın, bilirkişi heyetinin bir önceki celse sunulan raporuyla ilgili taraflara söz hakkı verdi. Katılanlar, bütün sanıkların cezalandırılmasını istedi. Davayla ilgili esas hakkındaki mütalaasını hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Tarık Fırat, Zeytinburnu Belediyesi’nin olayla ilgili birimlerinin yetkili ve görevlileri olan sanıklar Feruz Kutsal, Rüstem Tekin, Hatice Küçükakyüz, Şevket Yıldırım ve Servet Kırna’nın ‘Bir veya birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmaktan 2 yıldan 15 yıla kadar’ cezalandırılması istedi.

Bina sahibi sanıkların yapı kullanma izin belgesi bulunmayan binada kiracı bulundurdukları, kiracıların yaptığı işleri ve kiracıların binayı beyan ettikleri kullanım amacıyla uyumlu kullanıp kullanmadıklarını denetlemedikleri gerekçesiyle Remzi Koçyiğit ve Resul Koçyiğit’in ‘Birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmaktan 2 yıldan 15 yıla kadar cezalandırılması’ talep edildi.

Savcı mütalaada, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın denetim ve gözetim ihmali olmadığından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürü Atakan Tanış’ın ise delil yetersizliğinden beraati talebinde bulundu.

Sanıklar ve katılanların avukatları, mütalaa ile ilgili beyan vermek için süre istedi. Mahkeme heyeti, taraflara süre vererek, duruşmayı 17 Temmuz saat 09.00 tarihine erteledi. Duruşma sonrasında Mahkeme Başkanı Ferşat Aydın, “Basında gerekçeli karar yazımı hususu tartışılıyor. Ayrıca Özel Yetkili Mahkemelerden çok yoğun dosyalar geldi. Dosya çok kapsamlı olduğu için adli tatilde bu kararı sorunsuz yazabiliriz. Bu sebeple adli tatile erteliyoruz.” dedi.

Duruşma sonrası Davutpaşa mağdurları adına açıklama yapan Avukat Erbay Yüce, “Savcı bu duruşmada mütalaasını açıkladı. Ondan önce bilirkişi raporu temin edilmişti. Bilirkişi raporunu kabul etmediğimizi beyan ettik. Çünkü bu bilirkişi raporu gayri ciddi, hem de yasal mevzuat hükümleri dikkate alınarak kurumların sorumluluğu bakımından inceleme yapılmamış. Buna rağmen mahkeme yeni bilirkişi raporuna gidilmesine ihtiyaç olmadığına karar verdi. Mütalaaya çıktı. Savcılık mütalaasında sadece Zeytinburnu Belediyesi ve bina sahipleriyle sınırlı bir cezalandırma istedi. Bizde Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve diğer sorumlu kurumlar yargılanmasına dair mütalaaya itirazlarımızı sunacağız. Bilirkişi raporundan ve savcılığın açıklamış olduğu mütalaadan memnun değiliz.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar