Davutoğlu'ndan Erdoğan'a: Hata Yaptık

Arınç'ın kamuoyunu sarsan izahatlarından saatler sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan Davutoğlu ile bir araya geldiği kritik zirvenin perde arkası belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu'ndan Erdoğan'a: Hata Yaptık

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, çözüm süreci kapsamında Dolmabahçe Sarayı'ndaki izahatya ve İzleme Kurulu oluşturulmasına karşı olduğunu söylemesi ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Erdoğan'ı eleştirmesinin peşinden Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın bir araya geldiği açıklandı. Hem Başbakanlık hem Cumhurbaşkanlığının teyit ettiği görüşmenin takribî 2 saat sürdüğü söylendi.

Davutoğlu, Erdoğan'a bilgilendirme veya harekete geçme evrelerinde bir eksiklik veya yanlış oluşturulmuş olabileceğini fakat çözüm süreci bunun şeklinde kritik bir konu üstünden yapılan izahatların hükümeti yıpratabileceğini aktardı.

SÜRPRİZ VE GİZLİ GÖRÜŞME

Erdoğan'ın cuma günü Ukrayna'ya hareketinden evvela İzleme Heyeti'nin oluşturulmasına katı bir biçimde karşı çıkmasının ardından, ısınan politika ortamında Erdoğan ile Davutoğlu'nun sürpriz bir biçimde cumartesi günü bir araya geldiği ortaya çıktı.

KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

Erdoğan'ın İzleme Heyeti'ne yönelik tepkisinin peşinden ve Kiev dönüşü uçakta Dolmabahçe görüşmesini de doğru bulmadığını izahatsının peşinden gözler hükümete çevrilmişti. Davutoğlu, cuma günü evvela çözüm sürecinin koordinasyonundan mesul Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile daha sonra ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Hükümet Sözcüsü Arınç ile görüşmüştü.

Bu görüşme trafiğinde Erdoğan'ın tutumuna rağmen hükümetin İzleme Heyeti kurulması konusundaki kararlılığını sürdürmesinin benimsendiği, izahatnın da pazar günü Arınç sebebi ile Bakanlar Kurulu sonrası kamuoyuna duyurması kararlaştırıldığı iddia edildi.

Ancak, Arınç'ın gelen sorular üstüne cumartesi Erdoğan ile aksi azalan tavrını açıkladığı ileri sürülmüştü. Arınç 'Hükümetimiz bunu müsait görmektedir. Kimin hangi görevleri yapacağı konusu için bir yol haritamız mevcuttur. Erdoğan'ın bu sözlerini şahsen müsait bulmuyorum. Hükümeti eleştirir noktaya gelmesini doğru bulmuyorum' ifadesini kullanmıştı.

SAATLER SONRA ÇAĞIRDI

Başbakanlık kaynaklarından tahsil edilen bilgiye göre, Arınç'ın kamuoyunu sarsan izahatlarından saatler sonra Erdoğan, Davutoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan'ın Denizli'den 22.30 dolaylarında İstanbul'a döndüğü bu sebeple görüşmenin Erdoğan'ın İstanbul Kısıklı'daki konutunda 23.30'da gerçekleştiği söylendi.

Görüşmenin takribî 2 saati bulduğu, gece yarısını aştığı anlatım edildi. Görüşmede Arınç'ın izahatları, çözüm süreci, PKK önderi Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajı ve İzleme Heyeti konusunun etraflıca ele alındığı söylendi.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Davutoğlu'nu Erdoğan'ın çağırdığının altını çizerken, görüşmenin 1.5 saat sürdüğünü ve Kısıklı'da gerçekleştiğini teyit etti.

GÖRÜŞÜNÜ DEĞİŞTİRMEDİ

Bu görüşmenin peşinden Arınç'ın pazar günü, Erdoğan ile aksi düştüğü şeklinde yorumlanacak izahatlarını yinelemesi, sürpriz görüşmeye ait bilgilendirmenin dün Bakanlar Kurulu devam ederken yapılması da dikkati çekti. Bilgilendirmenin ilk şekilde Başbakanlık kaynaklarınca yapılmasının Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda tepkiye yol açtığı da ileri sürüldü.

GÜVEN MESAJINDA GÖRÜŞ BİRLİĞİ

Erdoğan ile Davutoğlu içinde cumartesi günü geç saatlerde bir görüşme yapıldığı, dün Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık kaynaklarının izahatlarıyla ortaya çıktı. Kritik görüşme, haftasonunu İstanbul'da geçiren Erdoğan'ın, kendisi bunun şeklinde İstanbul'da olan Davutoğlu'nu Kısıklı'daki konutuna çağrı etmesiyle gerçekleşti.

Görüşmede, Erdoğan'ın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın sözlerine atıf yaparak, çözüm süreci konusundaki eleştirilerine bu biçimde karşılık almaktan üzüntü duyduğunu dile getirdiği bildirildi. Davutoğlu'nun ise Arınç'ın hükümet sebebi ile kararlaştırılmış bir izahat yapmadığını, şahsi görüşlerini sorular üstüne dile getirdiğini ve bir iletişim eksikliğine vurgu yaptığını aktardığı kaydedildi. Davutoğlu'nun Erdoğan'dan izahatları bu kapsamda değerlendirmesini istediği anlatım edildi.

Görüşmede, çözüm sürecine yönelik izahatların da gündeme geldiği ve Erdoğan'ın kamuoyuna açıkladığı görüşlerini ve bunun nedenlerini tekrarladığı anlatım edildi.

DAVUTOĞLU: HATA YAPTIK

Davutoğlu'nun ise bilgilendirme veya harekete geçme evrelerinde bir eksiklik veya yanlış oluşturulmuş olabileceğini fakat çözüm süreci bunun şeklinde kritik bir konu üstünden yapılan izahatların hükümeti yıpratabileceğini aktardığı, hükümetin daha sıkı iletişim ve bilgilendirme bunun şeklinde konularda üstüne düşeni yapacağını anlatım ettiği bildirildi.

Bunun üzerine, izahatların süreci ve hükümeti yıpratabileceği anlamında karşılıklı bir görüş oluştuğu, topluma itimat veren adımların atılması gerektiği noktasında iki ismin görüş birliğine vardığı kaydedildi. Pazar günü, sözlerini izahatya yönelik yeni bir izahat oluşturan Arınç'ın da dünkü Bakanlar Kurulu'nda sonra bu sebeple bilhassa Cumhurbaşkanı'nın bilgilendirilmesi odaklı ifadeler kullandığı, daha sıhhatli bir iletişim ortamının yaratıldığına dikkati çektiği anlatım edildi.

GRUP TOPLANTISI İPTAL EDİLDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Konya programı itibariyle AK Parti Grup Toplantısı bugün yapılmayacak. Davutoğlu Konya'da evvela Milli Savunma Bakanlığı'nın Test ve Değerlendirme Merkezi'ni peşinden Uluslararası Tarım Fuarı'nın açılışını yapacak. Başbakanlık kaynakları, küme toplantısının yapılmayacağının geçen haftadan göze çarpan olduğunu kaydetti. Davutoğlu'nun 31 Mart'ta son kere Meclis Grup Toplantısı'nı yapacağı öğrenildi. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar