Davutoğlu'ndan büyükelçilere talimat: Türkçe Olimpiyatları'na gitmeyin

Önceki yıllarda ziyaret ettiği ülkelerde Türk okullarını ziyaret etmeyi âdet edinen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, büyükelçilere, devam eden 12.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu'ndan büyükelçilere talimat: Türkçe Olimpiyatları'na gitmeyin

Önceki yıllarda ziyaret ettiği ülkelerde Türk okullarını ziyaret etmeyi âdet edinen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, büyükelçilere, devam eden 12. Türkçe Olimpiyatları elemelerine katılmama talimatı verdi. Kendi ülkelerindeki elemelere daha önceden katılan büyükelçiler, “Merkezden bize bu yönde mesaj verildi.” diyerek talimatı doğruladı.

Zaman gazetesinde bugün yayınlanan özel habere göre; Başbakan Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu’ndan 'Hizmet Hareketi’ni kötüleyin' mesajı alan büyükelçiler ve diplomatlardan bazıları, önceki yıllarda iştirak ettikleri Türkçe Olimpiyatları’na katılım konusunda tereddütte kaldı.

Yazılı bir genelgeden çekinen Davutoğlu, çözümü sözlü mesaj vermekte buldu. Büyükelçilere bakanlık kanallarıyla Bakan Davutoğlu’nun “Sefirlerimizin Türkçe Olimpiyatları’na katılmaları uygun olmaz.” görüşünde olduğu iletildi. Zaman’a konuşan adının açıklanmasını istemeyen iki büyükelçi, “Merkezden bize bu yönde mesaj verildi.” diyerek bunu teyit etti. Dışişleri yetkilileri bu gelişmeyi yalanlamadı.

DAVUTOĞLU AYRIMI KABUL ETTİ

Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz hafta Sabah gazetesine verdiği mülakatta yurtdışında Hizmet Hareketi’ne ayrımcılık uygulanacağını kabul etmişti. Davutoğlu, röportajda “Düşüncesi, ait olduğu grup bizi ilgilendirmez. İnsani yardım odaklı, sosyal yardım odaklı faaliyetlere hep destek olduk. Okulların açılışında karşılaşılan problemleri, Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız en üst düzeyde dile getirdi, devreye girdiler. O sınır içinde kalsalardı hiçbir ayrım olmazdı.” sözlerini kullanmıştı. Bakan Davutoğlu, dış temsilciliklere yeni bir genelge gönderilmesi sorusuna ise “Bu tür konularda Dışişleri Bakanlığı tecrübelidir. Neyin teşvik edilmesi gerektiğini, ne tür bir tavrın hiçbir zaman mazur görülmeyeceğini, neyin normal standartlar içinde kaldığını ayırt edebilecek yerleşmiş bir teamül bizde var.” cevabını vermişti.

DAHA ÖNCE ÖVGÜLER YAĞDIRIYORDU

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, birçok defa Türkçe Olimpiyatları’na ve bu faaliyetleri yapan gönüllülere övgülerde bulunmuştu. Davutoğlu, daha önce 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda özel ödüllerden biri olan ‘Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü’ne de layık görülmüştü. Ödülünü almak üzere sahneye çıkan Davutoğlu, “Şunu samimiyetle ifade etmek isterim ki aslında bu ödülü ben değil Karamanoğlu Mehmet Bey’in Anadolu’da yaptığını bugün dünyanın her köşesinde yapan gönül insanları öğretmenlerimiz hak etmektedir.” demişti.

Camia mensuplarına “Onlar yeni bir barış nesli yetiştiriyorlar. Bu barış nesli Türkçeyi konuşarak yetişiyor. Türkçe türkülerle, Türkçe şiirlerle yetişiyor. Onlara müteşekkiriz.” şeklinde konuşmuştu. Geçen yıl da Türkiye’ye gelen yabancı öğrencilerden bir kısmını makamında kabul etmişti. CİHAN

Yorumlar