Davutoğlu: Türkiye ile Irak arasına kurulan psikolojik duvarlar yıkıldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile Van'da bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: Türkiye ile Irak arasına kurulan psikolojik duvarlar yıkıldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile Van'da bir araya geldi. Birlikte kahvaltı yapan Davutoğlu ile Barzani, birlik beraberlik mesajı verdi. Davutoğlu, bölgede önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, yıllardır Türkiye ile Irak arasına kurulan psikolojik duvarların yıkıldığını söyledi. Barzani ise Türkiye ve Kürdistan için kalıcı barış olmasını diliyorum.

Van'a sabah gelen Neçirvan Barzani ve beraberindeki Süleymaniye ve Erbil valileri, Bakan Davutoğlu başkanlığındaki Türkiye heyetiyle kahvaltıda bir araya geldi. Van'ın, Kürtlerin tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Barzani, Bahçesaray ilçesinde Fakiye Teyran gibi önemli bir şahsın yetiştiğini ifade etti. Türkiye'deki değişikliklerin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Barzani, "Bir süre önce Süleymaniye'yi ziyaret eden Davutoğlu Kürtçe konuştu ve büyük memnuniyet gördü. Son yıllarda Türkiye'de meydana gelen değişikliklere sahip çıkılmalı. Türkiye ve Kürdistan için kalıcı barış olmasını diliyorum. Buradaki varlığımız ekonomik ilişkiler için önemli. Bundan sonra Ankara'da Sayın Başbakan Erdoğan'la bir görüşmemiz olacak. İnşallah iki toplum için güzel olur." dedi. Barzani'nin konuşmasını Türkçe'ye çeviren tercümanın bir ara yanlış tercüme yapmasını Türkçe konuşarak düzelten Barzani salonda gülüşmelere neden oldu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da kalabalığı Kürtçe ‘roj baş’ diye selamladı. Bölgede önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, örülen psikolojik duvarların yıkıldığını belirtti. Bakan Davutoğlu, "Türkiye ile Irak arasında psikolojik duvarlar örülmeye çalışıldı. Bu sınırlar duvara çevrilip, düşmanlık tohumları ekildi. Bölge halkı olarak bu duvarları yıkmaya kararlıyız. Süleymaniye Forumu'na katıldığımda bizi ne kadar büyük bir muhabbetle karşıladıklarını gördüm ve bu psikolojik duvarın yıkılmasının ne kadar gerekli olduğunu anladım. Orada Kürtçe konuştuğumda bütün dinleyicilerin nasıl ayağa kalktığını gördüm ve gözlerim yaşardı. Bu diller kardeştir. İnsanların bir birini selamladıkları, muhabbet ettikleri dillerdir. Bu diller güzel söylendikçe hep saygı ve muhabbet görecektir. Bu dillerden şiddet, ön yargı çıkarsa, hangi dillerden çıkarsa çıksın yanlıştır, uzak durulmalıdır. Psikolojik duvarları tümüyle yıkmaya kararlıyız. Türkiye'de yıktığımız gibi bölgede de psikolojik duvarları yıkmaya kararlıyız kardeşliğimiz tarihidir ve kıyamete kadar gidecektir." ifadelerini kullandı.

Şeyh Ahmet Barzani'nin geçmişte Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Davutoğlu, tekrardan misafirlerine Kürtçe 'Şeyh Ahmet Barzani'yi misafir eden Van şehrine hoş geldiniz' diyerek, "Şeyh Ahmet Barzani ülkemize sığınmak zorunda kaldığında, Van halkı onu bağrına bastı. Irak'taki kardeşlerimiz baskı altında kaldıklarında hep buraya gelmişlerdir. Hiç tereddüt etmeden bağrımıza bastık. Bu vesileyle Şeyh Ahmet Barzani'yi rahmetle anıyorum. Bundan sonra inşallah herkes gönül diliyle konuşur. Bundan sonra da bölgenin liderleri olarak gönül diliyle konuşmaya kararlıyız. Mesut Barzani ve Başbakan Erdoğan Diyarbakır'da buluştu. 10 sene önce olsaydı nasıl karşılanırdı. Ama bir devrim olarak görüldü. Her yerde bu büyük bir adım, büyük bir kardeşlik olarak karşılandı. Bu tarihi beraberliğimiz güçlendirilerek sürdürüldüğünde geleceğimiz parlaktır. Irak ile olan ticaret hacmimiz 12 milyar dolardır. Bunun yüzde 70'i Kuzey Irak'laydı. Almanya'dan sonra ikinci ticaret ortağımız Irak'tır. Erbil sokaklarında dolaştığınızda her yerde Türkçe ve Kürtçe konuşmalar ve tabelalar var. Irak'ın Türkiye'ye komşu olması bir şanstır, bir nimettir. Erbil, Kerkük, Musul'la ilişkilerimizi geliştirmek de bizim için nimettir." diye konuştu.

Van, Hakkari ve Şırnak ile Süleymaniye, Dohuk ve Erbil'in kardeş vilayetler olduğuna dikkat çeken Bakan Davutoğlu,"Bu dağların bir duvar gibi algılanmasından ziyade Ferhat gibi muhabbetle aşılmasını istiyoruz. Habur köprüsünün inşası ve diğer kapılarının açılmasını istiyoruz. Bu geçişlerde en serbest rejimin uygulanmasını istiyoruz. Serbestliğin içerisinde yürümesini istiyoruz. Dilimiz, kültürümüz, örfümüz, kardeştir. Siyaseti de kardeşçe yürütülecektir. Bizim gönlümüz muhabbet doludur. Allah bu muhabbetimizi bozmak isteyenlere fırsat vermesin. Onlara karşı bizim kardeşliğimizi baki etsin" dedi.

Konuşmalardan sonra kahvaltıya oturan Bakan Davutoğlu Barzani'ye Van kahvaltısını anlattı. Kahvaltı sonrası heyetler görüşmelere başladı. Görüşmelerin ardından basın toplantısı yapması bekleniyor.
CİHAN

Yorumlar