Davutoğlu: İsrail kendi hikayesini mutlak gerçekmiş gibi yansıtıyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail ile Gazze yönetimi arasında sağlanan ateşkesin İsrail tarafından bozulması hususunda, “İsrail her zaman olduğu gibi kendi hikayesini mutlak gerçekmiş gibi yansıtarak Filistin tarafının ateşkesi...

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: İsrail kendi hikayesini mutlak gerçekmiş gibi yansıtıyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail ile Gazze yönetimi arasında sağlanan ateşkesin İsrail tarafından bozulması hususunda, “İsrail her zaman olduğu gibi kendi hikayesini mutlak gerçekmiş gibi yansıtarak Filistin tarafının ateşkesi bozduğu ve bir İsrail askerinin kaçırıldığı ve iki askerin öldürüldüğü tezine dayalı bir uluslar arası kampanya başlattı” diye konuştu.

Davutoğlu, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi'yle bir görüşme gerçekleştirdi. Bakanlıkta gerçekleşen görüşme sonrasında Davutoğlu ve Salihi kameraların karşısına geçti. Irak’ta Türkmenlerin bekası ve geleceği söz konusu olduğunda Türkiye’nin tutumunun gayet açık olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Irak’taki Türkmenlerin eğer bir ihtiyacı varsa bu ihtiyaçların niteliği ve niceliği ne olursa olsun bunun karşılanması Türkiye Cumhuriyeti devletinin en öncelikli meselesidir. Dünyadaki her yerdeki mazlumlara ulaşan kudret elimiz Irak’taki Türkmen kardeşlerimize ulaşır.” şeklinde konuştu.

Türkmenlerden ne talep geldiyse hepsinin karşılandığını belirten Davutoğlu, “Herkes bilmelidir ki, Türkiye Cumhuriyeti devleti mevcudiyetini sürdürdükçe Irak Türkmenleri sahipsiz değildir. İnsani yardım konusunda başka herhangi bir merci müracaat etmek zorunda değildir.” dedi.

“İSRAİL KENDİ HİKÂYESİNİ MUTLAK GERÇEKMİŞ GİBİ YANSITIYOR”

Görüşmede Irak’taki Türkmenlerin birlik ve beraberliği hususunun da ele alındığını kaydeden Davutoğlu, Türkmenleri Irak’ın tamamında etkili görmek istediklerinin altını çizdi. İsrail ile Gazze yönetimi arasında varılan ateşkesin birkaç saat sonra iptal edilmesi konusundaki bir soruya verdiği cevapta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yaptığı yoğun diplomatik temasların sonuçsuz kalmasını büyük bir hayal kırıklığı olarak niteledi. Davutoğlu, “İsrail her zaman olduğu gibi alışılageldiği şekilde kendi hikâyesini mutlak gerçekmiş gibi yansıtarak Filistin tarafının ateşkesi bozduğu ve bir İsrail askerinin kaçırıldığı ve iki askerin öldürüldüğü tezine dayalı bir uluslar arası kampanya başlattı.” ifdalerini kullandı.

“ÇÖKME TABİRİNİ KULLANMAK İSTEMİYORUM, AMA ATEŞKESİ UMARIM TEKRAR SAĞLARIZ”

Türkiye olarak varılan ateşkes kararının bozulma ihtimaline karşı Ukrayna’da olduğu gibi BM Gözlem Heyeti bulundurmayı talep ettiklerini belirten Davutoğlu, bu heyetin ateşkesin kalıcılığı hususunda çaba sarf etmesi gerektiğini aktardı. Bundan sonraki süreçte öncelikle atılması gereken adımın bir an önce ateşkes şartlarına geri dönülmesi olduğunun altını çizdi. Gazze halkının nefes almaya ihtiyacının olduğunu belirten Davutoğlu, “Tabii büyük bir üzüntü duyduk ateşkesin ‘çökme’ tabirini kullanmak istemiyorum, hala ayakta tutmaya çalışıyoruz. Ama ateşkesin kesintiye uğramasından inşallah bunu tekrar ayağa kaldırmamız, ateşkesi uygulanır kılmamız mümkün olur.” şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Azerbaycan Ermenistan arasındaki sınır çatışmasında 9 Azeri’nin öldürülmesi konusuna da değindi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı ile telefonda görüştüğünü kaydeden Davutoğlu, “Dağlık Karabağ sorunun çözülmemesi bu tür provokasyonları her an beraberinde getiriyor. Bir an önce bu sorunun çözülmesi bölgede yeni bir atmosferin oluşmasına yol açacaktır.” diye konuştu.

"TÜRKMEN LİDER: TWİTTER HESABIM YOK, OLANLARA İTİBAR ETMEYİN"

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi ise kendilerinin Türkiye’den isteklerinin olduğunu ifade ederek “Buna mecburuz. Başkasından isteyecek halimiz yoktur. Bu da çok doğaldır. Şiiler İran’dan isterler, Sünniler belki Suudi Arabistan’dan isterler. Şükür Allah’a, isteklerimiz hiçbir zaman geri çevrilmedi. Türkiye her zaman yanımızda durdu.” şeklinde konuştu. Salihi bir soru üzerine ise kendisinin kullandığı bir Twitter hesabının bulunmadığını ifade ederek, sanal alemde dolaşan iddialara itibar edilmemesini istedi.

SALİHİ’NİN ANKARA TEMASLARI

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’dan önce ise gün içinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile bir araya geldi.

CİHAN

Yorumlar