Davutoğlu: İç Güvenlik Paketi Çözüm Sürecinin Önünü Açacak

Davutoğlu, HDP'li Pervin Buldan'ın, değiştirilecek dediği İç Güvenlik Paketi'nin çözüm sürecinin önünü açacak bir tedbir olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: İç Güvenlik Paketi Çözüm Sürecinin Önünü Açacak

Başbakan Davutoğlu; 'İç güvenlik paketi çözüm sürecinin önünü açacak bir hukuk tasarısıdır. Bir taraftan halk düzenin korunmasına devam edilecek bir yandan da silahların bırakılması ve demokratik siyaseti savunmaya devam edeceğiz' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu küme toplantısında partililere seslendi.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

28 Şubat'ın son kalıcı izleri de siliniyor. Dikkat ediniz, 28 Şubat'ta tanklar Sincan'da yürümüşlerdi; 27 Mayıs'ı, 12 Mart'ı, 12 Eylül'ü hatırlatırcasına. 28 Şubat'ın bu seneki yıldönümünden birkaç gün öncelikle bu sefer Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kudretinin timsali bulunan tanklar, Suriye'de Süleyman Şah'ın mukaddes emanetini korumak üzere yürüdü. Bu yürüyüşten bazıları huzursuz oldu ve hemen hemen vuruş çağrısı yapıldı. MHP liderinin nasıl bir lisan kullandığını gördünüz. TSK dosta itimat düşmana korku sağlayan bir kapasiteye erişecek fakat hiç bir süre TSK tankları Türkiye sokaklarında dolaşmayacak. Sabaha kadar bu operasyonu takip etmemizden huzursuz oldular sıhhatli bir bürokrasinin Türkiye'yi nereye getirdiğini görüyoruz. Dün tank modernizasyonları İsrail'a yaptırılıyordu şimdi ise tanklar gemiler Türkiye'de yapılmaktadır aramızdaki başkalık bu. Kararı siyasiler alır uygulamasını bürokrasi yapar. Herkes sorumluluğunu yapacak. 28 Şubat bu sefer çözüm süreci kapsamında mühim bir an yaşandı.

'DGM'LERİ KALDIRDIK, BÜTÜN YASAKLARI BİRER BİRER KALDIRDIK'

28 Şubat'ta bir başka askeri vuruş yaşandı bu sefer çözüm süreci hedefine ulaşma yolunda mühim bir etaba gelindi. Bu noktaya basit gelinmemiştir. Bir tarafta red ve inkar politikaları bir tarafta arkaik marksist örgüt. 35 bin vatandaşımızı kaybettik. Teröre ayırdığımız kaynaklar ile Şayet kalkınma yapılsaydı çehre Atatürk Barajı oluşmuş olacaktı. Bu politikalar bize 35 sene kaybettirdi fakat AK Parti ile kardeşliğimizi pekiştirecek adımlar gelmeye başladı. İlk atılan adım inanılmaz halin kaldırılması oldu. 2005'te sayın Başbakanımızın konuşması bir milattır. 2003'te hepimizin kendi çocuğuna istediği adını verme olanağı sağlandı. İç güvenlik paketi ile dileyen bir dilekçe il adını değiştirebilecek. Yerlerin isimleri iade edilme kararı alındı. Biz yüzleşiyoruz tüm bir ulus hesabına yüzleşiyoruz ve devam edeceğiz. Adım adım her yasağı kaldırdık. Süleymaniye;'deki kardeşlerimizi Kürtçe selamladığımızda tüm salon ayağa kalkmıştı. Gönül dili ile konuşmaya devam edeceğiz. DGM'leri kaldırdık tüm yasakları birer birer kaldırdık. Artık bu toprakların dağları, meraları şen olacak Türküleri de şen olacak. Köye dönüşü teşvik ettik.

- Tam çözüm süreci bir yola girmişken Gezi provakasyonları ile süreç yavaşladı. 2013'te o süre sayın Cumhurbaşkanımız başbakan şekilde yeni bir süreci açıklamıştı. Ne süre biz çözüm süreci ile kardeşliği büyütmeye kalkmışsak bazıları baltalamaya çalıştı.

'İÇ GÜVENLİK PAKETİ ÇÖZÜM SÜRECİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK BİR YASA TASARISIDIR'

1 Eylül'den bu yana 15 günde bir çözüm süreci kurulunu toplayarak vaziyeti değerlendirdik 6-7 Ekim provakasyonları tam da yeni bir vaziyeti baltalamak içindi. İç güvenlik paketi çözüm sürecinin önünü açacak bir hukuk tasarısıdır. Bir taraftan halk düzenin korunmasına devam edilecek bir yandan da silahların bırakılması ve demokratik siyaseti savunmaya devam edeceğiz. Cumartesi günü yapılan izahat ile yeni bir çağ başlıyor. Birinci müşterek aidiyetin güçlenmesi. Bunun da iki ayağı mevcut tarihdaşlık ve vatandaşlık. Alparslan'ın Malazgirt ordusunda Kürtler de Türkler de her kesim vardı. İstiklal için Kocatepe'den İzmir'e yürüyenler içerisinde her kesim vardı. Vatandaşlık söz konusu olduğunda biz kimsenin etnik kökenine bakmayız.

'KİMİN NE DERDİ VARSA TARTIŞACAĞI YER TBMM'DİR'

İkinci ayak demokratik politika demokrasinin bulunduğu yerde şiddet kültürü gelişmez ve silahlı savaş olamaz. Tabi göreceğiz. Türkiye'nin herhangi bir yerinde şiddet dili kullanılmaması gerekiyor. Kimin ne sorunu varsa tyükselişacağı yer TBMM'dir. Kimin ne sorunu varsa başvuracağı yer halktır. Savaş değil barıştır. 2013'te bulunduğu bunun şeklinde olursa halk düzeni söz konusu olduğunda Ödün vermeyeceğimizden emin olun.

'KİMSE TÜRKİYE'Yİ KARDEŞ KAVGASINA GÖTÜREMEYECEKTİR'

Üçüncüsü ise müşterek gelecektir. Milli birlik ve kardeşlik deriz Suriye ve Irak'ı görerek deriz ki kimse Türkiye'yi kardeş kavgasına götüremeyecektir. Bizim için çözüm süreci müşterek ati idealinin arttıği bir Türkiye'dir. İnşallah önümüzdeki hafta Mardin'de GAP fiil planı açıklanacak ve yeni Türkiye adım adım inşa edilecek. Çözüm süreci ile ortaya çıkan yeni durumun başta Güneydoğu'ya ivme kazandıracağını düşünüyorum. Edirne ile Hakkari el ele olacak. Çağrıda bulunmak istiyorum tüm taraflara... Çözüm süreci önüne mani çıkarılmasın ve silahlar şiddet kültürü tavsiye edilsin. Barış dili kullanalım ve geleceği inşaa etmek için elimizden geleni yapalım. Düşmanlık tohumu ekmek isteyenlere karşı omuz omuza duralım. Türkiye'nin birliğini hiç bir süre tyükselişma konusu yapmadık. Tek yurt tek ülke tek ulus demeye devam ettik. Milli birlik demeye devam edeceğiz.

'BUGÜN DOĞAN BÜTÜN BEBEKLERİ SELAMLIYORUM'

Önümüzde Suriye ve Irak'ı görerek deriz ki Türkiye'yi o devletlerde bulunduğu bunun şeklinde kardeş kavgasına götürmenin kimsenin gücü yetmeyecektir. Bugün doğan tüm bebekleri selamlıyorum. Onlar yeni Türkiye'nin inşa edicileri olacaklar.

'8 MART'TA MARDİN'DE GAP EYLEM PLANINI AÇIKLAYACAĞIZ'

Geçmişte bulunduğu bunun şeklinde çözüm sürecine muhakkak Türkiye'nin ekonomik kaynaklarının israf edildiği bir ati oluşmasına izin vermeyeceğiz. Önümüzdeki hafta 8 Mart'ta Mardin'de GAP fiil planını açıklayacağız. Yeni Türkiye'yi adım adım inşa edeceğiz. Her ilde üniversite kurmak gibi, her ilimize havaalanı inşa etme düşüncemiz, Türkiye'nin illeri içerisinde bir başkalık olmaması için. Onun için çözüm süreciyle ortaya çıkan ortamın, Türkiye'nin ekonomisine ivme katacağına inancımız sonsuzdur. İşte o süre gelin Türkiye'yi görün. Oluşacak bulunan barışla Sakarya'yla Fırat; Edirne ile Hakkari el ele olacak.

'HEP BERABER BARIŞ KARDEŞLİK DİLİ KONUŞALIM'

Buradan çözüm sürecinin niteliklerini vurguluyorum. Millidir, özgündür ve yerlidir. Çağrıda bulunmak istiyorum, tüm taraflara. Daha öncelikle bulunduğu bunun şeklinde çözüm sürecinin önüne, oyalamalarla mani çıkarılmasın. Söz verildiği üzere silahlar, şiddet kültürü tümüyle tasfiye edilsin. Hep birlikte sulh kardeşlik dili konuşalım. Geleceği inşa etmek için ne gerekiyorsa bu adımları atalım. İhya edelim. Ama düşmanlık ve fitne tohumu ekmek isteyenlere karşı omuz omuza duralım.

'MUHALEFETE: 'BU YENİ BİR GÜNDÜR'

Muhalefet partilerine seslenmek istiyorum. Bu yeni bir gündür. AK Parti başından itibaren ilkeli davrandı. Türkiye Cumhuriyeti devletinin birliğini, dirliğini, istikbalini hiç bir süre tyükselişma konusu yapmadı. Bu ülkenin birliğine kim kast ederse karşısında AK Parti kadrolarını bulacaklardır.

Şimdi başka partiler için de bir İmtihan günüdür. Cumartesiden bu yana takip ediyoruz. CHP, silahları bırakma çağrısı karşısında öncelikle müspet mesajlar verdiler, fakat hâlâ kararlı duruşları yok. Buradan Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum, gün o gündür. Kapsamlı bir muhasebe yapınız ve bu sürece sahip çıkınız. Ülkenin geleceği söz konusu olduğunda, AK Parti'nin muvaffakiyetsizliği üstüne bir politika inşa etmeye kalkmayın. Bu sürece destek verirseniz halkın karşısına çıkacak çehre bulursunuz. Baltalarsanız, ne oy verir ne destek verir ne de yüzünüze bakar.

'SAYIN BAHÇELİ'YE SESLENİYORUM'

MHP'ye ve Sayın Bahçeli'ye sesleniyorum. Son iki gün içerisinde fazla aşırı ağır ithamlarla, ifadeler kullandılar. Sayın Bahçeli, ülkenin ulusal birliği fakat ve fakat müşterek aidiyet bilinciyle oluşur. AK Parti'nin tek gayesi milletin tüm fertleri içerisinde aidiyet bilincini güçlendirmektir. Şehitlerimiz üstünden politika geliştirmeye kalkar, istismar dilini kullanırsanız kaybedersiniz. Onun geçmişini dilini etnik kökenini düşünmeden kucaklaşın. Ama çözüm süreci üstünden politika istismarı yapmayın. Gelin daima birlikte konuşalım. Çözüm süreci yeni Ortadoğu'nun ana taşıdır. Türkiye'den Şayet birlik çağrıları geliyorsa bu çağrılar Ortadoğu için önemlidir. Irak ve Suriye etnik ve mezhebi temelde bölündü. Maliki yıllarca Musul'a gidemedi. Beşar Esad, Halep'e doğru dürüst gidemedi. Ortak aidiyet bilinci kalmadı.

AK Parti her yerde özgürlük demeye ulusal birlik ve kardeşlik demeye ve Türkiye'nin haklarını her yerde korumaya kararlıdır. MHP bu kritik eşikte Türkiye'deki tüm annelerin yüreğinde umut ışığı yapan bu sürece sahip çıkmalıdır. Şehitlerimizin oluşturduğu haklı infial nedeni ile bir istismara yönelmemelidir. Biz Türkiye'nin geleceğinde bu ulusal birlik ve beraberliğin tahkim edildiği, bir siyaseti inşa edeceğiz.

'HDP'DEN FARKLI SESLER ÇIKMAYA BAŞLADI'

HDP'lilere sesleniyorum. Bir taraftan bu izahat yapılırken, HDP'den ayrıcalıklı sesler çıkmaya başladı. Eğer 2013 senaryosunu, ayrıcalıklı mesajlar vermeye dönük ikircikli lisan kullanmaya devam ederlerse onlar kaybederler. Bir taraftan bizimle görüşürken, bir taraftan 6-7 ekimde bulunduğu bunun şeklinde şiddet dili kullanırlarsa onlar kaybederler. Biz bu süreci sahiplenmeye devam edeceğiz.

'SELAMLAŞMA KAMPANYASI BAŞLATIYORUM'

Aziz milletim, Türkiye Cumhuriyeti asırlara giden tarihsel derinliğe sahip kökünden bir devlettir. AK Parti şekilde AK Parti hükümetleri şekilde Türkiye'nin birliği ve beraberliği için ne gerekiyorsa bunu yapmaya hazırız. Sizden beklentimiz, kim hangi mahallede ilçede ilde olursa olsun karşılaştığı komşusu vatandaşıyla kucaklaşsın. O Sünni mi, alevi mi, Kürt mü demeden selamların en güzeliyle selam versin 'esselamu aleyküm' desin. Buradan selamlaşma kampanyası başlatıyorum. 7 Haziran seçimlerinde kim hangi partiye oy verirse versin herkes sulh içerisinde yürüdüğünden emin olsun.

ÜÇ KATLI BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ

İstanbul'daki üç katlı kocaman İstanbul tüneli… Şah Fırat operasyonu bizim askeri kuvvetimizi gösterdi. Geçtiğimiz Cuma günü İstanbul'da açıkladığımız kocaman İstanbul tüneli ise ekonomik kudretimizi ulaştığı evreyi gösterdi. Bu dünyada bir ilk. Üst ve alt kat kara yolu geçişi için, orta kat metro geçişi için. Nasıl İstanbul'a en kocaman havalimanını inşa ediyorsak, Asya ve Avrupa içerisinde dünyanın ilk üç katlı tüneli inşa ediyoruz. Devlet kasasından bir kuruş çıkmayacak. İstanbul'un 9 raylı sistemi, üç köprüsü, üç havalimanı birbirine entegre biçimde bağlanacak. İstanbul'u bilenler, bu plan beni heyecanlandırıyor. Trafiği İstanbul'un altına indirerek, günde 6,5 milyon İstanbulluyu atama kapasitesine ulaştığı için. En iyi metrobüsleri getirseniz karayolları yapsanız kentin üzerindeki seyrüsefer tarihsel şehirlerin dokusunu etkiler.

'HASDAL KAVŞAĞI İLE ÜMRANİYE ÇAMLIK ARASI 14 DAKİKAYA İNECEK'

İncirli, Topkapı, Mecidiyeköy, Altunizade, Söğütlüçeşme hattı 40 dakikaya inecek. Hasdal kavşağı ile Ümraniye-Çamlık arası 14 dakikaya inecek. FSM'ye ek bir kara yolu hattı oluşturacağız, Boğaziçi köprüsüne metro hattı oluşturuyoruz. Kuzey Marmara otoyolu, İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek. Tarihin kadim şehri bulunan İstanbul geleceğin küresel şehri olacak.

'HEPİMİZ İSTANBUL'UN TALEBELERİYİZ'

Gurur duyuyoruz. Hani seyahat olayında çevreci şuur sebebi ile birtakım hassasiyetleri istismar edenlere sesleniyorum, bu projeye sahip çıkın. Sera gazlarının yılda 110 bin ton az üretilmesini sağlayacak. Sera gazları emisyonu düşecek, İstanbul'un o güzel Boğaziçi'si Yeditepeleri kuzey ormanları daima birlikte güzel hava teneffüs edilecek. Hep zikrediyorum, cumartesi günü kendimi tutamadan sokaklarında yürüyüş yaptığımda ne kadar özlediğimi bir kere daha hatırladım. Hepimiz İstanbul'un talebeleriyiz.

Bu projeyle, cumartesi günü çözüm süreciyle içerisinde irtibat vardır. Bölücülük senaryosu çizenler, İstanbul'dan kopabilir mi Diyarbakır, İstanbul'dan kopabilir mi Diyarbakırlı?

'CHP'NİN ÖLÇEĞİ ŞİŞLİ, BİZİMKİ İSTANBUL'

Biz yer altında tünelleriyle uğraşırken, CHP de bırakın yer üzerinde Şişli Belediyesi'yle uğraşsın, o onlara yeter. Ayıplamayın sakın, CHP'nin ölçeği Şişli. Bizim ölçeğimiz ise İstanbul, Türkiye, tüm dünya. Biz dünya ölçeğinde düşünüyoruz. Hâlâ mahkemeleri sürüyor di mi? Pehlivan tefrikasına dönmüştü. Onlar onlarla uğraşsınlar. Biz Şah Fırat operasyonuyla, çözüm süreciyle, mega projelerle uğraşıyoruz.

'KENDİ İŞİNİ KURAN ENGELLİ VATANDAŞLARA 36 BİN LİRA HİBE'

İki konu hakkında muştu arz etmek istiyorum. Engelli vatandaşlarımızdan kendi işlerini kuranlara 36 bin liraya kadar bağış vermeyi kararlaştırdık. Faizsiz kredi falan değil bu. 36 bin liraya kadar hibe.

İKİNCİ MÜJDE: FİDAN DİKİMİ İÇİN 120 BİN KİŞİ İŞE ALINACAK

250 milyon fidan dikme kampanyası başlatıyoruz. Bunun için de İŞKUR içerisinde 6 ay için 120 bin vatandaşımızı istihdam edeceğiz.

Ayrıca bir istihdam paketleriyle vatandaşlarımıza muştu vermeye devam edeceğiz. 28 Şubat'ın sene dönümünde, temayül yoklamaları yapıldı. Diğer partiler kendi iç problemleriyle uğraşırken, AK Parti 7 Haziran'a yürüyor. İlk temayül yoklamalarını yaptık, katılım yüzde 90'ı aştı. Teşkilatımız bu süreci sahiplendi. Her bir bakanımız, umumi başkan yardımcımız değişik kentlerde bulundular. 28 Şubat'ın o karanlık Türkiye'sinden, eski Türkiye'sinden Türkiye'yi alıp çıkaran AK Parti kadroları kararlı biçimde yürüyorlar.

ERDOĞAN: İMRALI ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar