Davutoğlu: AB, Kıbrıs’ta bir tarafı kayırırsa müzakerelere büyük zarar verir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs müzakerelerinde güçlü bir iradenin sergilendiğini ifade ederek ‘‘İki tarafa da eşit yaklaşacak bir anlayışa ihtiyaç var.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: AB, Kıbrıs’ta bir tarafı kayırırsa müzakerelere büyük zarar verir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs müzakerelerinde güçlü bir iradenin sergilendiğini ifade ederek ‘‘İki tarafa da eşit yaklaşacak bir anlayışa ihtiyaç var. Eğer AB bir tarafı öne çıkartır, üye diye o tarafı kayırmaya başlarsa Kıbrıs müzakerelerine en büyük zararı verilir.’’ uyarısında bulundu.

Bu yıl altıncısı düzenlenen Türkiye-Hollanda Konferansı, iki ülke Dışişleri Bakanların katılımı ile Ankara’da gerçekleştirildi. İlki 2008 yılında Hollanda’da düzenlenen söz konusu konferanslarda Türkiye ve Hollanda ilişkileri geniş kapsamda ele alınıyor. Altıncı Konferans kapsamında “Ekonomik İşbirliği”, “Sınıraşan Tehditlerle Mücadele”, “Göç ve Uyum” ve “AB’nin Geleceği ve Genişleme” konulu Çalışma Grupları bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Hollandalı mevkidaşı Frans Timmermans ile yaptıkları görüşmelerde, ikili ilişkileri ilgilendiren konuların yanı sıra, Türkiye-AB ilişkileri ve AB’nin geleceği, Kıbrıs ve başta Suriye’deki gelişmeler olmak üzere diğer güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulduklarını kaydetti. Hollanda Dışişleri Bakanı Timmermans ise Türkiye’ye özellikle Hollandalı askerlere gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek, ‘‘Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci kesinlikle üyelikle sonuçlandırılmalı. Hollanda, Türkiye’yi birliğe büyük bir memnuniyetle kabul edecektir.’’ şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine konuk dışişleri bakanı, yeni fasılların müzakereye açılmasında Hollanda’nın doğrudan bir dahlinin olmadığını ifade ederken, Cumhurbaşkanı Gül ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun bu yönde sağlam bir irade gördüğünü vurgulayarak konuyu Hollanda Parlamentosu’na taşıyacağını aktardı.

'KIBRIS'TA YENİ BİR DEVLET İNŞA EDİLECEK'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kıbrıs müzakerelerin sorulması üzerine ise ‘‘Kıbrıs’ta şuanda adil bir anlayışa ihtiyaç var. İki tarafa da eşit yaklaşacak bir anlayışa ihtiyaç var. Eğer AB bir tarafı öne çıkartır, üye diye o tarafı kayırmaya başlarsa Kıbrıs müzakerelerine en büyük zararı verilir. Şuanda iki taraf da eşit şartlarda masaya oturuyor. İki toplumun liderleri olarak konuşuyorlar. Çünkü yeni bir devlet inşa edecekler.’’ sözlerine yer verdi.

‘TAZMİNAT KONUSUNDAKİ FİKİR AYRILIĞINDA BİR NOKTAYA GELDİK’

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, kendisine yöneltilen İsrail’le ilişkileri içeren bir soru üzerine ise ‘‘Başlarda tazminat konusunda iki tarafın kanaatleri çok farklıydı. ‘Normalleşmede bir noktaya geldik’ dememden kasıt; bu açığın gittikçe daralması ve son görüşmelerde belli bir yakınlaşmanın sağlanmış olması.’’ diyerek, Mavi Marmara konusunda müzakerelerin sürdüğünü ve yakın zamanda bir neticenin alınacağını kaydetti. CİHAN

Yorumlar