Darbeciler PKK'ya 'Mayısta iş bitecek' demiş

PKK'nın haziran ayında yaptığı, 'Bize AKP mayıs ayında gidecek demişlerdi' açıklamasının neden ortaya çıktı. Darbecilerin A Planı'nın 4 Mayıs'ta yönetime el koymaktı.

Google Haberlere Abone ol
Darbeciler PKK'ya 'Mayısta iş bitecek' demiş
Darbe girişiminden sonra yapılan soruşturmalar ve operasyonlar devam ederken, darbecilerin planlarıyla ilgili detaylar da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Hürriyet'ten Abdülkadir Selvi'nin aktardığına göre, darbeciler ilk olarak 4 Mayıs tarihini planlamışlar. Ancak darbeyi planlayan Muharrem Köse'nin ani bir operasyonla koltuğundan edilmesi planı temmuz ayına erteletti. Haziran ayında PKK tarafından yapılan açıklamada, 'Bize AKP mayısta gidecek demişlerdi' ifadelerini kullanmıştı. Bu ifadelerin darbe planlarıyla ilgili olabileceği belirtiliyor. İşte Selvi'nin yazısından ilgili bölüm: 

"Darbenin lideri olarak eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk görünüyor. Darbeyi planlayan ise eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse. Darbeciler kamuda yapacakları atamalara ilişkin 450 kişilik bir liste hazırlamışlar. Bunların arasında sıkıyönetim komutanları, bakanlık müsteşarları, TRT Genel Müdürlüğü gibi görevler var. Listede, Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak yer alıyor. 450 kişilik listede yer alanlara görevleri 1 hafta önceden tebliğ edilmiş.  
 
Darbe tarihiyle ilgili kritik bilgiler var. İlk olarak 4 Mayıs 2016 tarihi belirlenmiş. Ancak Muharrem Köse’nin ani bir operasyonla Genelkurmay Adli Müşavirliği görevinden alınması üzerine darbeyi 25 Temmuz tarihine erteliyorlar. Dikkat buyurun, 15 Temmuz değil, 25 Temmuz. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Cemaat bağlantılı askerlerle ilgili yürüttüğü operasyonun haberleri sızınca darbe öne çekiliyor. Darbeye ilişkin herkesin kafasında cevaplandırılmayı bekleyen o kadar çok soru var ki, bunlardan birisi de darbenin akşam denilebilecek saatlerde başlamış olması. Darbenin başlama saati olarak Ankara’da gece 02.00, İstanbul’da ise 03.00 olarak planlanmış. Ancak Jandarma Genel Komutanı saat 15 civarında bir şeylerden kuşkulanıyor. İçişleri Bakanlığı’nın hemen yanındaki makamından çıkıp, Beştepe’deki Jandarma Genel Komutanlığı’na gitmek üzereyken cunta tarafından etkisiz hale getiriliyor. Darbenin yönetim merkezi olarak Jandarma Genel Komutanlığı hazırlanıyor. Darbeciler, Jandarma’da ilk iş olarak Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıkları arasındaki ortak frekansı kapatıyorlar. Kendi aralarında ise Jandarma’nın hattından ama şifreli olarak haberleşiyorlar."

PKK'LI DURAN KALKAN: ERDOĞAN MAYIS'TA DÜŞÜRÜLECEKTİ

PKK'lı Duran Kalkan, 27 Mayıs'ta yaptığı açıklamada kendilerine Erdoğan'ın mayıs ayında düşürüleceği yönünde bilgi geldiğini ancak bunun gerçekleşmemesinden duyduğu hayal kırıklığını ifade etmişti. PKK'ya yakın bir televizyon kanalına konuşan Kalkan kendisine yönetilen "Davutoğlu’nun istifası, ardından AKP kongresi ve yeni Kabine geldi. Sizce AKP’deki bu yeni dönem, başkanlık sistemine gidecek bir ara dönemi mi ifade edecek? Bu süreç neyin hazırlığıydı, yoksa sadece bir darbe miydi? Bu konudaki görüşlerinizi almak istiyorum" sorusuna şu cevabı vermişti:



"Ne kadar doğruydu bilemiyorum ama bazı duyumlarımıza göre bu Mayıs’ta Tayyip Erdoğandüşürülecekti. Böyle söylentiler ve beklentiler vardı. Kim yapacaktı, nasıl düşecekti bilemeyiz. Ama Kürt direnişi, onun tırnaklarını söktü. Bu açık bir gerçekliktir. Yıkım ile yüz yüze getirdi. Bu görüşün pratik olarak bir anlamı vardı. Bir yenilgi yaşadı. ‘PKK’yi yok edeceğim’ diye savaşa girdi, bu kadar katliam ve vahşet uyguladı, ama başarısız kaldı. Ciddi bir yenilgi yaşadı ve yıkım ile yüz yüze kaldı. Tayyip Erdoğan çizgisinin Türkiye’de artık düşürülmesi gerekiyordu. Erdoğan bunu hissetti. Yaptıklarını bu durumdan dolayı karşı bir hamle olarak ele almak lazım. Hem Davutoğlu hükümetini düşürerek, parti ve hükümette yaptığı değişiklikler, hem de dokunulmazlıkların kaldırılması yönündeki tutum; kendi durumuna karşı yaptığı iki hamle oldu. Böylece meclisi, hükümeti etkisiz hale getirip denetleyerek, partiyi ise tümüyle denetim altına alarak, kendisine karşı geliştirilebilecek olası siyasi hamlelerin önünü kesmek istedi"

Yorumlar