Darbe mağduru aileye parti baskısı iddiası

Kuleli Askeri Lisesi'nde okurken, 1982 yılında ağabeyiyle birlikte irticai faaliyet yaptıkları gerekçe gösterilerek okuldan atılan Salih Yalçıneli, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor Basketbol takımı kadrosunda yer alan oğlunun kulüp yöneticileri tara.

Google Haberlere Abone ol
Darbe mağduru aileye parti baskısı iddiası

Kuleli Askeri Lisesi'nde okurken, 1982 yılında ağabeyiyle birlikte irticai faaliyet yaptıkları gerekçe gösterilerek okuldan atılan Salih Yalçıneli, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor Basketbol takımı kadrosunda yer alan oğlunun kulüp yöneticileri tarafından ‘Babanla MHP’ye oy topluyorsun dikkatli ol’ uyarısı aldığını iddia etti.

Devlet tarafından önce 12 Eylül 1980 darbesi ve ardından yaşanan 28 Şubat sürecinde fişlendiğini vurgulayan Salih Yalçıneli, ağabeyi ile birlikte kendisinin askeri okuldan atıldığını, kardeşinin ise kaymakamlık sınavını kazanmasına karşılık görev verilmediğini anlattı.

Darbelerin ardından normalleşme yolunda ilerleyen Türkiye’de şimdi de çocuklarının kendisiyle aynı kaderi paylaştığını söyleyen Yalçıneli, “Bizim geçmiş mazimizdeki kimliğimizden dolayı oğlum ve ben çirkin bir iftiraya maruz kaldık. Bunun adına fişleme de denebilir. Geçen hafta içerisinde belediyenin takımdan sorumlu yöneticileri bana ‘Sen Muhammet Yusuf ile birlikte kapı kapı dolaşıp MHP’ye oy topluyormuşsun’ dedi. Bu mümkün değil, çünkü ona ayıracak vaktimiz yok, oğlumun hiç vakti yok, siyasete ayıracak hiç vakti yok.” dedi.

Oğlu Muhammet ve kendisinin hiçbir siyasi faaliyet içerinde yer almadığını ifade eden Yalçıneli, “Yapılanlar tamamen ahlak dışı bir hadise, iftira. Ben ve oğlum hiçbir siyasi propaganda içerisinde yer almadık. Bizim rengimizi biliyorlar, ülke genelindeki kara propaganda maalesef Kahramanmaraş’ta da yaşanıyor.” diye konuştu.

“BABAMLA BİRLİKTE AİLEMİZDE 4 ERKEK VAR, 4’ÜMÜZ DE KIYIMA UĞRADIK”

Asker kökenli bir aileden geldiğini belirten Yalçıneli darbeler ve sonrasında yaşananları şöyle anlattı: “1981 yılında Kuleli Askeri Lisesi'ne girdim. Asker babanın çocuğuyuz. Askerlik mesleğini çok sevdik. 1982 yılında okul yönetimi bizi irticai faaliyet yaptığımızı gerekçe gösterip disiplin kuruluna çıkartıp okulla ilişiğimizi kestiler. Hakkımızı aramaya çalıştık, kontrol askerde olduğu için sonuç elde edemedik. Aradan yılar geçti, küçük kardeşim Ankara Siyasal'ı bitirdi. 28 Şubat sürecinde Batı Çalışma Grubu'nun malum raporları var. Bir aileden 3 tane asker atılınca haliyle ailenin diğer fertleri de mercek altına alındı. Kardeşim 2000 yılında kaymakamlık sınav ve mülakatını kazanmasına rağmen bizden dolayı onu da kaymakam yapmadılar. Babamla birlikte ailemizde 4 erkek var, 4’ümüz de kıyıma uğradık.”

“ASKERİ VESAYETTEN KURTULAN TÜRKİYE'DE SİVİL VESAYET ORTAYA ÇIKTI”

AK Parti hükümetinin 2002 yılında iktidara gelmesiyle hak ve hürriyetlerin iadesi konusunda büyük ümitler taşıdığını kaydeden Salih Yalçıneli, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında Türkiye’de askeri vesayetin yerini, sivil vesayete bıraktığını söyledi. 2010 referandumunun üzerinden 3,5 yıl geçtiğini anımsatan Yalçıneli şöyle konuştu: “Nezih bir camianın devamlı hakarete uğraması bizleri çok üzdü. Geçmişte bizlere dinimize bağlılığımız nedeniyle askeri vesayet zarar verdi. Ama hiçbir şekilde böyle küfürlere maruz kalmadık. Onlar sadece kendi ideolojilerine uymayan kişileri devre dışı bıraktılar. Ama siz 2002’de yepyeni bir hükümet, öyle vaatlerle gelmişsiniz, demokrasi, hak ve hukukun üstünlüğü özgürlüklerin vaadiyle gelmişsiniz. Türkiye’de demokrasi ortama hâkim olacak diye beklerken, yıllardır güvendiğiniz insanlar takiyye yapmışlar.”

“AK PARTİ'Yİ KARŞINIZA ALIP HERKESTEN OY TOPLUYORMUŞSUNUZ”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor Basketbol takımının 19 yaşındaki oyuncusu Muhammet Yusuf Yalçıneli, ortaya atılan iftira sonucu hocasının kendisine maçtan önce ‘babanla birlikte AK Parti'yi karşınıza alıp herkesten oy topluyor muşsunuz’ dediğini söyledi.
Genç oyuncu olayla ilgili şunları kaydetti: “Üniversiteye hazırlanıyorum. Maraş Belediyespor'da profesyonel basketbolcuyum. Maçtan önce hocam bana ‘babanla birlikte AK Parti'yi karşınıza alıp herkesten oy topluyor muşsunuz’ dedi. Yani ‘kapı kapı dolaşıp oy topluyor muşsunuz’ dedi. Hiç beklemediğim bir soruydu, benim siyasete ayıracak vaktim yokken böyle bir olayla itham edilmem olumsuz etkiledi. İftira atıldığını biliyoruz.”

Öte yandan belediye yetkileri ise ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını, belediye üzerinden AK Parti'nin yıpratılmak istendiği ve takımın antrenörünün suçlamaları reddettiğini açıkladı. CİHAN

Yorumlar