Darbe gece 03.00'te yapılacaktı

Darbe girişiminde bulunan askerlerin ilk planlarının gece saat 03.00'te hareket etmekti; ancak deşifre olunca erkene almak zorunda kaldılar

Google Haberlere Abone ol
Darbe gece 03.00'te yapılacaktı
Geçen hafta Cuma akşamı tam da mesai saatinin bitimi sırasında İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde trafiğin en yoğun, halkın en çok sokakta olduğu bir dönemde gerçekleşen darbe girişimiyle ilgili en çok sorulan soru, "Neden bu kadar acemiceler?" sorusu oldu. Bu sorunun cevabı, darbecilerin ele geçirilen harekat planında saklı. Darbecilerin böyle bir saatte darbe yapmayacak kadar acemi olmadığı, aslında gece 03.00'te harekete geçmeyi planladıkları, ancak planlarının deşifre olmasıyla birlikte panikle harekete geçtikleri ortaya çıktı. Panikle harekete geçen darbeciler halkın da bu şekilde tepki vereceğini tahmin etmedikleri için başarılı olamadılar. 

Darbe girişimine ilişkin sürdürülen soruşturmada Ankara Savcılığı, “Darbe planına” ulaştı. Soruşturma dosyasında yer alan “Harekat Yıldırım Planı” isimli planda darbe sonrasında atılacak adımlar 20 maddeden izah ediliyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre planda, “Tüm valiler görevden alınmıştır. Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri illerine ait vali ve büyükşehir belediye başkanları Yurtta Sulh Konseyi tarafından ivedilikle atandırılmıştır. Diğer iller ve ilçelerdeki Vali, kaymakam ile gerek görülen belediye başkanlarının yerine görevlendirmeler Sıkıyönetim Komutanları tarafından yapılacaktır. Önümüzdeki günlerde tüm il ilçe vali, kaymakam ve belediye başkanları için atamalar Yurtta Sulh Konseyi tarafından yapılacaktır” deniliyor.

Planın, 15 Temmuz günü birliklere gönderildiği anlaşıldı. Yurtta Sulh Konseyi Başkanı imzasını taşıyan planda “Sıkıyönetim Komutanlıklar Listesi”, “Sıkıyönetim Mahkemeleri görevlendirme listesi”, “Ankara ve İstanbul Şehirleri Asayişe Takviye Planı” ve “Diğer atamalar” şeklinde ekler yer aldı. 

Planda “Kimden” bölümünün karşılığında “Genkur”, “Kime” bölümünde ise “MAGG 5101 Tüm Bakanlıklar”, “Konu” başlığında ise “Sıkıyönetim Direktifi” ifadeleri yer aldı. 3 Sayfalık darbe planında “Kaleme alan” bölümünün karşılığında ise Kurmay Albay Cemil Turhan ismi yer aldı.

Meclis’in fesh edildiği, siyasi partilerin faaliyetlerinin sonlandırıldığı belirtilen planda, “...TSK, Cumhuriyetin karşı karşıya kaldığı tehlikeleri ortadan kaldırmak, yolsuzluk ve terörün önüne geçebilmek amacıyla 16 Temmuz 2016 tarihinde saat 03.00 itibari ile yönetime el koymuştur” deniliyor.

Yorumlar

31 AKP 31 TAKDIRI ILAHI