Danıştay'dan aile hekimleri için flaş karar!

Danıştay, aile hekimleriyle ilgili nöbet tutamaz kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol
Danıştay'dan aile hekimleri için flaş karar!

Danıştay, Gaziantep yönetim Mahkemesi'nin aile hekimi Refik Baysal'ın Kahramanmaraş'ın Andırın İlçesi'nde kaymakamlık yazısıyla adli tabiplik hizmeti ve nöbet tutmasının 'Kamu yararı' bulunduğu gerekçesiyle müsait bulduğu kararı davacı lehine bozup, uygulamayı mevzuata marjinal buldu. 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Lütfi Tiyekli, emsal teşkil eden kararla aile hekimlerinin adli tabipsizlik, defin, otopsi ve acil nöbetleri tutmayacağını ve tutmadıkları taktirde de cezaya maruz bırakılmayacağını söyledi.
Andırın İlçesi'nde kaymakamlık vasıtası ile aile hekimlerinin 1 Temmuz ile 1 Eylül 2011 tarihleri içinde ilçede meydana gelen adli vakalarla ilgili nöbet tutmaları için liste hazırlandı. Adli tabiplik hizmetinin görevleri içinde yer almadığını savunan aile hekimi Refik Baysal, bireysel şekilde Gaziantep 1'inci yönetim Mahkemesi'ne uygulamanın iptali için suç duyurusunda bulundu. Açılan davada Gaziantep 1'inci yönetim Mahkemesi, nöbet uygulamasını 'Kamu yararı' bulunduğu gerekçesiyle 9 Mayıs 2012'de art çevirdi, Andırın Kaymakamlığı vasıtası ile başlatılan idari işlemi ise onayladı. Bunun üstüne dava temyiz için Danıştay’a gönderildi.

DANIŞTAY: YASAL DAYANAKTAN YOKSUN

Danıştay 5'inci Daire'de görüşülen temyiz duruşmasında mahkeme heyeti, aile hekimlerinin adli tabiplik görevlerinde bulundurulmasını ve nöbet tutturulmasını mevzuata marjinal buldu. Mahkeme heyeti, temyiz başvurusunu kabul edip Gaziantep 1'inci yönetim Mahkemesi'nin verdiği kararı, davacı aile hekimi Refik Baysal lehine oy birliğiyle bozdu. Adli tabiplik ve nöbet uygulamasını mevzuata marjinal bulup uygulamayı aile hekimlerinin görevleri içinde yer almadığına dikkat çekilen Danıştay 5'inci Daire'nin kararında; "Aile hekimlerinin görevleri, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu'nun 2'nci maddesindeki tanımda yer almaktadır. Keza, statüleri ve mali hakları da tıpkı kanunda düzenlenmiş, sair hususların yönetmeliklerle düzenlenmesi, kanunun 8'inci maddesiyle öngörülmüştür. Farklı bir statüde vazife oluşturan aile hekimlerine kanunda sınırları çizilip tarifi yapılan ve imzalanan sözleşmelerle de sınırları belirtilen görevleri dışında öteki görevler verilmesini olanaklı kılan yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle, dava konusu işlemde bulunduğu gibi, aile hekimlerinin adli tabiplik hizmetlerinde görevlendirilmeleri ve bu hususta nöbet çizelgelerine dahil edilmeleri yasal dayanaktan mahrum olup, bu yönde tesis edilmiş bulunan dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddi yolundaki mahkeme kararında ise yasal isabet bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle Gaziantep 1'inci yönetim Mahkemesince verilen karar bozularak dosyanın ismi geçen mahkemeye gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi" denildi.
 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar