Danıştay'dan berberler için tarihi karar

Danıştay, pazar günü çalışmak isteyen ancak belediyeden izin alamayan berberi haklı buldu

Google Haberlere Abone ol
Danıştay'dan berberler için tarihi karar
Danıştay, yerel yönetimlerden pazar günleri çalışma izni isteyen berberlerin de çalışma hakları bulunduğunu, bu haklarını kullanabileceklerine dair karar verdi. Danıştay 8'inci Dairesi'nin bu kararı İstanbul 5'inci İdare Mahkemesi'ne iletti. Danıştay kararının taraflara bildirilmesi üzerine Avcılar Belediyesi, 'Tarih tahsisi' başvurusunda bulundu. Bu başvurunun incelenmek üzere sıraya konulduğu, kararın önümüzdeki günlerde verileceği ifade edildi.

Avcılar'daki Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nde erkek berberi Öztürk Karahan, pazar günü işyerinin açık olmasına izin vermeyen Avcılar Belediyesi aleyhine 1 Mart 2012 tarihinde İstanbul 5'inci İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, 30 Nisan 2014 tarihinde verdiği kararda Avcılar'daki 94 erkek kuaförü ve belediye yetkililerinin yaptıkları toplantı sonucu işyerlerinin pazar günleri kapalı tutulmasını kararlaştırdığını göz önüne alarak, başvuruyu reddetti. 

Berber Öztürk Karahan, bu kararı temyiz etti. Dosyayı ele alan Danıştay Avcılar Belediyesi'nin 4 yıl önce bunun üzerine oybirliği ile ile alınan kararı da göz önüne alarak berberlere pazar günü işyerini açmama kararı verdiğini kaydederek, şu görüşleri bildirdi:

"İlgili mevzuatta aynı işi yapan esnaf çoğunluğunun kararına göre işlem yapılacağına ilişkin hüküm bulunmadığından bu durumun tek başına hafta sonu çalışma izni verilmemesi işlemine gerekçe olamayacağı sonucuna karılmıştır. Bu durumda kanunda sayılan istisnai iş kolları arasında bulunmadığı açık olan berber esnafının belediyeye müracaat ederek izin almak suretiyle hafta tatilinde de çalışabilme hakkı bulunmakta iken davalı, idarenin davacıya tanınan hafta tatilinde çalışabilme hakkını kısıtladığı açık olduğundan dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddine yönelik idare mahkemesi kararında yasal isabet görülmemiştir."

 

Yorumlar