Danişmentli İsmail Efe mezarı başında anıldı

Cumhuriyetin 90. yılında Aydın'ın Millî Mücadele kahramanları anılıyor. Onları tanımak ve tanıtmak için başlatılan proje kapsamında Danişmentli İsmail Efe, mezarı başında dualarla anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Danişmentli İsmail Efe mezarı başında anıldı

Cumhuriyetin 90. yılında Aydın'ın Millî Mücadele kahramanları anılıyor. Onları tanımak ve tanıtmak için başlatılan proje kapsamında Danişmentli İsmail Efe, mezarı başında dualarla anıldı. Danişment köyünde düzenlenen anma programına İsmail Efe’nin akrabaları, misafirler ve köylüler katıldı.

Millî Mücadele kahramanlarındaki bilincin gelecek nesillere aktarılması için unutulmamaları gerektiğini belirten Aydın Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör, yaptığı konuşmada, “Bugün burada bir millî kahramanımızı dualarla andık. İsmini bildiğimiz bilmediğimiz kahramanlarımız ülkemizin işgaline sessiz kalmamış, eline geçen silahla haksız düşman işgaline karşı koymuşlardır. Bu bir millî bilinçtir. O tarihlerde var olan yüksek seviyelerdeki bu bilincin günümüzde de devam ettirilebilmesi, bizlere ve bizden sonraki nesillere aktarılması en önemli görevlerimizden birisidir. Bizim anacağımız birçok kahramanımız var, bunları unutmamalıyız.” dedi.

Millî Mücadele kahramanlarını anma projesinin bir vefa borcu olduğunu belirten İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Necati Doru ise, “Projemizin amacı gelecek nesillere kültürel değerlere sahip çıkmayı öğretmek, tarihini bilen ve yaşayan bir toplum oluşturabilmektir. Bu kahramanlarımızın gençler ve öğrenciler tarafından örnek alınmasını sağlamak için yapılan bir projedir. Tarihe ismini altın harflerle yazdıran kahramanlarımızdan, ilimizde İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilen sekiz kişi var. Bunların kahramanlıklarını, Millî Mücadele ruhunu gelecek nesillere aktaracağız.” şeklinde konuştu.

Danişmentli İsmail Efe’nin hayatını araştıran ve bu konuda ciddi bir kaynak oluşmasını sağlayan Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Ayten Can Tunalı da çocukların millî kahramanları tanıyarak büyümesinin önemine değindi. Okullarda bu kişileri tanıtacak dersler veya programlar konulmasını gerektiğini belirten Tunalı, “Millî mücadele kahramanlarımızı çocuklarımıza anlatmalıyız. Biz bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Anadolu’nun işgali sırasında nerelerdeydik, neler yaptık, şimdi nerelerdeyiz, bunu çocuklarımızın bilmesi ve görmesini istiyoruz.” dedi.

Danişmentli İsmail Efe’nin anılmasından çok mutlu olduklarını belirten torunu Sedat Efe ise, “Ne mutlu ki Millî Mücadele kahramanlarını hatırladılar. Daha önceden böyle bir şey yoktu. İsmail Efe’nin torunları olarak biz bundan gurur duyduk. Danişmentli İsmail Efe’nin efe kıyafeti, silahları ve özel eşyalarını halen saklıyoruz. Buna sahip çıkılmasını, köyümüzde bir ev veya odada koruma altına alınmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Ana programına İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Kasım Çetin, Jandarma Binbaşı Nadir Bedirhan, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Coşkun, Danişmet köyü halkı ve İsmail Efe’nin akrabaları katıldı. Programda Aydınlı şair Şükrü Öksüz, İsmail Efe için yazdığı 14 kıtalık şiiri okudu. Şiirin yazıldığı tablo, torun Efe’ye hediye edildi. Ayrıca Yard. Doç. Tunalı'nın, 17 Aralık 2013 günü Aydın Kültür Müdürlüğü konferans salonunda, Danişmentli İsmail Efe’nin Kurtuluş Savaşı’ndaki mücadelesini ve hayatını anlatacağı bir konferans vereceği duyuruldu.

Kurtuluş Savaşı sırasında Demirci Mehmet Efe’ye katılarak Yunan işgaline karşı savaşan Danişmentli İsmail Efe, diğerlerinden farklı olarak dağa çıkmayan, çetecilik yapmayan tek efeydi. Osmanlı ordusunda askerliğini topçu olarak yapan İsmail Efe, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra köyüne dönerek, ölünceye kadar çiftçilikle uğraşmıştır. CİHAN

Yorumlar