Danışmanlık hizmeti verilen 3 çiftten 1’i boşanmaktan vazgeçti

Türkiye'de 2004’te 91 bin 22 olan boşanan çift sayısı, 10 yılda yaklaşık yüzde 38 artışla 2013’te 125 bin 305’e yükseldi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, boşanma oranlarının azaltılmasını çözmek amacıyla Haziran 2013 itibariyle...

Google Haberlere Abone ol
Danışmanlık hizmeti verilen 3 çiftten 1’i boşanmaktan vazgeçti

Türkiye'de 2004’te 91 bin 22 olan boşanan çift sayısı, 10 yılda yaklaşık yüzde 38 artışla 2013’te 125 bin 305’e yükseldi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, boşanma oranlarının azaltılmasını çözmek amacıyla Haziran 2013 itibariyle ‘Boşanma Süreci Danışmanlığı Hizmeti’ vermeye başladı. Çalışma kapsamında, bakanlık yetkilileri 932 çiftle görüştü. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Adana, Antalya, Samsun, Burdur ve Erzurum’da görüşülen çiftlere verilen danışmanlık hizmeti sayesinde, bu çiftlerden 316’sı evliliğini devam ettirme kararı aldı. Proje sayesinde 3 çiftten biri boşanmaktan vazgeçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de her yıl ortalama 120 bin çift boşanıyor. 2004’te 91 bin 22 olan boşanan çift sayısı, 10 yılda yaklaşık yüzde 38 artışla 2013’te 125 bin 305’e yükseldi. Evlilikler ise söz konusu dönemde azalan bir seyir izledi. 2004'te 615 bin 357 olan evlenen çift sayısı 2013'te 600 bin 138'e geriledi. Boşanmaların yüzde 39,6'sı evliliğin ilk 5 yılı içinde, yüzde 21,2'si ise evlilik süresi 6-10 yıl arası olan çiftlerde gerçekleşti. Boşanma oranlarının giderek artması üzerine harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 'Boşanma Süreci Danışmanlığı Hizmeti' projesini hayata geçirdi. Proje ile boşanma sürecinde çiftlerin ve çocuklarının karşılaştığı sorunlar ve bunların çözümüne yönelik aile destek ve aile danışmanlık hizmetleri ile ailelerin desteklenmesine yönelik çalışmalar başlatıldı. 2012 yılı eylül ayında Burdur, Kırıkkale, Ankara, İzmir, Karabük olmak üzere pilot olarak seçilen 5 ilde yürütülen çalışmada, aile danışma merkezleri ve toplum merkezlerinde görev yapan danışmanlara, boşanma aşamasında olan çiftlere danışmanlık hizmeti konusunda beceri ve bilgi kazandırmaya yönelik hizmet içi eğitim verildi. 2012 yılında 5 ilde gerçekleştirilen pilot uygulamada 450 çifte danışmanlık hizmeti verildi. 75 çift evliliklerinin devamı yönünde karar aldı. Bu olumlu sonuçlardan hareketle 81 ilde bu hizmetin yaygınlaştırılması için toplam 329 meslek personeline hizmet içi eğitim verildi. Haziran 2013 itibariyle aile mahkemeleri ve barolar işbirliği ile talep eden her çifte 12 ilde Boşanma Süreci Danışmanlığı hizmeti verilebilmekte. 2013 yılı içerisinde Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Adana, Antalya, Samsun, Burdur ve Erzurum illerinde 932 çift, aile ve boşanma süreci danışmanlığı hizmeti aldı. Bu çiftlerden 316’sı evliliğini devam ettirme kararı aldı.

BOŞANMA SÜRECİ DANIŞMANLIĞI 3 BAŞLIKTA YÜRÜTÜLÜYOR

Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı Hizmeti, Boşanma Öncesi Danışmanlık, Boşanma Sürecindeki Destek ve Danışmanlık Hizmetleri ve Boşanma Sonrası Destek ve Danışmanlık çalışmaları olarak üç başlıkta yürütülüyor. Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezlerindeki uzman personel aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Eşlere bozulan ilişkilerini yeniden yapılandırma ve boşanma sürecinde yaşayacakları sorunlar ve mevcut durumlarını gözden geçirerek kararlarını yeniden değerlendirme fırsatını da kullandırmalarını özendirecek danışmanlık desteği sağlanıyor.

Aile içi iletişim sorunları nedeni ile boşanma noktasına gelmiş fakat ortak karar ile aile danışmanlığını almak için başvuru yapan ailelere yönelik verilen hizmetler şunlar: "Aile içi iletişim becerilerini kazandırmak, çatışma çözme ve aile içi destek, psikiyatrik rahatsızlığı olduğu düşünülen bireylerin sağlık tedavilerinin yaptırılması için sağlık kuruluşlarına yönlendirmek, aile içi iletişim sorunları nedeniyle boşanma noktasına gelen ailelerin sistemlerinin yeniden yapılandırılması sürecinde aynı zamanda çocuklarıyla ilgili yaşadıkları sorunların çözümü yönünde danışmanlık yapmak, mahkemeler yoluyla gönderilen ailelere yönelik öfke kontrolü ve danışmanlık hizmeti yapmak, boşanma sonrası tek ebeveynlerin yaşadığı sorunlar ve çocuklarla ilişkilerinin düzenlenmesi konusunda danışmanlık yapmak."

CİHAN

Yorumlar