"Çürük elmaların temizlenmesi için turist şikayetleri büyük bir öneme sahip"

Turizm yörelerinde faaliyet gösteren esnaf, turist şikayetlerinin anında değerlendirilmesi için il ve ilçelerde kurulan turizm komisyonlarının sözde değil, özde hizmet vermesini istiyor. Esnaf, sektör içinde çürük elmaların temizlenmesi...

Google Haberlere Abone ol
"Çürük elmaların temizlenmesi için turist şikayetleri büyük bir öneme sahip"

Turizm yörelerinde faaliyet gösteren esnaf, turist şikayetlerinin anında değerlendirilmesi için il ve ilçelerde kurulan turizm komisyonlarının sözde değil, özde hizmet vermesini istiyor. Esnaf, sektör içinde çürük elmaların temizlenmesi için turist şikayetlerinin büyük bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Duyarlı esnaf, ülkenin cari açığını kapatmada lokomotif görevini gören turizm sektöründe turistlere ayıplı mal satımı, hanutçuluk, fahiş fiyattan mal satma, sözlü ve fiili tacizlerde turistlerin şikayet edeceği bir meciinin olmamasından dert yanıyor. Antalya Side Esnaf Birliği Derneği(SEBD) Başkanı Mehmet Ergen, Side'de yaptığı açıklamada, sektörde çürük elma ve yumurtaların temizlenmesi için turist şikayetlerinin değerlendirilmesi için altyapının hazırlanması gerektiğini söyledi.

Turistlerin tatillerini ortalama 7 ile 10 gün ile sınırlı olması nedeniyle yüzde 90'nın tatil kısalığına bağlı şikayette bulunmaktan çekindiğini belirten Ergen, müşteri memnuniyetine bağlı bölgeden memnun olmadan ayrılan her turistin destinasyon için kendi ülkelerinde negatif reklam olacağından tehlikeli bulduklarını kaydetti. İki yıldır Antalya bölgesinde yaşanan sorunlarının temelinde de 'turist şikayetlerinin değerlendirilmemesi ve şikayet için altyapının olmaması' olduğunu vurgulayan Ergen, "Turist tatile geldiği yerde fahiş fiyattan aldığı bir ürün ayıplı mal, eşi yanında sözlü tacizde bulunulması, etiketsiz ürün satımı ve ayıplı mal satımı karşısında şikayet edecek bir mecii bulunmazsa, Allah aşkına soruyorum o turist bir daha o bölgeye gelir mi? Elbette gelmez." diye konuştu.

Dünya turizminde söz sahibi olan ülkeler İspanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Singapur gibi ülkelerde müşteri memnuniyetine bağlı şikayetlerin turistlerin kendi dillerinde klimalı elektronik ortamda yapıldığına dikkat çeken Ergen, şikayetlerin yetkili kurullar tarafından anında değerlendirerek turistin ülkesine dönse bile hukuki takibinin yapıldığını ve sonucunun iletildiğini kaydetti.

İl ve ilçelerde bulunan turizm komisyonlarının rutin bir görevi yerine getirmeye yönelik kurulduğu için turist şikayetlerinin değerlendirilmesinde yetersiz kaldığını savunan Ergen, konuyu önümüzdeki günlerde Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Turizm Komisyonu'na sunacaklarını, bu sorunun sadece bir yöreye özgü değil turizm hizmeti veren her yerde var olduğunu ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turistlerin şikayetlerini turizmde söz sahibi olan ülkelerde kendi dillerinde elektronik ortamda almadığı sürece Türk turizminin her geçen gün kan kaybetmeye devam edeceğini ileri süren Ergen, bir turistin fahiş fiyattan bir ürün ve ayıplı bir mal aldığını bildiği halde şikayet edecek bir mercii ulaşamamasının yıllardır Türk turizminin kanayan bir yarası olduğunu, buna kısa sürede çözüm bulunmazsa Türkiye'nin cari açığı kapatmada yıllık 35 milyar dolarla altın yumurtlayan tavuk olarak gördüğü turizm sektörüne büyük darbe vuracağını savundu. Ergen sözlerini şöyle tamamladı: "Turizmde yıllardır var olan kısır döngünün son bulmasını istiyoruz. Ülkemizin ve bölgemizin turizmde marka kalitesinin korunması için sektördeki çürük elmaların temizlenmesini istiyoruz. Bunu İspanya, Fransa, Yunanistan ve İtalya yapıyor biz niye yapmayalım. Dünya turizmde marka olmuş Side'de esnaflık ve turizmcilik yapmanın etik kuralları olması lazım. Sorunlarımızı yıllarca halı altına süpürerek, sorunu çözeceğimiz sanıldı. Sorun çözülme yerine her geçen yıl kar topu gibi büyüdü. Sorunlarla yüzleşmeli ve çözmeliyiz. Turizm sektöründe ve turist azlığında yaşadığımız sıkıntının temelinde bu vardır. Kendimizi aldatmayalım. Onun için turist şikayetlerinin önünü açmalıyız. Bunu yaparsak esnaf-turist güvenini pekiştirmiş oluruz. Havanda boş yere su dövmenin bir anlamı yok."

CİHAN

Yorumlar