Cüneyt Arkın: Sanatçı Topluma Örnek Olmalı

Türk Sinemasının unutulmaz jönlerinden Cüneyt Arkın sanat ve topluma dair fikirlerini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol
Cüneyt Arkın: Sanatçı Topluma Örnek Olmalı

20 yılı aşkın bir süre Anadolu’yu gezerek gençliği alkol ve özellikle uyuşturucu illetine karşı uyarmasına rağmen herhangi bir tedbir alınmadığını söyleyen Arkın; “O zaman birçok şeyi söylemiştik, ‘Önlem alınmazsa, yaş küçülür, başımıza bela olur’ diye. Dinlemediler, dinletemedik. Kendi çocuklarımızı kendi elimizde öldürür hale geldik, gençliği öldürüyoruz. Her manada gençliği öldürüyoruz. Özellikle alkol ve uyuşturucu öyle bir arttı ki yaş da küçüldü. Hiç bir iş yapmıyoruz, hiç bu konuda uğraşan yok." diyen Cüneyt Arkın, sanatçıların da topluma örnek insanlar olması gerektiğini, sadece şarkı söyleyip, film yapmakla sanatçı olunmayacağını dile getirdi.

Bursa Anatolium Alışveriş Merkezi’nde Babalar Günü sebebiyle düzenlenen etkinliğe, oğulları Kaan ve Murat Arkın ile birlikte katılan Yeşilçam’ın unutulmazlarından Cüneyt Arkın, toplumsal konulara dikkat çekti. Etkinlik öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandıran Cüneyt Arkın, çocuklarının hiçbir zaman içkili mekanlarda, nahoş görüntülerle gündeme gelmediğini söyledi. Ünlü aktör, şunları kaydetti: "Allah’a şükür, iki tane arslan gibi evladım var, Allah onlardan her zaman razı olsun. Bir gün siz bu çocukları, içkili yerde kadınla kızla görmediniz herhalde. Bu çok önemli, bir sanatçı sadece şarkı söyleyerek, film çekerek Türk halkına karşı görevini yapmış olmuş sayılmaz. Halka karşı onun sorumlulukları vardır. Önce gençlere örnek olmalıdır. Oturması, yürümesi, insanlarla konuşması, Türkçe’yi nasıl kullanıyor? Biz Türkçe’yi çok kötü kullanıyoruz."

"ASIL MALKOÇOĞLU NAMUSUYLA EVİNE EKMEK GÖTÜREN BABALARDIR"

Malkoçoğlu flimindeki kahramanlığa dikkat çeken Arkın, “Bana diyorlar ki ‘Sen Malkoçoğlu’sun, tamam kahraman’. Kahraman nedir ya? Vallahi Türkiye’de evine alın teriyle, namusuyla ekmek götürüp ailesini doyuran her baba kahramandır. Bu çok önemli. Bir de bir babanın şerefi de çocuklarına en iyi eğitimi vermek, ben o işi yaptım. Ondan sonra ne halt olurlarsa olsunlar, biri artist olur, biri artiz olur, hiç karışmadım.” dedi. Yeşilçam’ın toplumsal olayları çok iyi analiz ettiğini belirten Arkın, “Türk sinemasını yapan bizler bir anlamda iyi eğitim görmüş insan sayısı azdı ama bunlar arif insanlardı, halkın içinden geldikleri için halkla beraber yaşadıkları için Türkiye’yi çok iyi biliyorlardı. Biz ‘Maden’ filminde Soma’da olacakları çok iyi görmüşüz. Cemil, Cemil dönüyor, yıkılmayan adam’ filmlerinde Türkiye’nin bugünlerini görmüşüz, bugünleri anlatmışız. Sanatçının öngörüsünün olması lazım. Bana bazı arkadaşlarım geliyor ‘Uyuyamıyorum, sen doktorsun, uyku ilacı yaz’ diyorlar. Ne gerek var, televizyon izle yeter’ diyorum."

Çocuklarının hiç kötü alışkanlıkları olmadığını dile getiren Cüneyt Arkın, uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığına yönelik bir soruyu da cevaplandırdı. 20 sene Anadolu’yu dolaşarak gençlere alkol ve özellikle uyuşturucunun zararlarını anlattığını vurgulayan Arkın, şöyle devam etti: "Sonra veliler de konuyu fark edip bu konuda bilgi istediler. O zaman birçok şeyi söylemiştik, ‘Önlem alınmazsa yaş küçülür, başımıza bela olur’ diye. Dinlemediler, dinletemedik. Bir televizyon canlı yayınında bağırdım, kendi çocuklarımızı kendi elimizde öldürür hale geldik, gençliği öldürüyoruz. Her manada gençliği öldürüyoruz. Özellikle alkol ve uyuşturucu öyle bir arttı ki yaş da küçüldü. Hiç bir iş yapmıyoruz, hiç bu konuda uğraşan yok."

NEYİ İYİ YAPIYORUZ?

Dünya Kupası maçlarının izleyip izlemediği sorulan Arkın, "Biz neden yokuz orada, uyutuyorlar bizi. Bu konuda Babacan programında gördüm, sporcu çocukların soyunma odaları yok. Türkiye’yi neyi icat ediyor, bilim adamları, TÜBİTAK ne bulmuş, dünyaya ne bulup sunmuşuz. Türkiye ne buldu, ne buluşu yaptı." dedi. Basın toplantısının ardından Cüneyt Arkın ve oğulları, vatandaşların sorularını cevaplandırdı.

Yorumlar