Cumhuriyet Üniversitesi Yanık Ünitesi merkeze dönüştürülüyor

Ağustos ayında açılışı yapılan Cumhuriyet Üniversitesi (C.Ü.) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi, Türkiye’nin en önemli tedavi merkezlerinden biri haline dönüştürülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Cumhuriyet Üniversitesi Yanık Ünitesi merkeze dönüştürülüyor

Ağustos ayında açılışı yapılan Cumhuriyet Üniversitesi (C.Ü.) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi, Türkiye’nin en önemli tedavi merkezlerinden biri haline dönüştürülüyor. Ünite; devam eden hepafiltre takılması, anestezi cihazı ve mekanik ventilatör alımı ardından, 3. basamak yanık tedavi merkezi olarak Türkiye geneli ve yurt dışındaki hastalara hizmet verecek.

Başhekim Prof. Dr. Ferhan Candan, yanık ünitesinin ağustos ayında hizmete açıldığını hatırlatarak, “Yanık ünitesi veya merkezlerin açılması iki şekilde olabiliyor. Bir yanık ünitesi bir de yanık merkezi şeklinde. Eğer yanık merkezi olarak açılırsa işin içinde 3’üncü derece yanık da gerektiriyor. Dolayısıyla biz ihalelerimizi yanık merkezi olarak planlamıştık. Ancak yoğun bakımların ihalesi ile ilgili Kamu İhale Kurumu’na giden bir durum oldu. Dolayısı ile yoğun bakım gereçleri biraz gecikti. Yoğun bakımların gecikmesinden dolayı yanık ünitesi olarak hizmete açtık, Sivas ve çevre illerden yanık hastalarımızı kabul etmeye başlamıştık. Şimdi ise ihalemiz tamamlandı. Kamu İhale Kurumu’ndan ilgili firmaya verilmesi ile ilgili herhangi bir yasal engel olmadığı belirtildi ve dolayısıyla biz 3’üncü derece yoğun bakım hizmeti verecek olan nöroloji, genel cerrahi ve yanık ünitemizde çalışmalara başladık. Yaklaşık bir ay içerisinde tam manasıyla tüm yoğun bakımlarımız, yanık merkezinin içerisindeki de dahil olmak üzere faaliyete geçecek.” dedi.

3. basamak yoğun bakım ünitelerinin ve yanık merkezinin Türkiye’den ve yabancı ülkelerden hasta kabulüne başlayacağını dile getiren Prof. Dr. Candan, “Her türlü yanık hastaları yoğun bakım ihtiyaçları dahil olmak üzere hastanemizde artık görülebilecek. Sadece Sivas’a ve çevre illere hizmet ederken ünite olarak, bu şekilde tüm ülkedeki illerimize ve yurt dışından gelecek hastalara da artık tedavi imkanı sunmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE HEPAFİLTRE OLAN 2. MERKEZ BİZ OLACAĞIZ”

Ünitenin, yanık tedavi merkezine dönüştürülmesinin daha önceden planlandığını dile getiren Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Ekber Şahin ise şöyle dedi: “Yanık tedavi merkezi olmasına engel olan üç faktör bir hepafiltre (hava temizleme) ile ilgili olan sistem. İki ameliyathanede kullanılacak olan anestezi cihazı ve üçüncüsü de mekanik ventilatör dediğimiz solunum cihazlarının alımı uzadığı içindir. Başlangıçta Sağlık Müdürlüğü’nden yanık ünitesi olarak tescil edildi ve hizmete açıldı. Birçok hasta da burada tedavi gördü ve halen de tedavi görmeye devam ediyorlar. Genel cerrahi kliniğinin bir kısmı yanık hastaları için ayrıldı. Şu an yapılan işlem bu eksikliklerin giderilmesi işlemidir. Bu eksiklikler giderildikten sonra burası üniteden merkeze terfi edecektir. Merkez haline geldikten sonra da bölgede, hatta Türkiye’de sayılı bir merkez olacaktır. Hepafiltre, Türkiye’de yalnızca İstanbul’da bir merkezde var, onun dışında başka bir yerde yok. Burası ülkemizde en ağır yanık hastalarının tedavi edileceği bir merkeze dönüşmektedir. Çalışmaları, elimizden geldiğince en hızlı şekilde tamamlayarak merkezimizi açacağız. Tüm Türkiye’den hasta kabul edeceğiz. Yatak sayısı açısından en yüksek kapasitedeki yerlerin başında gelecektir.”




CİHAN

Yorumlar