Cumhuriyet gazetesi davasında 7 sanık tahliye edildi

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve çalışanları hakkında devam eden davada savcı 5 kişi hakkında tahliye talebinde bulundu. Ahmet Şık'ın ise tutukluluk halinin devamını talep eden savcı Şık hakkında ayrıca suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Şık'ın mahekemede kullandığı ifadelerin suç olduğunu belirten savcı Şık'ın tahliyesi halinde delilleri karartabileceğini savundu. Mahkeme ara kararında 7 sanığı tahliye etti.

Google Haberlere Abone ol
Cumhuriyet gazetesi davasında 7 sanık tahliye edildi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve çalışanlarının terör örgütlerine bağlantıları iddialarıyla yargılandıkları mahkemede savcı bugün mütalaasını açıkladı. Ara karar vermesi beklenen mahkemeye yönelik talebini ileten savcı, 12 sanıktan beşinin tahliyesini, yedisinin ise tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Mahkeme ise 7 sanığı tahliy etti, 5 sanığın tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme; Cumhuriyet çalışanlarından Musa Kart, Turhan Günay, Güray Öz, Hakan Kara, Önder Çelik, Turhan Günay, Mustafa Kemal Güngör ve Bülent Utku'nun tahliye edilmesine karar verdi.

Savcı, mütalaasında beş Cumhuriyet çalışanının tahliyesini talep etmişti. Savcılık mütalaasında, suç vasfı değiştiği için Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay'ın tahliyesi istenirken; karikatürist Musa Kart, Okur Temsilcisi Güray Öz ve avukatlar Bülent Utku ile Mustafa Kemal Güngör'ün adli kontrol ile şartlı tahliyeleri talep edildi.

Savcı, gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, köşe yazarı Hakan Kara, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Önder Çelik ve muhabiri Ahmet Şık'ın tutuklularının devam etmesini istedi. Savcılık, mevcut delillerin yoğunluğu ve dosyaya yeni delil ekleneceği gerekçesiyle "adli kontrol tedbiri yetersiz kalacağı için" tutukluğun devamı talebinde bulunduğunu açıkladı.

"JeansBiri" Twitter hesabının sahibi olduğu iddia edilen ve davanın Cumhuriyet çalışanı olmayan tek tutuklu sanığı konumunda bulunan Ahmet Kemal Aydoğdu'nun da tutukluluğunun devamı istendi.

Savcı, Şık hakkında ayrıca, yaptığı savunma nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Davanın beşinci gününde sanık avukatlarının savunmalarının ardından duruşmaya 14.15'te bir saatliğine ara verilmişti. Saat 17.15 sularında savunmaların tamamlanmasından kısa süre sonra ise savcı mütalaasını okudu. Mütalaa sonrası verilen 1.5 saatlik aranın ardından mahkeme, kararını açıkladı.

Duruşmada bugüne dek Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Bülent Utku, Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Avukat M. Kemal Güngör, Okur Temsilcisi Güray Öz, köşe yazarları Kadri Gürsel, Hakan Kara, Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, muhabir Ahmet Şık, çizer Musa Kart, gazetenin eski muhasebe müdürü Bülent Yener ve halefi Günseli Özatalay,  Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç ve Twitter'da Jeansbiri adlı hesabı kullanmakla suçlanan Ahmet Kemal Aydoğdu iddianamede yer alan suçlamalara cevap verdi.

AHMET ŞIK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU TALEBİ

Savunması sırasında skandal ifadeler kullanan Ahmet Şık hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep eden savcı, tutukluluğun devamı talebini de "kuvvetli suç şüphesi, delillerin toplanmaması ve delilleri karartma şüphesi"ne dayandırdı.

BİR NUMARALI SANIK CAN DÜNDAR FİRARDA

Davada bi numaralı sanık olarak yargılanan Can Dündar ise Almanya'ya kaçtığı için duruşmalara katılmayarak savunma yapmadı. 

İSTENEN CEZALAR

Bahsi geçen 18 kişi hakkında, Türk Ceza Kanunu'ndaki 'anayasal düzene karşı suçlar' ve Terörle Mücadele Kanunu'nun ceza artırımını öngören düzenlemesi kapsamında 7,5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezaları isteniyor.

Yorumlar