Cumhurbaşkanı'na Örtülü Ödenek Hakkı Meclis'ten Geçti

Torba yasada son dakika önergesiyle sürpriz bir düzenlemeye gidilerek, başbakan gibi cumhurbaşkanına da örtülü ödenek getirildi. Muhalefet düzenlemeye sert tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı'na Örtülü Ödenek Hakkı Meclis'ten Geçti

Meclis'te sabaha kadar görüşülen torba yasada son dakika önergesiyle sürpriz bir düzenlemeye gidilerek, başbakan bu şeklinde cumhurbaşkanına da örtülü tahsisat getirildi.

Anayasaya marjinal bulunduğu gerekçesiyle düzenlemeye katı reaksiyon işaret eden muhalefet, örtülü tahsisat önergesini kabul eden AK Partililere, 'Davutoğlu'nun haberi varmı bulunmamaktadır mu' sorusunu da yöneltti.

'PARLAMENTER SİSTEM BEKLEME ODASINA ALINIYOR'

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de önergenin işleme konulmasının olası olmadığını belirterek, Anayasa'ya marjinal olduğunu ileri sürdü. Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı'nın tarafsız olduğunu anımsatan Hamzaçebi, şu eleştirileri getirdi:

'Anayasa gereği sorumsuz bulunan bir Cumhurbaşkanı'na istihbarat hizmetleriyle, direk yürütmeyle, devletin saklı istihbarat faaliyetleriyle ilgili bir işlemi, görevi eda etmek olası değildir. Bu önergeyle parlamenter tertip bekleme odasına tahsil edilmiş olacak. Bu Anayasal darbedir. Cumhurbaşkanı'na örtülü tahsisat verilir ve normal örtülü tahsisat sisteminden de ayrılmaktadır. Örtülü tahsisat bugüne kadar başbakanların namusuna emanet edilmiş bulunan bir paradır, o kullanır. Bir tertip kurulmuştur; başbakanın örtülü ödenekten kullandığı rakamlarla ilgili şekilde başbakan kimseye adisyon vermez. Bu düzene kıyasla oradan yapılan masraflar başbakan, maliye bakanı ve ilgili sebebi ile imzalanan kararname esaslarına kıyasla gerçekleştirilir; üçlü bir tertip vardır. Şimdi, Hükümetin vermiş bulunduğu önergeyle bu üçlü tertip terk ediliyor; bunun nereye harcanacağı, kime verileceği konusu için Cumhurbaşkanı hiç kimseye adisyon vermeyecek. Bugüne kadar hiç bir Cumhurbaşkanı, örtülü tahsisat istemedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunu istemesinin nedenleri var. Bunun, MİT'te yaşanan son gelişmelerle bağlantısı var. MİT arasında yasadışı yapıyı kendine bağlamak istemektedir. Türkiye'de bundan böyle saklı kapaklı operasyonlar bu düzenlemeden sonra Erdoğan'ın talimatıyla çok çok daha sorunsuzca yapılır olacak. Bu parlamenter tertip ve Başbakan'a ihanettir.'

'DAVUTOĞLU'NUN HABERİ VAR MI YOK MU'

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 'Davutoğlu'nun bundan haberi varmı bulunmamaktadır mu? Olduğunu zannetmiyorum. Örtülü tahsisat Başbakanlığa göze çarpan gerekçelerle tahsis edilmiş. Cumhurbaşkanı'nın siyasal maksadı olur mu? Cumhurbaşkanı kendisine verilen görevleri yapar; yasama, yürütme ve yargıyla ilgili... Sarayda bıldırcın çiftliği kurabilir lakin istihbarat timi kullanamaz. Madem o kadar emin, '400 verin' diyor, beklesin iki ay sonra 400'ü alıp sistemi değiştirince yapsın. Devletin kabuğunu, özünü değiştiriyorsunuz. Anayasayı ayaklarınızın altına alıp çiğnemeye çalışıyorsunuz. Anayasa'nın özünü ve ruhunu iğfal ettiniz' tepkisini verdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, 'Önergeyle kendinizi inkar ediyorsunuz. Bu yasal değildir, fili durumdur. Fiili durumlarla yurt yönetilmez. Hükümeti temsil etmeyen birisi önerge veremez. Yetkisiz temsil olur. Bu yüzde yüz vuruş anlayışıyla getirilmiştir' dedi.

Sabaha kadar çalışmaların sürdüğü Meclis'te kabul edilen torbak Öneri ile alakalı gelişmeler:

'CUMHURBAŞKANI'NA ÖRTÜLÜ ÖDENEK'

Kamuoyunda, 'Torba Kanun Teklifi' şekilde adlandırılan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi'nde, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk sebebi ile verilen önergenin kabul edilmesiyle yeni madde ihdas edildi.

Önergeyle, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu'nun 'örtülü ödenek' maddesinde değişiklik yapılıyor. Önergenin gerekçesinde, 'Kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin ulusal güvenliği ve yüksek menfaatleri ile yurt itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ile müthiş hizmetlerle ilgili yurt icapları için kullanılmak üzere Cumhurbaşkanlığı maddi durumuna de örtülü tahsisat konulmasının öngörüldüğü' anlatım edildi.

'BÜTÇENİN DENETİMİ MECLİS'E TABİDİR'

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, önergeyle ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Yılmaz, kanunda ödeneğin şahsi masraflar ile siyasal partilerin idare, propaganda, seçim ihtiyaçlarında kullanılamayacağı hususlarının çok çok net bir biçimde düzenlenmiş vaziyette olduğunu belirterek, 'Bu kararname Başbakanlığın bütçesiyle ilgili değil, sırf Cumhurbaşkanı'nın örtülü ödeneği kullanımına ait düzenleme Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle gerçekleşmiş olacak bu yasalaştığı takdirde. Diğer çeşitli Başbakanlığın nasıl kullanacağına ait hususlar kanunda bununla birlikte düzenlenmiş durumda. İkisi ayrı ayrı düzenlemelere tabi olmuş olacak. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Başbakanlığa ait hususların düzenlenmesi söz konusu değil. Kanunda Meclisimizin iradesiyle ilave bazı hususların eklenmesini doğrusu ben hiç bir sakınca görmüyorum. Cumhurbaşkanlığı kurumunun bütçesi de Meclis'in denetimine tabidir' dedi.

'BEKLENTİLER YÜKSELDİ'

'Niçin bugüne kadar bu yetki verilmedi?' sorusuna da Yılmaz, şu yanıtı verdi:

'Kanunlarda her süre yeni bazı unsurlar devreye girebilir. Ancak bir taraftan da şunu değerlendirmek durumundayız. Bugüne kadar Cumhurbaşkanı kamu sebebi ile seçilmiyordu. Halk sebebi ile seçilen bir Cumhurbaşkanı'ndan beklentilerin de daha çok arttığini, halkla ilişkilerinin, toplumla ilişkilerinin daha ayrıcalıklı bir düzeye geldiğini de görmemiz gerekiyor. Bu yetki insana verilen bir yetki değildir, bir makama verilen bir yetkidir. o Makam da devletin başıdır ve mesuliyet arasında bu yetkisini kullanacaktır. Cumhurbaşkanlığımızın daha aktif bir biçimde vazife icra etmesi, kamu sebebi ile direk seçilen bir benlik şekilde hakla ilişkilerinin daha da yoğunlaşması normal bir olaydır ve bunda hiç bir yadırganacak hal yok. Toplumun her kesimi kıymetlidir pazarcı esnafı da kıymetlidir. Cumhurbaşkanımızın herkesle de görüşmesi demokratik kültürümüz açısından hiç de yadırganacak bir hal değil.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar