Cumhurbaşkanı Gül ve Polonyalı mevkidaşı sempozyuma katıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Polonyalı mevkidaşı Bronislaw Komorowski'yi '600. Yılında Türkiye-Polonya ilişkileri Sempozyumu' konulu konferansın kapanış toplantısına katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül ve Polonyalı mevkidaşı sempozyuma katıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Polonyalı mevkidaşı Bronislaw Komorowski'yi '600. Yılında Türkiye-Polonya ilişkileri Sempozyumu' konulu konferansın kapanış toplantısına katıldı.

    Gül, konferansta yaptığı konuşmada, 2 ülkenin dostluğun insandan insana gönülden gönüle uzandığını söyledi. Bu sayede 2 ülke arasında kültürden sanata, siyasetten askeriyeye kadar hayatın bir çok alanında yaygın ilişkilerin olduğunu belirtti.

    İki ülkenin kaderinin de benzer olduğuna dikkat çeken Gül, “1795-1918 Polonyalılar için 1774-1923’te Türkiye için azim ve mücadele yıllarıdır. 2 ülke arasındaki dostluk 19. YY’ da kıvamını bulmuştur. Polanya’nın bölünmesini ve yok edilmesini isteyen girişimler Türkler tarafından hiçbir zaman desteklenmemiştir.” diye konuştu.

    Gül, aynı ilkeler ve değerler çerçevesinde, ülkelerin parçası olduğu bölgelerin yanında, dünyanın barış ve istikrarı açısından değerli gördüklerini vurguladı. Gül, bu anlayışla Polonya’nın NATO üyeliğini Türkiye’nin desteklediğini, aynı anlayışla da Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini kaydetti.

    Ülkeler arasındaki ilişkilerin seyrini olumlu bulan Gül, “Ülkelerimiz AGİT’te AB Konseyi’nde, NATO’da yakın işbirliği yapmaktadır. Ülkelerimiz ayrıca geç ve dinamik ekonomi ile de benzeşmektedir. AB’nin ihtiyaç duyduğu kabiliyetler, ekonomi ve demografisi güçlü olan ülkelerimizde mevcuttur. Buna güvenerek 5 milyar dolar hacminin güçlendirmek istiyoruz. Buna dayanarak 2009 yılında Stratejik Ortaklık seviyesine çıkarılan ilişkilerimizin tüm alanlarda tarihi derinliğinin hak ettiği değeri taşıyabilmesi için şartlar müsaittir.” diye devam etti.

    “KARŞILAŞTIĞIMIZ SORUNLARI BİRBİRİMİZİ DESTEKLEYEREK AŞIYORUZ”

    Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski de ülke ilişkilerinde tarihten ilham alınarak hareket edilmesi gerektiğini belirtti. 2 ülke arasındaki ilişkilerinin 575 yılının barışla geçtiğini bildiren Komorowski her iki ülkenin bir çok sınavdan geçtiğini, çökme tehlikesi geçirdiğini anlattı.

    İki ülkenin rejimlerini demokratik toplumlar olarak düzenlediklerini kaydeden Komorowski, “ Her 2 devlette de toplumlarını modernize etti. Polonya bağımsızlığını 1918’de kazandı. İlk imzaladığını anlaşmasının Kemal Atatürk ile dostluk anlaşma imzaladı. Daha sonra, kapitülasyonlara karşı çıktı. Bu gün bile karşı karşıya kaldığımız güçlükleri milletlerimizi destekleyerek aşmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar