Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye olarak rekabetten çekinmiyoruz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-İran İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türk sanayicisinin son 15 yılda güçlü hale geldiğini ifade ederek, “Bu anlamda rekabetten çekinmiyoruz. Türk sanayicisi ürettiklerini Almanlara ve İngilizlere...

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye olarak rekabetten çekinmiyoruz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-İran İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türk sanayicisinin son 15 yılda güçlü hale geldiğini ifade ederek, “Bu anlamda rekabetten çekinmiyoruz. Türk sanayicisi ürettiklerini Almanlara ve İngilizlere satabilir oldu. İngiltere’ye sattıklarımız, İngiltere’den aldıklarımızdan daha fazla.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani ile birlikte Türk-İran İş Forumu’na katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) binasında gerçekleşen İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, “Ülkelerin esas gücü, onların müteşebbis insanlarıdır. Burada olmamız, size verdiğimiz değeri göstermektedir.” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Ruhani ile görüşmelerinde, ikili ilişkileri her alanda geliştirme iradesini sergilediklerini ifade ederek, “Öyle dönemler olmuş ki sizin saraylarınızda Türkçe, bizim saraylarımızda Farsça konuşulmuştur. Fransa ile Almanya, ikisi de Avrupa’nın güçlü iki ülkesi. Gelişmişlik itibariyle birbirlerine de çok benzerler. Ama ikisinin arasındaki ticaret hacmini gözden geçirdiğimizde bizim ilişkilerimizden korkmamız lazım.” ifadelerini kullandı. İran’la Türkiye’nin birbirlerini rakip görmemeleri gerektiğini vurgulayan Gül, “Ne kadar çok yan yana olursak, ne kadar çok işbirliğimizi geliştirirsek o kadar çok karşılıklı kazançlarımızın olacağını bir kez daha keşfetmemiz gerekmektedir.” diye konuştu.

"İNGİLTERE’YE SATTIĞIMIZ, İNGİLTERE’DEN ALDIĞIMIZDAN DAHA FAZLA"

Doğal kaynaklar açısında zengin bir ülke olmayan Türkiye’nin, beşeri sermayeye önem verdiğini ifade eden Gül, Türkiye’nin rekabetten çekinmediğinden söz ederek, “Bu anlamda rekabetten çekinmiyoruz. Almanya, İngiltere, Fransa ile yaptığımız rekabet son 15 sene içerisinde Türk sanayisini güçlü hale getirdi. Türk sanayicisi, ürettiklerini Almanlara ve İngilizlere satabilir oldu. İngiltere’ye sattıklarımız, İngiltere’den aldıklarımızdan daha fazla.” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’ye büyük bir yabancı sermaye akımının olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk özel sektörünün de yurt dışında çok faal olduğunun altını çizdi. Gül, “Dışa açılmaktan ve yabancı yatırımcıları Türkiye’ye davet etmekten hiç çekinmemekteyiz. Kendimize bir özgüven olmuştur.” şeklinde konuştu.

"HEP BİRLİKTE YANLIŞ ALGIYI DEĞİŞTİRMELİYİZ"

Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerine büyük önem verdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, İran’la ticareti hedefin 30 milyar dolara ulaşmak olduğunun altını çizdi. Bunun için iş adamlarının önünün açılması gerektiğini sözlerine ekleyen Gül, uygulama ve pratikte zorluklarla karşılaştıklarını söyledi. Türklerle İranlıların çok güzel konuştuğunu, fakat bir türlü bunu uygulamaya koyamadıkları algısının var olduğunu kaydeden Gül, Ruhani’ye, “Sizin bu ziyaretlerinizle bu anlayışı yıkacağımıza inanıyorum. Karşılıklı kazan-kazan olacaktır.” dedi. Gümrüklerin standartlaştırılması gerektiğini hatırlatan Gül, en zor meselenin sınır meselesi olduğunu sözlerine ekleyerek, “Bizim 400 yıldır karşılıklı irade ile oluşturulan sağlam bir sınırımız var. Niçin ortak yatırımları sonuna kadar teşvik etmeyelim?” diye sordu.

RUHANİ: KÜLTÜRLERİMİZİN TEMELİ AYNI KAYNAKTAN BESLENMİŞTİR

Türkiye’ye, 7 bakan ve 100’den fazla iş adamı ile gelen İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise Türk-İran İş Forumu’nda yaptığı konuşmasına, Türkçe “Merhaba” diyerek başladı. Bu toplantının, ekonomik ve ticaret hacminin yükseltilmesinde bir dönüm noktası olmasını isteyen Ruhani, Türkiye ve İran’ın tarih boyunca arasında dostluk ve kardeşliğin olduğunu kaydetti. “Biz öyle iki ülkeyiz, bu iki ülkenin devlet ve liderleri kesin bir kararlılıkla ilişkilerin geliştirilmesi için çaba göstermektedir.” diyen Ruhani’nin, “Pozitif bir gelişmeyi görerek bir İranlı olarak ben de onur duyuyorum. Güvenli, gelişmiş ve istikrarlı bir Türkiye, biz İran milleti için de bir onur kaynağıdır.” sözleri salonda bulunanlar tarafından alkış aldı. “Bizim kültürümüzün temeli aynı kaynaktan beslenmiştir. Biz bu kardeşçe ve samimi ortamında işbirliği fidanları dikiyoruz.” diyen Ruhani, tarihteki ortak şahsiyetlere işaret ederek Mevlana’dan söz etti.

RUHANİ: GELİN BÖLGEMİZİN İKİ BÜYÜK KÖPRÜSÜNÜ BİRBİRİNE BAĞLAYALIM

İki ülke ilişkilerinde engeller varsa bunların giderilmesi gerektiğini vurgulayan Ruhani, “Bizlerin kesinlikle ekonomik bağlantılarımızı daha da güçlendirmemiz lazım. İran sermayesinin Türkiye’de, Türkiye sermayesinin de İran’da yatırıma dönüşmesi gerekiyor.” diye konuştu. Umman Denizi’nden Çin’e bağlayacak demir yolları projesi olduğundan söz eden Ruhani, “Neden İran demiryolları dost ve kardeş Türkiye demir yollarına da bağlanmasın?” diye sordu. Türkiye ve İran için ‘bölgesel güç’ ifadelerini kullanan konuk Cumhurbaşkanı Ruhani, “Gelin bölgemizin iki büyük köprüsünü birbirine bağlayalım.” diyerek, iki ülkenin birbirine rakip ekonomiler olarak hareket edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İki cumhurbaşkanı hitaplarının ardından hatıra defterine imza attı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, günün anısına Ruhani’ye bir hediye verdi. İki cumhurbaşkanı sonrasında hatıra fotoğrafı çektirdi.

CİHAN

Yorumlar