Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye, Afganistan ve Pakistan'ın yanındadır

Türkiye-Afganistan-Pakistan Sekizinci Üçlü Zirvesi, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye, Afganistan ve Pakistan'ın yanındadır

Türkiye-Afganistan-Pakistan Sekizinci Üçlü Zirvesi, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Afganistan ve Pakistan, bu zorlu dönemde, kardeşleri Türkiye’yi, bugün burada olduğu gibi, tüm samimiyetiyle yanlarında görmeye devam edeceklerdir.’’ dedi.

Bu yıl “Asya’nın Kalbinde Sürdürülebilir Barış” temasıyla gerçekleştirilen Zirve’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerçekleştirdikleri çalışmaların temelinde siyasi diyalog, güvenlik işbirliği ve kalkınma ortaklığı bulunduğunu kaydetti. Gül, ‘‘İşbirliğimiz gücünü, halklarımız arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarından almaktadır. Üç ülke arasındaki ilişkiler, tarihi bağlarımızdan kaynaklanan, halktan halka, gönülden gönüle ilişkilerdir.’’ şeklinde konuştu.

Üçlü Zirve toplantının ilkinin 2007 yılında yapıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘En başından itibaren, işbirliğimize ivme kazandırmayı, kurumlarımız arasında ortak çalışma kültürünün pekiştirilmesini hedefledik. Bu doğrultuda heyet başkanları kadar Dışişleri ve İçişleri Bakanlarımızın yanı sıra ekonomi, istihbarat ve güvenlik makamlarımızı da sürece dâhil ettik. Bu mekanizma sayesinde, ülkelerimiz ve kurumlarımız arasında karşılıklı güven, diyalog ve ortak ilgi alanımıza giren konularda büyük ölçüde anlayış birliği oluşturmakta muvaffak olduk.’’ sözlerine yer verdi.

‘ÇALKANTILARLA DOLU BİR DÖNEM GERİDE KALACAKTIR'

Kritik bir dönemden geçildiği değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan’ın geçen yıl çok önemli bir demokrasi sınavından başarıyla çıktığını ifade etti. Afganistan açısından 2014 yılının çok önemli olduğunu vurgulayan Gül, ‘‘Nisan ayında Afganistan’da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacaktır. Yıl sonu itibariyle ISAF operasyonu sona erecek ve Afganistan’da ki uluslararası askeri mevcudiyetin geri intikal süreci tamamlanmış olacaktır. Böylece, uluslararası toplumun desteğiyle, başarı ve aynı zamanda çalkantılarla dolu bir dönem geride kalacaktır.’’ dedi.

Afganistan’ın selametinin temin edilmeden geniş coğrafyada kalıcı barışın tesis edilemeyeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Afganistan ve Pakistan, bu zorlu dönemde, kardeşleri Türkiye’yi, bugün burada olduğu gibi, tüm samimiyetiyle yanlarında görmeye devam edeceklerdir.’’ dedi.

ZİRVEYE ÜST DÜZEY KATILIM OLDU

Türkiye-Afganistan-Pakistan Sekizinci Üçlü Zirvesi’nin Geniş Katılımlı Oturumu’nda Türkiye tarafında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Harekat Başkanı Korg. Erdal Öztürk katıldı. Oturuma Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai’nın yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmed Osmani, Milli Savunma Bakanı Bismillah Muhammedi, Milli Güvenlik Danışmanı Rangin Spanta, Yüksek Barış Konseyi Başkanı Selahaddin Rabbani iştirak ederken Pakistan tarafında Başbakan Şerif’ın yanı sıra Savunma Bakanı Muhammed Asif, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Rahil Şerif, Dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Tarık Fatemi ile Dışişleri ve Güvenlik Danışmanı Sartaj Aziz katıldı. CİHAN

Yorumlar