Cumhurbaşkanı Gül: Türk Konseyi ile maksat yeni sinerjiler oluşturmak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bodrum’da gerçekleştirilen Türk Konseyi’nin açılış konuşmasında Konsey’in Türk kavimleri arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmanın sembolü olduğunu ifade etti. Gül, ‘‘Maksadımız, diğer bölgesel...

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Türk Konseyi ile maksat yeni sinerjiler oluşturmak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bodrum’da gerçekleştirilen Türk Konseyi’nin açılış konuşmasında Konsey’in Türk kavimleri arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmanın sembolü olduğunu ifade etti. Gül, ‘‘Maksadımız, diğer bölgesel işbirliği mekanizmalarını destekleyecek şekilde, bölgesel ortaklık ruhunu perçinlemek ve yeni sinerjiler oluşturmaktı’’ şeklinde konuştu.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin 4. Zirve Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘‘Şahsen ortak dil, kültür, inanç, tarih ve değerleri paylaştığımız kardeş Türk devletleriyle bağlarımızın pekiştirilmesine büyük önem veriyorum. Aramızdaki bağlar böylesine köklü, dostluğumuz bu kadar güçlü ve ilişkilerimiz bu denli yoğun olunca, işbirliğimizi sadece ikili düzeyde sınırlı tutamazdık. Nitekim, 2009 Nahçıvan Zirvesi’nde, kardeş Türk Cumhuriyetleri arasında karşılıklı ekonomik bağımlılığı ve sosyal, kültürel etkileşimi arttırmaya yönelik çabalarımıza ivme kazandırmak üzere Türk Konseyi’ni kurmaya işte bu anlayışla karar verdik.’’ diye konuştu.

Türk Konseyi’ni, “birlikten kuvvet doğar” şiarından hareketle, çok taraflı işbirliğine kurumsal bir çerçeve kazandırmak için kurduklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Önemli el sanatlarımızdan halı dokumacılığındaki ‘Türk Düğümü’nden ilham aldık. Bildiğiniz üzere, dokumacılıkta birbirine eklenen düğümler, diğerlerinden güç alarak daha dayanıklı ve kıymetli bir eser ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu aynı zamanda, Türk kavimleri arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmanın da sembolüdür. İşte, biz de Türk Konseyi’yle, birbirimizden alacağımız kuvvetle işbirliğimizi bir kat daha perçinlemeyi hedefledik. Maksadımız, diğer bölgesel işbirliği mekanizmalarını destekleyecek şekilde, bölgesel ortaklık ruhunu perçinlemek ve yeni sinerjiler oluşturmaktı.’’ dedi.

‘ÇOK TARAFLI İŞBİRLİĞİMİZİ PEKİŞTİRECEK MEKANİZMALAR TESİS EDİYORUZ’

Paylaşılan ortak coğrafyadaki imkanlardan layıkıyla istifade etmek ve karşı karşıya olunan risklerle mücadele etmek için buna ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gül, ‘‘Böylece, halklarımızın refahına ve bölgemizin istikrarına daha fazla katkı yapabileceğimize; dayanışma ve ortaklığımızı pekiştireceğimize inanıyorduk. Bunda önemli ölçüde başarılı olduğumuzu memnuniyetle müşahede ediyorum. Nitekim, 2009’dan bu yana her yıl kesintisiz olarak Konsey çatısı altında Zirve toplantılarında bir araya geliyoruz. Ayrıca çalışmalarımızın düzenli takibi için İstanbul’da yerleşik Sekretarya’yı her geçen gün güçlendiriyoruz. Çok taraflı işbirliğimizi pekiştirecek mekanizmalar da tesis ediyoruz. Örneğin Astana’da Türk Akademisi kuruldu. Türk Kültür ve Miras Vakfı da yakında Bakü’de faaliyete geçecektir. Bu iki kurumu çok önemsiyorum. Zira, bunlar, geleceğimizin teminatı gençlerimizin geçmişle ve ortak değerlerimizle bağları ile aramızdaki etkileşimi daha da güçlendirecektir. Milli şuurumuzun pekiştirilmesine vesile olacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

BU YILKİ ZİRVE’NİN TEMASI: TURİZM

Bu yılki Zirve’nin temasının “turizm” olduğunu kaydeden Gül, ‘‘Turizm, tarihi İpek Yolu üzerindeki ülkelerimiz arasında hem iktisadi, hem insani boyutu olan bir alandır. Turizm, ticari yönünün ötesinde, insanlarımızın birbirlerini daha yakından tanımalarını ve müşterek noktalarını bir kez daha keşfetmelerini sağlamaktadır. Bu sayede ülkelerimiz arasında kurulacak beşeri köprüler, bir yandan gönül bağlarımızı pekiştirmekte, diğer yandan verimli ortaklıkların önünü açmaktadır. Bugünkü görüşmelerimizde, halklarımızın yararına olacak tüm bu konuları ele alacağız. Ayrıca, ülkelerimizi ilgilendiren güncel bölgesel gelişmeler hakkında görüş alış verişinde bulunacağız.’’ değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar