Cumhurbaşkanı Gül: Ruhani’nin ziyareti bir dönüm noktasıdır

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Türkiye ziyaretinin Türkiye-İran ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, ‘‘Daha önce çok iyi niyetli birçok beyanlarımızın uygulamaya geçmesinde biraz karşılıklı...

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Ruhani’nin ziyareti bir dönüm noktasıdır

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Türkiye ziyaretinin Türkiye-İran ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, ‘‘Daha önce çok iyi niyetli birçok beyanlarımızın uygulamaya geçmesinde biraz karşılıklı sıkıntılarımız olmuştu. Ama bu sefer görüyorum ki karşılıklı verdiğimiz sözlerin meyvelerini hep beraber alacağız.’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılandı. Görüşme ve imza töreni ardından kameraların karşısına geçen iki cumhurbaşkanı gündeme dair soruları cevaplandırdı. Cumhurbaşkanı Gül, Ruhani’nin ziyaretinin Türkiye-İran ilişkilerine yeni bir dönemin başlangıcı olduğuna dair bir soruya verdiği cevapta, Fransa ile Almanya örneğini vererek, ‘‘Bu sorunuza ‘evet’ demek istiyorum. Çünkü, Sayın Cumhurbaşkanı çok sayıda bakanla ve güçlü bir iş adamı heyeti ile birlikte geldi. Görüşmelerimizde de şu karara vardık ki Türkiye ve İran, çok büyük bir potansiyel arz etmekte, bunu harekete geçirmekteyiz. Fransa ile Almanya ne kadar birbirlerine benzeyen ülkeler olmalarına rağmen, çok büyük ticaret ve karşılıklı yatırımlar söz konusuysa Türkiye ile İran arasında da aynı şekilde çok büyük ticaret ve çok büyük yatırımlar olabilir.’’ ifadelerine yer verdi.

Türk ve İran özel sektörünün, karşılıklı yatırımlar yapması gerektiğini vurgulayan Gül, ‘‘Yaptığımız anlaşmaları uygulamak çok önemli. Bu anlamda da bir dönüm noktası olacağına inanıyorum bu ziyaretin. Genellikle daha önce çok iyi niyetli birçok beyanlarımızın uygulamaya geçmesinde biraz karşılıklı sıkıntılarımız olmuştu. Ama bu sefer görüyorum ki karşılıklı verdiğimiz sözlerin meyvelerini hep beraber alacağız. O bakımdan ekonomik olarak bu ziyaretin bir dönüm noktası olduğuna inanıyorum.’’ diye konuştu.

İran’la siyasi açıdan çok yakın istişare içinde olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bölgesel konularda da bölgede yaşanan acıların bitmesini istediklerini vurguladı.

İRAN CUMHURBAŞKANI RUHANİ: BÖLGEDE KARDEŞ ÖLÜMLERİ BİTMELİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Mısır ve Suriye başta olmak üzere ortak bir bölgesel görüş belirlenip belirlenemediğine dair bir soruya karşılık, bugünkü ziyaretin iki ülke ilişkilerinde bir başlangıç noktası olacağının altını çizerek, Türkiye’ye ilk defa İran’dan üst düzey katılımlı bir ziyaretin gerçekleştirildiğini aktardı. Ruhani, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Çok ciddi bir irade iki ülke liderleri tarafından ilişkilerin gelişmesi ile ekonomi, kültürel ve siyasi alanlarla bölgesel ve uluslararası alanlarda çok ciddi bir irade söz konusu. Görüşmelerimizde ikili konulardan sonra hem aşırılık ve terörizmle mücadele konusunu görüştük hem de bölge ülkeleriyle ilgili görüştük. İki ülkeden (Mısır ve Suriye) fazlaydı görüştüğümüz ülkeler. Birçok komşu ülkelerimiz var, onlarla ilgili konuştuk. Suriye ve Mısır’la ilgili de görüştük. Bizim için önemli olan iki ülkenin istikrar ve güvenlik için bu ülkelerde anlaşmaya varmaları. Halkların oylarının belirleyici olması önemli. Savaşın bitmesi, kanın durması ve bütün bölgede kardeş öldürmelerin bitmesini önemsiyoruz.’’

Mısır ve Suriye konusunda, Türkiye’nin İran’la ortak bakış açısına sahip olduğunu iddia eden Ruhani, iki ülke dışişleri bakanlarının bu konudaki müzakerelerini devam ettirmeleri gerektiğini ifade etti. Ruhani, Türkiye ve İran’ın bölge istikrarı ve güvenliğine yardımcı olacağının altını çizdi.

CİHAN

Yorumlar