Cumhurbaşkanı Gül: Müslümanlar olarak açıkçası olup bitenlerden utanıyoruz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Müslümanlar olarak açıkçası olup bitenlerden utanıyoruz. Çünkü iç savaşlar yaşanıyor. Müslümanlar birbirlerini katlediyor" dedi.Cumhurbaşkanı Gül, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organize ettiği, "Dünya...

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Müslümanlar olarak açıkçası olup bitenlerden utanıyoruz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Müslümanlar olarak açıkçası olup bitenlerden utanıyoruz. Çünkü iç savaşlar yaşanıyor. Müslümanlar birbirlerini katlediyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organize ettiği, "Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi" toplantısında Dolmabahçe Sarayında düzenlenen iftar programına katıldı.

İslam alimlerinin İstanbul'a gelmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirten Gül, İslam dünyasının çok sıkıntılı günler geçirdiğini ifade etti. Gül, toplantılar boyunca yararlı tartışmaların yapılacağını dile getirerek, "Çok güzel neticelere varacaksınız. Bunlar, bütün İslam dünyasına ve İslam dünyası yöneticilerine ışık tutan fikirler ortaya çıkaracaktır. Burada bulunmanız, bölgemizde uzun yıllardır yaşanan ve Müslümanlar için adeta utanç verici mahiyet kazanan kanlı olayları sadece konuşmak ve tartışmak değil, bir noktada onlara yol göstermek sorumluluğunu hissettiğiniz için buradasınız. Müslümanlar olarak açıkçası olup bitenlerden utanıyoruz. Çünkü iç savaşlar yaşanıyor, Müslümanlar birbirlerini katlediyor. Komşular birbirlerinin evlerini yıkıyor, bir taraftan da çok büyük acılar çekiyoruz. Ne Müslümanlığa yakışır ne de İslam'a yakışır" diye konuştu.

"KUSURLARIMIZI GÖRMELİYİZ"

İslam coğrafyasında yaşanan savaşlar nedeniyle bilinen şehirlerin harap edildiğine değinen Gül, tarihi varlıkların yok edildiğini aktardı. Gül, çatışmalarda binlerce insanın öldüğünün anımsatarak, çocukların yetim, kadınlarınsa dul kaldığını söyledi.

Milyonlarca insanın yaşanan iç savaşlar nedeniyle mülteci durumuna düştüğün ifade eden Gül, "Geldiğiniz ülkelerin bazılarında huzur var ama çoğunda da acı var. 'Komşusu açken, tok yatan olan bizden değildir' diyen bir dinin mensupları olarak, komşusunun evi yangınken, komşusunun evi yerle bir edilirken, bizim rahat olmamız, acı çekmememiz, bunun çilesini hissetmememiz mümkün değildir. Sadece üzülmek yetmez. Buna, yol gösterici çalışmaları da muhakkak yapmamız gerekli. Sizlerin bir araya gelmeleri, ilim erbabının Kur'an'ın, sünnetin yolunda insanlığı aydınlatan ve yol gösteren sizlerin düşünmeniz ve tartışmanız ve yol gösterici fikirlerle ortaya çıkmanız, devlet adamlarına, yöneticilere, sorumluluk hisseden herkese çok büyük bir rehber olacaktır. Burada gayet açık konuşmak gerekir. Kendi kusurlarımızı önümüze koymamız gerekir. Her şeyi başkasından ve bizim dışımızdan görmememiz gerekir. Bazen basiretsizlikler, ihtiraslar, başka arzular mezhepleri, dinleri ve çeşitli akımları kendilerine istismar ederek bu çatışmalara meydan vermektedirler. Yoksa, bu çatışmaları sadece mezhep, din çatışması gibi göstermenin de yanlış olduğu kanaatindeyim."

"İLİM ADAMLARI CESUR BİR ŞEKİLDE DOĞRULARI SÖYLEMEK DURUMUNDADIR"

Cumhurbaşkanı Gül, bu çatışmaların temelinde buradan kendilerine çıkar sağlamaya çalışan akımlar ve otoriteler olduğunu ifade ederek, "Burada herkes aklını başına almalı ve bu yanlışlara kapılmamalı. Sizler cesur bir şekilde doğruları söylemek durumundasınız. Hiçbir şeyden sakınmadan yol göstermek durumundasınız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bir yerde zulüm, adaletsizlik varsa haksızlık, eşitsizlik varsa insanlar bunu ifade etmeye başlar. En tabii taleplerini dile getirdiklerinde onlar susturulursa o zaman da maalesef işte ortaya çıkan manzaralarla karşı karşıya kalırız. Onun için hepimizin aklımızı başımıza toplamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül yaptığı konuşmada, İslam dünyasının dayanışma içinde olmaması halinde çok büyük bir zafiyetlerin ortaya çıktığını söyledi. Herkesin, bütün Müslümanların gözü önünde Filistin'de ve Gazze'de çok büyük bir utanç ve acizlik yaşandığını dile getiren Gül, hayatını kaybedenlere, şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

CİHAN

Yorumlar