Cumhurbaşkanı Gül, Konya’ya Mevlana mesajı gönderdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Hz. Mevlâna'nın 740. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri' dolayısıyla Konya Valisi Muammer Erol’a bir mesaj gönderdi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül, Konya’ya Mevlana mesajı gönderdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Hz. Mevlâna'nın 740. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri' dolayısıyla Konya Valisi Muammer Erol’a bir mesaj gönderdi.

Büyük Türk-İslâm mutasavvıf, şair ve düşünürü, gönül adamı Hz. Mevlâna'nın aziz hatırasının saygıyla yad edildiğini belirterek mesajına başlayan Cumhurbaşkanı Gül, “Mevlâna Celâleddin Rûmî, ‘Vuslat’ının üzerinden asırlar geçse de düşünceleriyle, evrensel mesajlarıyla, eserleriyle, geniş kitleleri etkilemeyi ve gönülleri birleştirmeyi sürdürmektedir. Yerli-yabancı binlerce insanın, düzenlenen törenler vesilesiyle her yıl Konya’da bir araya gelmesi, onun fikirlerinin ışığı altında buluşması, şüphesiz bunun en müşahhas göstergesidir. Gönlü Allah ve insan sevgisiyle dolu bir mana eri ve manevi önder olarak Hz. Mevlâna, ilmi ve hikmeti, sevgi, kardeşlik, hoşgörü, güzel ahlak, adalet ve eşitlik gibi yüksek değerleri temel alan felsefesiyle tüm insanları kucaklayan büyük bir mutasavvıf ve mütefekkirdir.” dedi.

“ÇOKLUK İÇİNDE BİRLİĞİ ARAYAN…”

Gül, çokluk içinde birliği arayan, düşüncesinin temeline ilahi aşkı ve insan sevgisini koyan, dil, din, cinsiyet, etnik köken gibi bütün farklılıkları yok sayarak, insana ‘insan’ olduğu için değer veren Mevlana’nın seslenişinin, bugün tüm dünyaya ulaştığını belirtti. Gül, “Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli gibi diğer gönül insanlarıyla birlikte Anadolu’da birliğin sağlanmasında önemli rol oynayan Mevlâna, İslâm’ı en güzel şekilde yaşamış, insanların bir arada, barış ve hoşgörü içinde yaşayabileceklerini göstermiştir. Günümüzde dünyada meydana gelen olumsuzluklar ve insan hakları ihlalleri göz önüne alındığında, bunun önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bugün insanlık, barışa, sevgiye, hoşgörüye ulaşabilmek için, O’nun dile getirdiği, savunduğu ve insanlara öğütlediği yüksek değerlere, her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktadır.

Çağını aşan düşünceleri ve meselelere yaklaşımındaki özgünlüğü ile evrensel değer haline gelen Mevlâna, bütün insanlığa rehberlik yapan bir sevgi ve hoşgörü pınarıdır. Herkesin, Mevlâna’nın yürekleri ısıtan, insanları ortak bir paydada buluşturan ve geleceğe ışık tutan düşüncelerini ve felsefesini örnek almasını umut ediyorum.” diye ifade etti.

“TÜRKİYE’YE ‘HOŞ GELDİNİZ’”

Yurt dışından gelen konuklara; farklı kültürlerin yüzyıllarca kardeşçe bir arada yaşadığı, medeniyetlerin buluşma noktası olan Türkiye’ye ‘hoş geldiniz diyen Cumhurbaşkanı Gül, kültürün en önemli mimarlarından olan, büyük Hakk aşığı Mevlâna'yı rahmetle andı, törenlere katılanlara selam ve sevgilerini iletti. CİHAN

Yorumlar