Cumhurbaşkanı Gül, Komorowski onuruna yemek verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ve eşi Anna Komorowska onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği verdi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül, Komorowski onuruna yemek verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ve eşi Anna Komorowska onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği verdi. Yemekte iki ülke arasındaki dostluk mesajları verildi.

Yemeğe, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TOBB Başkanı Rifat Hisaracıklıoğlu, Türkiye’nin Polonya Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan, Cumhrubaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Tarihçiler Murat Bardakçı, İlber Ortaylı, Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Mieczysław Cieniuch, Türk ve Polonyalı işadamları katıldı. Cumhurbaşkanı Komorowski’nin bacağındaki sağlık sorunu nedeniyle yemek salonuna koltuk değneği ile geldiği görüldü.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Köklü devlet geleneğine sahip iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıl dönümünün kutlandığını belirterek, “Tarihte ilişkileri bu kadar uzun soluklu ve yoğun olan çok fazla devlet yoktur. Bu köklü geçmişten çıkarttığımız en önemli ders, dostluk ve iş birliğinin, rekabetten çok daha kıymetli olduğudur” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında şunları söyledi: “İlişkilerimizin altı asra yayılan mazisi, siyasi olduğu kadar beşeri bağlarımızın da temelini oluşturmaktadır. Nitekim tarihe mal olan birçok Polonyalı, ortak kültürümüze ve ilişkilerimize kattıkları zenginlikle hatırlanmaktadır. Bu yoğun etkileşimin izleri, günümüzde de etkisini güçlü şekilde hissettirmektedir. Aramızdaki köklü dostluğun günümüzdeki en müşahhas nişanesi, yarın ziyaret edeceğiniz Polenezköy, ya da sizde bilinen adıyla Adampol’dür. İstanbul’un bu güzide beldesi, kadim dostluğumuzun ilelebet en canlı şahidi olacaktır.”

Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski de konuşmasında, “Polonya Cumhurbaşkanı için Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na ‘sevgili kadim dostum’ demek büyük bir mutluluk. Özellikle Polonya Türkiye ilişkilerinin 600. yıl dönümünün kutlandığı dönemde ‘dost’ kelimesini kullanmak özel bir önem taşıyor. Hepinize hatırlatmak isterim ki, bu ortak ilişkilerimizin 600 yıl süren döneminin 25 yılı savaşla geçti. Bu 600 yıllık dönem sadece iki ülkenin işbirliğine dayanmıyor, bu aynı zamanda iki milletin arasındaki sempatinin de kanıtıdır. Bu 600 yıllık dönem Türklerle Polonyalıların takip ettiği ortak yolun tarihi hikayesidir. 600 yıl süren dönemde Türkiye ile Polonya‘nın Avrupa’da güçlü iki ülke olduğunu unutmamamız gerekiyor” dedi.
CİHAN

Yorumlar